Μια νέα μελέτη από μια ομάδα Δανών επιστημόνων με επικεφαλής δύο Έλληνες από τη Διασπορά ρίχνει φως στο πώς λειτουργεί γενικά ο εγκέφαλος στον άνθρωπο και στα θηλαστικά.
Η ανακάλυψη, που περιγράφεται ως «απίστευτη», ανατρέπει πολλά από όσα ήταν προηγουμένως γνωστά για το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Στάμου του Τμήματος Χημείας και τον κύριο συνεργάτη του Δρ. Συνεχώς (όπως συνηθίζαμε να θεωρούμε δεδομένο), «ανοίγουμε και κλείνουμε» με τυχαίους τρόπους, ακόμη και κάνοντας διαλείμματα για ώρες, αυτό δεν προκαλεί τον εγκέφαλο να «κυλήσει προς τα κάτω». αναμενόμενος.
Εκατομμύρια εγκεφαλικοί νευρώνες στέλνουν συνεχώς μηνύματα ο ένας στον άλλον που ενισχύουν τη σκέψη, τη μνήμη, την κίνηση του σώματος και άλλες λειτουργίες. Όταν δύο νευρώνες ανταλλάσσουν μηνύματα, ουσίες που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές περνούν από τον έναν νευρώνα στον άλλο με τη βοήθεια σημαντικών ενζύμων που παρέχουν την ενέργεια που απαιτείται για να καταστεί δυνατή η επικοινωνία. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο πίστευαν ότι αυτά τα ένζυμα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση των ζωντανών οργανισμών, είναι πάντα ενεργά, αλλά όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα, αυτό δεν ισχύει.
«Ο εγκέφαλος κάνει θαύματα»
Η στενή παρακολούθηση του ενζύμου V-ATPase από τον Δρ Στάμου και την ομάδα του αποκάλυψε περιοδική και διακοπτόμενη δραστηριότητα του ενζύμου. Όπως σημείωσε, «Είναι η πρώτη φορά που μελετήσαμε τα ένζυμα του εγκεφάλου των θηλαστικών με τόση λεπτομέρεια και μας εξέπληξαν τα αποτελέσματα. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή άποψη, σε αντίθεση με πολλές άλλες πρωτεΐνες, αυτά τα ένζυμα μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν για λεπτά ή και ώρες. Ωστόσο, οι εγκέφαλοι των ανθρώπων και άλλων θηλαστικών συνεχίζουν ως εκ θαύματος να λειτουργούν.
Ο Δρ Στάμου, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Λιντς του Ηνωμένου Βασιλείου και του Πολυτεχνείου της Λωζάνης της Ελβετίας (EPFL), εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης διαδικασίας μεταφοράς νευροδιαβιβαστών μεταξύ των νευρώνων, είναι «σχεδόν ακατανόητο». Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα μόρια ενζύμου αδρανοποιούνται. Αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα και, όπως ανέφερε ο Έλληνας επιστήμονας, ελπίζουμε στο μέλλον να έχουμε καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει.
Το ένζυμο V-ATPase είναι ένας σημαντικός στόχος φαρμάκων λόγω του βασικού του ρόλου στον καρκίνο και στη μετάστασή του, καθώς και σε πολλές άλλες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Αυτή η νέα ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους πέρα από τις αντικαρκινικές θεραπείες.
Πηγή: magnesianews.gr