Οι μεταρρυθμίσεις πολιτικής που επιτεύχθηκαν μετά τη δημοσίευση της τελικής έκθεσης για την ενισχυμένη εποπτεία στις 23 Μαΐου 2022 χαιρετίστηκαν από το Eurogroup στη σημερινή του συνεδρίαση, ανοίγοντας το δρόμο για την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup, «χαιρετίζει την υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων στους τομείς της είσπραξης φόρων, της κτηματογράφησης, της δασικής χαρτογράφησης, της υγειονομικής περίθαλψης, των πτωχευτικών διαδικασιών και των δημοσίων επιχειρήσεων. με κρατικές εγγυήσεις, έχουμε επιτύχει αισθητή επιτάχυνση στη ρευστοποίηση ληξιπρόθεσμων και εκκρεμών οφειλών.
Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup σημειώνει ότι, παρά τη δύσκολη κατάσταση που προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ελλάδα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να ολοκληρώσει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της και υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. ότι Αποδέσμευση τελικής δόσης ελάφρυνσης χρέους.
διαφήμιση
Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εγχώριων διαδικασιών, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα εγκρίνουν τη μεταφορά του αντίστοιχου ποσού SMP-ANFA. [από παλαιότερες αγορές ομολόγων]μειώνοντας το πρόσθετο περιθώριο σε μηδέν [step-up interest margin] Ορισμένα δάνεια του EFSF στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μείωση του περιθωρίου στο μηδέν από το 2023 και μετά.
Η παγκόσμια αστάθεια που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει επηρεάσει την αποτελεσματική λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς επισφαλών χρεών, τις μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια ιατρική και υγειονομική περίθαλψη, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις εκκρεμείς υποθέσεις πτώχευσης νοικοκυριών και την κυβέρνηση εγγυήσεων και την εφαρμογή ενός γραφείου πώλησης και επαναμίσθωσης για να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή του πλαισίου πτώχευσης.
Επιπλέον, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας όχι μόνο θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία, αλλά θα δώσει επίσης ισχυρή ώθηση στις προσπάθειες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν τη διαδικασία μεταρρύθμισης, ιδίως την προθυμία τους να διασφαλίσουν ταχέως την ομαλή λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς επισφαλειών. Προσβλέπουμε στον δεύτερο γύρο επιτήρησης. Αυτή η έκθεση θα δημοσιευτεί την άνοιξη του 2023.
Στο μέλλον, η συνεχής εφαρμογή φιλόδοξων αναπτυξιακών στρατηγικών και η συνετή δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνουν βασικές συνιστώσες της βιωσιμότητας του χρέους.
Η εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν σήμερα και η ανακοίνωση της τελικής δόσης των μέτρων πολιτικής για το χρέος σηματοδοτούν το τέλος των τακτικών συζητήσεων του Eurogroup για τα μέτρα πολιτικής χρέους από τον Ιούνιο του 2018. ”
Δήλωση Σταυκούρα
«Στη σημερινή συνεδρίαση, το Eurogroup πήρε μια απόφαση ορόσημο για την Ελλάδα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας.
«Μετά την αποχώρηση από το ενισχυμένο εποπτικό καθεστώς τον περασμένο Αύγουστο, η απόφαση να αναγνωρίσουμε ότι ένα νέο κεφάλαιο έχει ανοίξει για τη χώρα και την οικονομία μας είναι θετική, παρά τις πολλαπλές εξωγενείς κρίσεις. Σηματοδοτεί μια πορεία και ευοίωνες προοπτικές. Η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει Μεταρρυθμίσεις και εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με συνέπεια και αποτελεσματικότητα σε έναν κόσμο δυσμενών συνθηκών Απόφαση επιβράβευσης της εντατικής και συστηματικής εργασίας κοινωνίας και πολιτείας μέσω της ενεργοποίησης των τελικών δόσεων των συμφωνηθέντων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων:
αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης (αποκαλούμενη ANFA/SMP) των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, που εκκρεμεί από το πρώτο εξάμηνο του 2019,
Απενεργοποιήστε το πρόσθετο περιθώριο (περιθώριο αναβάθμισης) για το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Η ενοποίηση αναμένεται να ενσωματωθεί στα επιτόκια των δανείων που χορηγούνται στην Ελλάδα από το EFSF.
Μετά το 2023, αυτό το περιθώριο θα απενεργοποιηθεί οριστικά για πρώτη φορά.
Έχουμε πλήρη επίγνωση των προκλήσεων, καθώς και του σχεδιασμού, της ευθύνης και της εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της χώρας μας, για να κάνουμε την Ελλάδα ακόμα πιο δυνατή από όλες τις απόψεις και να κάνουμε την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική και στραμμένη προς το μέλλον. και κοινωνικά δίκαιο», άλλωστε.
Πηγή: magnesianews.gr