• 01/04/2023 23:29

Ο «Απαγορευτικός» ΟΟΣΑ Αυξάνει το Ελάχιστο της Ελλάδας – Ποια είναι η Ένσταση;

ByGreeceit.gr

Ιαν 11, 2023
Ελάτε στο Viber

Ο ΟΟΣΑ πρόκειται να βάλει «φρένο» όταν οι κυβερνήσεις φαίνεται να προετοιμάζουν μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023 (την τρίτη σε 16 μήνες). Τουλάχιστον, όσον αφορά τα λόγια του.

Λίγο μετά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ματίας Κομάν, ο ΟΟΣΑ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Ο ΟΟΣΑ αντιτίθεται στη δραστική αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι οι μέχρι τώρα αυξήσεις δεν είχαν ανάλογο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα της εργασίας, αναφέρει η έκθεση.

Πράγματι, ο οργανισμός σημειώνει ότι αυτό το αποτέλεσμα καθιστά τον κατώτατο μισθό της Ελλάδας σημαντικά υψηλότερο σε σχέση τόσο με τον μέσο και διάμεσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, όσο και σε σχέση με την παραγωγικότητα ανά ώρα εργασίας.

στα όρια της φτώχειας
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο οργανισμός παραδέχεται ότι σε σύγκριση με τις χώρες του ΟΟΣΑ, ο κατώτατος μισθός μας είναι ο δεύτερος πιο κοντά στο όριο της φτώχειας. Αυτός είναι ο λόγος που συνιστά ένα σύστημα κοινωνικής στήριξης για τα φτωχά νοικοκυριά που δεν συνδέεται με τον κατώτατο μισθό. Από την άλλη, μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με στόχο την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Σχετικά με τους μισθούς, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά σχεδόν 10% το πρώτο εξάμηνο του 2022, αν και ορισμένες ειδικότητες, όπως οι εργαζόμενοι στις ΤΠΕ και οι οικοδομοί, έχουν δει μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς. Προσθέτω. Ενώ ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού «παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους χωρίς διαπραγματευτική δύναμη», αναφέρει επίσης ότι «για πολλούς εργαζόμενους που κερδίζουν πάνω από τον κατώτατο μισθό, είναι η κύρια αιτία των αναπροσαρμογών των μισθών». είναι επίσης

χωρίς μηχανισμό υποστήριξης

Φυσικά, ο οργανισμός αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει άμεσο και στοχευμένο μηχανισμό στήριξης για νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα πάνω από το όριο της φτώχειας, κάτι που θα απαιτούσε αύξηση του κατώτατου μισθού, είπε, αλλά σε βάρος της ανταγωνιστικότητας.

Όμως, σύμφωνα με την οργάνωση, η αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων εργαζομένων δεν μπορεί να προέρχεται μόνο από τα κάτω. Η έκθεση δίνει έμφαση στις κλαδικές διαπραγματεύσεις, αναφέροντας ότι «οι κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας θα υποστήριζαν καλύτερα τόσο το εισόδημα όσο και την παραγωγικότητα».

Υποστήριξη συμβολαίων βιομηχανίας

Όπως επισημαίνει, η βελτίωση της παραγωγικότητας απαιτεί αποτελεσματικές διαδικασίες καθορισμού των μισθών με βάση τις πρόσφατες αλλαγές στην εργασία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για εταιρικές συμφωνίες με προσαρμογές του χρόνου εργασίας. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω δεν έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα.

Με βάση το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός πολύ μικρών επιχειρήσεων, ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει ένα πλαίσιο κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας «με την ευελιξία των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στις συνθήκες», όχι μόνο για την ενίσχυση της διαμεσολάβησης μέσω του ΟΜΕΔ, αλλά επίσης στα κοινωνικά Δημιουργία φόρουμ με δημόσιους εταίρους. Στοχεύουμε σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις συνθήκες εργασίας.

«Μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση της κοινωνικής πολιτικής θα προστατεύει καλύτερα την ευημερία των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος εν μέσω οικονομικών σοκ και θα βελτιώνει την ισορροπία μεταξύ ευημερίας και ευκαιριών απόκτησης εισοδήματος μέσω της απασχόλησης», ανέφερε. Είμαι εδώ.

σάλτσα: ωτ. γρ

Πηγή: magnesianews.gr