«Η Ελλάδα κατέγραψε την ισχυρότερη ανάκαμψη από την πανδημία στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας βελτιώσεις σε βασικούς πιστωτικούς δείκτες», ανέφερε η Moody’s σε δελτίο Q&A σχετικά με τις ευκαιρίες και τους βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
«Ένας ισχυρός τουριστικός τομέας, εγχώρια κατανάλωση και επενδύσεις Υγιής αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 5,3% το 2022. αλλά αυξάνεται Απότομη επιβράδυνση στο 1,8% το 2023Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα αυξήσουν την ευρεία πίεση στις τιμές των προϊόντων και θα αποδυναμώσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει τις επενδύσεις», εκτιμά ο House.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων βλέπει το εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα σχετικά σταθερό από τις εκλογές του Ιουλίου 2019. μονοκομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία Ωστόσο, η θητεία αυτής της κυβέρνησης θα λήξει τον επόμενο χρόνο και οι αλλαγές που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ το 2016 κατάργησαν τις μπόνους έδρες και εισήγαγαν ένα καθαρότερο σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, ώστε κανένα κόμμα να μην μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία ή Οι πιθανότητες να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία είναι πολύ χαμηλά. Αρκετές έδρες για να σχηματιστεί ένας σταθερός συνασπισμός.
Η Moody’s παρακολουθεί δεύτερες εκλογές Η βασική του υπόθεση λοιπόν είναι ότι θα χρειαστούν περισσότερες από μερικές εβδομάδες για να σχηματιστεί κυβέρνηση. σταθερή απόρριψη Αυξήθηκε από το ανώτατο όριο περίπου 48% στα μέσα της δεκαετίας του 2020 σε περίπου 36% σήμερα.το μέγιστο κέρδος είναι Kinaru/Pasok, έχει αυξηθεί από λιγότερο από 10% μέχρι το τέλος του 2021 σε σχεδόν 13% σήμερα.το κόμμα του Αλέξης Τσίπραςο ΣΥΡΙΖΑ, κυμαίνεται γύρω στο 27% για τα περισσότερα χρόνια από τις εκλογές του 2019.

Με βάση αυτά τα στοιχεία και την αλλαγή στις μπόνους έδρες, είναι πολύ απίθανο κάποιο κόμμα να κερδίσει την πλειοψηφία, καθιστώντας τους υπολογισμούς της συμμαχίας πολύ δύσκολους. σκάνδαλο υποκλοπών ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αναγνώστη Νίκος Ανδρουράκης και κάποιοι δημοσιογράφοι μέσω της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αποτελούν εμπόδια για τη συμπολίτευση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.
δευτερεύουσες εκλογές Επομένως, είναι πιθανόσύμφωνα με την οποία οι μπόνους έδρες θα αποκατασταθούν μετά τη νομοθεσία της ΝΔ το 2020 (20 επιπλέον έδρες για το πρώτο κόμμα, επιπλέον έδρες για το κόμμα που κέρδισε το 20% με 40% της λαϊκής ψήφου).
«Ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να πάρει χρόνο, αλλά ο κίνδυνος ανατροπής των μεταρρυθμίσεων ή σημαντικής αλλαγής των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών είναι χαμηλός. μείνε ανεβασμένος«Οι πιστωτές απαιτούν από την Ελλάδα να συνεχίσει να ακολουθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και να εφαρμόσει περαιτέρω θεσμικές και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε η Moody’s.
Για το αν η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, ο Moody’s είπε: Αναμένεται υγιής αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,3% το 2022, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης του τουριστικού τομέα, της εγχώριας κατανάλωσης και των επενδύσεων. Ωστόσο, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα στο 1,8% το 2023, καθώς οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας οδηγούν σε ευρύτερες πιέσεις τιμών και αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Η αύξηση των επιτοκίων επιβαρύνει τις επενδύσεις. Πέραν του επόμενου έτους, διαρθρωτικοί παράγοντες όπως η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδας θα διατηρήσουν τη μακροπρόθεσμη πορεία της οικονομίας και το αναπτυξιακό δυναμικό της κολλημένης γύρω στο 1,2%.
Σχετικά με το εάν το χρέος της Ελλάδας παραμένει μια σημαντική πιστωτική πρόκληση και ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου, ο Moody’s λέει: Το δημόσιο χρέος μειώθηκε από 206,3% το 2020 σε 193,3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2021. Θα μειωθεί περαιτέρω στο 154% έως το 2026. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος στον κόσμο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τα κρατικά ταμειακά διαθέσιμα και η μέση διάρκεια άνω των 18 ετών μετριάζουν τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο ρευστότητας, αλλά η διατήρηση της εμπιστοσύνης των πιστωτών του δημόσιου τομέα είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της Ελλάδας και του χρέους. Είναι σημαντικό.
Για το εάν ο τραπεζικός τομέας έχει βελτιωθεί, η Moody’s είπε: Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης, οι προοπτικές για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα παραμένουν θετικές. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο που σημείωσαν οι τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από περίπου 50% του συνολικού δανειακού τους χαρτοφυλακίου σε 9,5%. τώρα. Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού υποστηρίζει την οργανική κερδοφορία και την οικονομική ανάπτυξη μιας τράπεζας και περιορίζει τον κίνδυνο.
Πηγή: magnesianews.gr