Στην ΕΡΤ συνομίλησαν το πρωί της Παρασκευής ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κτηνοτροφικής Εταιρείας (ΣΕΚ) Δημήτρης Μόσκος και ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Λάρισας Βαγγέλης Ρίζος για να μεταφέρουν τις ανησυχίες κτηνοτρόφων και εμπόρων.
«Δεν συμφωνούμε να βάλουμε το ρούμι, το παραδοσιακό βέλος, σε καλάθια. Έχουμε διαφορετικές απόψεις. Υπάρχει πιθανή λύση», υποστήριξε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Λάρισας Βαγγέλης Ρίζος, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η τιμή των αιχμών βελών θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 10 ευρώ.
Όπως υποστηρίζει, με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι μπορούν να το αγοράσουν και ταυτόχρονα δεν επηρεάζει την ποιότητα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει, όπου δεν μπορείτε να μειώσετε τις τιμές σας, αλλά θα ανταγωνίζεστε σε ποιότητα μόνος», υποστήριξε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τιμή αγοράς του Οβελία, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών είπε ότι οι κτηνοτρόφοι πωλούν σήμερα το αρνί προς 8 ευρώ το κιλό, ενώ οι κρεοπώλες το πωλούν στους πελάτες 12 ευρώ το κιλό, απάντησα ναι. «Είναι η τιμή. Αυτό που κάνουμε εδώ και χρόνια είναι να πουλάμε ελληνικό αρνί και να πουλάμε ποιότητα, οπότε επιμένουμε ότι η ποιότητα δεν πρέπει να αλλάξει ποτέ», τόνισε.
Για το αν οι τιμές του Obelia θα αυξηθούν όσο πλησιάζει το Πάσχα, ο Rizzos απάντησε ότι η τιμή του Obelia που πωλείται τις γιορτές θα εξαρτηθεί από την προσφορά και τη ζήτηση, καθώς υπάρχουν και παράλληλες εξαγωγές στην Ιταλία. «Νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που φεύγουν για εξαγωγή», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό το γεγονός θα καθορίσει και την τελική τιμή πώλησης των παραδοσιακών βελών.
Αυτοδύναμες αλλά αυξανόμενες τιμές
Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κτηνοτροφικής Ένωσης υποστήριξε ότι «θα υπάρξει αυτάρκεια από την πλευρά του παραγωγού για την εγχώρια αγορά», αλλά δεν θα υπάρξουν προβλήματα έλλειψης στην αγορά. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι τι να κάνουμε με το σωρευτικό εισαγωγές που έχουν ήδη ξεκινήσει», είπε.
Τα ζώα, είπε, προέρχονται από τη Ρουμανία, σφάζονται στην Ελλάδα και συχνά εξάγονται.Επιτρέπεται στα αρνιά να φέρουν την ελληνική σφραγίδα, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα ισχύει.
«Βλέπουμε τους κρεοπώλες ως καλούς συνεργάτες, αλλά η πραγματική ποιότητα φαίνεται στους μικρούς, ντόπιους κρεοπώλες που έχουν πραγματικά υποστηρίξει την κτηνοτροφία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης», είπε ο αντιπρόεδρος της SEC.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ εγχώριων και εισαγόμενων βελών
Σχολιάζοντας τον παράνομο εξελληνισμό των ζώων και τον καθοριστικό ρόλο των κρεοπωλών ενόψει του Πάσχα, ο Μόσκος τόνισε ότι το ελληνικό κρέας διαφέρει από το ρουμανικό, που είναι αρνί 3 έως 4 μηνών. Διαφέρει από το εγχώριο γάλα.
«Το ελληνικό αρνί είναι πολύ πιο ακριβό από το ντόπιο», είπε ο Μόσχος αναφερόμενος στην ιταλική και την ισπανική αγορά, που κοστίζουν περίπου 16 ευρώ το κιλό στις διεθνείς αγορές.
Ο Μόσχος, επικαλούμενος το υψηλό κόστος εκτροφής και το πόσο πουλάει ο κάθε κτηνοτρόφος το κατσίκι, υποστήριξε ότι η Ελληνική Κτηνοτροφική Ένωση υπολόγισε το κόστος πάνω από 9,50 ευρώ ανά κιλό. λιγότερο κόστος.
“Κάτω από αυτήν την τιμή, οι παραγωγοί θα χάσουν σίγουρα. Το αρνί είναι πάντα υπερτιμημένο, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή”, πρόσθεσε.
Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ
Πηγή: magnesianews.gr