Bloomberg.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ συνήθως επιδιώκουν να επιδείξουν αλληλεγγύη και να συντονίσουν κοινές θέσεις πριν συναντηθούν με τους ομολόγους τους εντός της ΕΕ. Όμως, με τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (20/10), οι διαφωνίες για τον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος Μακρόν είπε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών και αντιτάχθηκε στην απομόνωση της Γερμανίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι σε μια περίοδο που ο πόλεμος πλησιάζει στις «πύλες εισόδου» της Ευρώπης, οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν τις εργασίες σε διάφορα μέτωπα για να οικοδομήσουν μια ισχυρότερη συμμαχία.
Οι δύο χώρες διαφώνησαν σε θέματα όπως η ενεργειακή υποδομή, η πυρηνική ενέργεια, οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία και τα κοινά αμυντικά έργα. Η Γερμανία εξέπληξε επίσης τους εταίρους της στην ΕΕ με τη δέσμευσή της να δαπανήσει 200 δισεκατομμύρια ευρώ (196 δισεκατομμύρια δολάρια) για την προστασία της οικονομίας της, προκαλώντας ανησυχία στους οικονομικά αδύναμους γείτονές της.
Εν τω μεταξύ, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει επικριθεί από τους ηγέτες του μπλοκ για την απροθυμία της ΕΕ να προσπαθήσει να περιορίσει τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να βυθίσουν τη γηραιά ήπειρο σε βαθιά ύφεση.
Ο Μακρόν είπε ότι θα συζητήσει με τον Σαλτς και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες την ανάγκη για χρηματοπιστωτική σταθερότητα μέσω μηχανισμών δανεισμού και εγγυήσεων. Ο συνασπισμός της Γερμανίας είναι διχασμένος στο θέμα, με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να λέει την Τετάρτη (19/10) ότι χρειάζεται ένα νέο ταμείο δεδομένου ότι άλλα ταμεία εξακολουθούν να έχουν χρήματα και η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή.
Τα άλατα δεν κάνουν πίσω
Σε μια συνάντηση στην Πράγα πριν από δύο εβδομάδες, αρκετοί ηγέτες της ΕΕ έστειλαν κοινό μήνυμα στον Σολτς με τον Πολωνό πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki, δηλώνοντας: Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, με μοναδική επιδότηση της εταιρείας. ”
Χθες ο Scholz υπερασπίστηκε ότι το εθνικό σχέδιο της Γερμανίας ήταν επαρκές και όχι πολύ μεγάλο σε σύγκριση με τα σχέδια άλλων κρατών μελών. Τοποθέτησε μια ασπίδα.
Υπολογίζοντας αυτή την περίοδο, τα 200 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 2% περίπου του ΑΕΠ. Αυτό αντιστοιχεί στο μέγεθος των πακέτων που συγκεντρώθηκαν και έγιναν σε άλλα μέρη της Ευρώπης φέτος, για παράδειγμα στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία», τόνισε από το Βερολίνο.
Πηγή: magnesianews.gr