Το ατύχημα του Τσερνόμπιλ της 26ης Απριλίου 1986 παραμένει ένα από τα πιο καταστροφικά πυρηνικά ατυχήματα στην ιστορία. Ωστόσο, λόγω των προσπαθειών για περιορισμό ραδιενεργού υλικού σε κατεστραμμένους αντιδραστήρες, το άμεσο αποτέλεσμα της έκρηξης ήταν πάντα μια απειλή. Τον Οκτώβριο εκείνου του μοιραίου έτους, συνέβη η τραγική συντριβή ενός ελικοπτέρου που επιχειρούσε μια επικίνδυνη αποστολή πάνω από τον πυρήνα του Τσερνομπίλ.
Τους μήνες μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ, οι σοβιετικές αρχές αντιμετώπισαν το τρομακτικό έργο της σταθεροποίησης των κατεστραμμένων αντιδραστήρων και της αποτροπής περαιτέρω εκλύσεων ραδιενέργειας. Μεταξύ των πολλών προκλήσεων που αντιμετώπισαν περιελάμβανε την ανάγκη αφαίρεσης συντριμμιών και υλικών που είναι διάσπαρτα γύρω και γύρω από την οροφή του αντιδραστήρα. Αυτά τα θραύσματα περιείχαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, αποτελώντας άμεση απειλή και απαιτούσαν επείγουσα και επικίνδυνη επέμβαση.
Εκείνη τη μοιραία μέρα του Οκτωβρίου, ένα ελικόπτερο απογειώθηκε από ένα κοντινό σημείο προσγείωσης με το κρίσιμο έργο να ρίξει άμμο, μόλυβδο και βόριο στον ανοιχτό πυρήνα του αντιδραστήρα. Αυτή η επικίνδυνη αποστολή είχε σκοπό να πνίξει έναν φλεγόμενο πυρηνικό αντιδραστήρα και να παγιδεύσει θανατηφόρο ραδιενεργό υλικό μέσα.
Καθώς το ελικόπτερο πλησίαζε στον αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ, το πλήρωμα αντιμετώπισε μια μεγάλη πρόκληση. Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τον αντιδραστήρα έκαναν την πλοήγηση επικίνδυνη και τα απρόβλεπτα ρεύματα αέρα απειλούσαν τη σταθερότητα του αεροσκάφους. Οι πιλότοι έπρεπε να βασιστούν στην εκπαίδευση και την εμπειρία τους για να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πυρήνα του αντιδραστήρα, διατηρώντας παράλληλα αυστηρό έλεγχο κάτω από ακραίες συνθήκες.
Τραγικά, η καταστροφή χτύπησε ενώ οι επιχειρήσεις ήταν ζωηρές. Η ακριβής αιτία της συντριβής του ελικοπτέρου παραμένει άγνωστη, αλλά πολλοί παράγοντες πιστεύεται ότι συνέβαλαν στο ατύχημα, όπως το σκληρό ραδιενεργό περιβάλλον και οι μη ασφαλείς συνθήκες πτήσης. Το αεροσκάφος έχασε τον έλεγχο, έπεσε κατακόρυφα προς τον αντιδραστήρα και προσγειώθηκε σε μια εξαιρετικά μολυσμένη περιοχή.
Τα αποτελέσματα της συντριβής ήταν καταστροφικά. Τα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου θυσιάστηκαν σε μια γενναία προσπάθεια να μετριάσουν τις επιπτώσεις της καταστροφής. Το σημείο της συντριβής ήταν ήδη πολύ μολυσμένο, δημιουργώντας πρόσθετες προκλήσεις για τις αρχές που είναι επιφορτισμένες με τη διαχείριση της κρίσης του Τσερνομπίλ.
Πηγή: magnesianews.gr