Το 2021, το 6,9% του πληθυσμού της ΕΕ θα δυσκολευτεί να διατηρήσει τα σπίτια του αρκετά ζεστά, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Νότια Ευρώπη και την Ελλάδα, στην πρώτη πεντάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Βουλγαρία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που δεν θα μπορούν να κρατήσουν αρκετά ζεστά τα σπίτια τους το 2021, με 24%. Ακολούθησαν η Λιθουανία με 23%, η Κύπρος με 19%, η Ελλάδα με 18% και η Πορτογαλία με 16%.
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Λιγότερο από το 1% των ανθρώπων στη Φινλανδία δεν μπορούσαν να θερμάνουν τα σπίτια τους και λιγότερο από το 2% στη Σουηδία, τη Σλοβενία και την Αυστρία.
«Το κοινό κρυολόγημα είναι πιο επικίνδυνο από τον κορονοϊό»
Περισσότεροι Ευρωπαίοι μπορεί να πέθαναν τον περασμένο χειμώνα από πιο ακριβή ενέργεια από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με το περιοδικό The Economist.
Οι υψηλές τιμές της ενέργειας κάνουν τους ανθρώπους να μην μπορούν να θερμάνουν σωστά τα σπίτια τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών και αναπνευστικών παθήσεων. Τον Νοέμβριο, το περιοδικό The Economist προέβλεψε ότι το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε 22.000 έως 138.000 θανάτους. Τελικά, αυτός ο αριθμός μειώθηκε στις μεσαίες 68.000.
Σύμφωνα με τον Economist, υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της υπερβολικής θνησιμότητας και του αυξανόμενου κόστους θέρμανσης.
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, ο αριθμός των νεκρών στην Ευρώπη θα μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερος αν οι κυβερνήσεις δεν είχαν παρέμβει στις αγορές ενέργειας. Οι στατιστικές δείχνουν ότι 26.600 άνθρωποι σώθηκαν σε 23 χώρες όπου δόθηκαν επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγή: magnesianews.gr