Με τον πληθωρισμό της ενέργειας στα ύψη, τη συσσώρευση χρέους, τις πρώτες ύλες να αυξάνονται και την κατανάλωση να μειώνεται, τα λουκέτα στους φούρνους αυξάνονται και οι αρτοποιοί δεν μπορούν να φτιάξουν ούτε το δικό τους… ψωμί.
Περισσότεροι από 50 αρτοποιοί έχουν αποσύρει ψωμάκια τους τελευταίους δύο μήνες, με τον αριθμό των «βράχων» να ανέρχεται σε 260 μέχρι το τέλος του 2022, δήλωσε στο ΟΤ ο Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου, η Ελληνική Ομοσπονδία Αρτοποιών ανακοίνωσε ότι 204 αρτοποιεία έκλεισαν οριστικά για οικονομικούς λόγους, λόγω συνταξιοδότησης ή μη διαδοχικής κατάστασης. Συνολικά 14.400 αρτοποιεία που λειτουργούν στη χώρα) σηκώνουν ζημιές.
Το ενεργειακό κόστος τους «καίει».
Βασικός λόγος για το νέο κλείσιμο των αρτοποιείων είναι το διπλασιασμένο κόστος λειτουργίας, με βασικό μοχλό το κόστος ενέργειας.
Ειδικότερα, ο Μούσιος επισημαίνει στο ΟΤ ότι ορισμένοι πάροχοι ενέργειας δεν υπολογίζουν τις αναδρομικές επιδοτήσεις ενέργειας για τους φούρνους. Και αυτό γιατί ούτε αυτοί (συμπεριλαμβανομένων των δωρητών), όπως λένε, δεν έχουν συγκεντρώσει τα σχετικά κονδύλια από το κράτος για να τα επιστρέψουν στους δικαιούχους.
Στην πραγματικότητα, είπε ο Μούσιος, δεν είναι μόνο ένας ή δύο μήνες «κέρδη», αλλά ολόκληρη η περίοδος από έτος σε έτος.
Για κάθε μικρή επιχείρηση αρτοποιίας το ποσό αυτό ισοδυναμεί με 5-8.000€. Ενώ οι τιμές της ζάχαρης, του βουτύρου, του τυριού και του λαδιού «ανεβαίνουν» (οι τιμές του αλευριού έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα και δεν ανεβαίνουν πλέον), οι επιχειρήσεις συσσωρεύουν ζημιές όταν αυτά τα χρήματα χάνονται από τα ταμεία τους. , επισημαίνει.
Χάρτης «Λουκέτο».
Από την αρχή της χρονιάς, η Αθήνα έχει τα περισσότερα ‘λουκέτα’ με πάνω από 75, ακολουθούμενη από τη Θεσσαλονίκη (22-25) και την Κρήτη (20).
Την ίδια ώρα, το πεντάμηνο μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, περισσότερα από οκτώ αρτοποιεία έκλεισαν στην Πάτρα. Κάποια από αυτά πουλήθηκαν και άλλαξαν ιδιοκτησία, αλλά τα περισσότερα έκλεισαν εντελώς.
Τα Ιωάννινα είναι επίσης μια από τις περιοχές που μπαίνουν στα νέα «λουκέτα» τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, που θεωρείται «μητρόπολη αρτοποιίας», οκτώ αρτοποιεία έκλεισαν τους τελευταίους μήνες.
“Nawa”
Εκτός από το ενεργειακό κόστος, οι αρτοποιοί πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών.
«Από πέρυσι, δεν είναι μόνο το αλεύρι σίτου που έχει παραμείνει σε υψηλό και σταθερό επίπεδο τιμών. Αυξήσεις τιμών (από 22 λίτρα πέρυσι σε 30 ευρώ για 10 λίτρα φέτος), αύξηση τιμής 60% για το τυρί και πολύ περισσότερο» τονίζει ο Μούσιος.
2 δισ. τζίρος στα αρτοποιεία
Ένα «ψαλίδι» του κόστους από τα περισσότερα νοικοκυριά για την ακρίβεια επηρέασε επίσης τις πωλήσεις των φούρνων, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών εμφανίζει το 83,2% των πολιτών να αγοράζουν λιγότερα καταναλωτικά αγαθά.
Από τις αρχές του 2022, οι πωλήσεις σε 14.400 βιοτεχνικούς φούρνους σε όλη την Ελλάδα, που απασχολούν 80.000 άμεσους και 70.000 έμμεσους εργαζομένους, έχουν μειωθεί κατά 20%. Αυτό αντιστοιχεί σε ζημιά 500 εκατ. ευρώ για το έτος.
Σήμερα ο συνολικός τζίρος των φούρνων αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.
Όμως ο Μούσιος είπε ότι ο Δεκέμβριος ξεκίνησε καλά, με την κίνηση των φούρνου να αυξάνεται και να φέρνει αισιοδοξία στους επιχειρηματίες του χώρου.
σάλτσα: ΟΤ
Πηγή: magnesianews.gr