Το τηλεσκόπιο James Webb έχει ανιχνεύσει οργανικά μόρια 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Αυτή η νέα ανακάλυψη ρίχνει φως στις πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις που έλαβαν χώρα στους πρώτους γαλαξίες του αρχέγονου σύμπαντος.
Χάρη στις δυνατότητες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST) που εκτοξεύτηκε πρόσφατα και στη σε βάθος ανάλυση μιας υπεύθυνης επιστημονικής ομάδας, νέα έρευνα πρόκειται να αποκαλύψει τι συνέβη στο αρχέγονο σύμπαν.
Ο Τζέιμς Γουέμπ έχει ανιχνεύσει ίχνη πολύπλοκων οργανικών μορίων σε γαλαξίες που απέχουν περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.
Μια μελέτη από μια διεθνή κοινοπραξία επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή αστρονομίας του Πανεπιστημίου Texas A&M, Justin Spilker, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature, δείχνει πώς να διακρίνουμε τα υπέρυθρα σήματα που παράγονται από σωματίδια σκόνης και μόρια υδρογονανθράκων.
“Τα σωματίδια σκόνης απορροφούν και εκπέμπουν ξανά σχεδόν το ήμισυ της αστρικής ακτινοβολίας που παράγεται στο διάστημα. Ως αποτέλεσμα, η υπέρυθρη ακτινοβολία από μακρινά ουράνια σώματα φτάνει στα τηλεσκόπια με βάση τη Γη πολύ ασθενώς ή καθόλου. Ναι.”
Στη μελέτη, οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν το φαινόμενο του βαρυτικού φακού, γνωστό και ως «κοσμικός μεγεθυντικός φακός». Αυτή η επέκταση συμβαίνει όταν οι δύο γαλαξίες είναι σχεδόν ευθυγραμμισμένοι όπως φαίνεται από τη Γη, και το φως του γαλαξία του φόντου παραμορφώνεται και μεγεθύνεται από τον γαλαξία του πρώτου πλάνου, σχηματίζοντας έναν δακτύλιο γνωστό ως δακτύλιος του Αϊνστάιν.
James Webb: Galaxy SPT0418-47
Η ερευνητική ομάδα εστίασε το JWST σε έναν γαλαξία που ονομάζεται SPT0418-47, 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Αυτός ο γαλαξίας ήταν μόλις 1,5 δισεκατομμυρίων ετών όταν γεννήθηκε το σύμπαν, ή μόλις το 10% της τρέχουσας ηλικίας του.
Φασματοσκοπικά δεδομένα από το JWST δείχνουν ότι το σκοτεινό διαστρικό αέριο του SPT0418-47 είναι πλούσιο σε βαριά στοιχεία, υποδηλώνοντας την ύπαρξη ολόκληρων γενεών ζωντανών και νεκρών αστέρων.
Ένα από τα συγκεκριμένα στοιχεία που εντόπισαν οι ερευνητές ήταν μια κατηγορία οργανικών μορίων γνωστών ως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτά τα οργανικά μόρια πιστεύεται ότι είναι βασικά δομικά στοιχεία για την πρωτόγονη ζωή.
“Δεν το περιμέναμε αυτό, καθώς η ανίχνευση πολύπλοκων οργανικών μορίων σε τόσο μεγάλες αποστάσεις θα άλλαζε θεμελιωδώς τα μελλοντικά δεδομένα παρατήρησης. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανοίγουμε νέους δρόμους”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.
Πηγή: magnesianews.gr