Οι νεότεροι είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν μετρητά από τους ηλικιωμένους και τελικά προτιμούν αυτόν τον τρόπο πληρωμής όταν ψωνίζουν. Ο λόγος είναι απλός. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς.
Φυσικά, παρά τη χρήση μετρητών, η σχέση τεχνολογίας και smartphone είναι εξίσου στενή, γι’ αυτό και χρησιμοποιούν ψηφιακά πορτοφόλια και γενικά τις πιο πρόσφατες μεθόδους πληρωμής που είναι δημοφιλείς σε αυτά (π.χ. Revolut, εφαρμογές ηλεκτρονικών πληρωμών) κ.λπ.) .ένα.). Αντίθετα, η αντίσταση των ηλικιωμένων στη χρήση καρτών έχει αποδυναμωθεί το τελευταίο διάστημα. Έτσι φαίνονται συνηθισμένοι στο πλαστικό χρήμα και τελικά το επιλέγουν ως τον πρώτο τρόπο πληρωμής τους.
Μια μελέτη της Focus Bari με τίτλο «Προτιμώμενη μέθοδος πληρωμής για Έλληνες» διαπίστωσε ότι το 21% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών και το 18% των ατόμων ηλικίας 25 ετών δήλωσαν ότι τα μετρητά/αντικαταβολή ήταν η πρώτη τους επιλογή ως μέσο πληρωμής. Στην ηλικία των 34 ετών, το ποσοστό αυτό πέφτει στο 16% στις ηλικίες 55-64 ετών και στο 13% στην ηλικία των 65 ετών και άνω.
Το χαρτζιλίκι στην τσέπη και το γεγονός ότι πολλοί πληρώνονται με «μαύρο χρήμα» μπορεί σχεδόν να δικαιολογήσει την προτίμηση των νέων σε αυτού του είδους τις πληρωμές. Αντίθετα, οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν χρεωστικές κάρτες.
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που διεξήχθη τον Μάιο του 2023, το 32% των ατόμων ηλικίας 55-64 ετών προτιμά να πληρώνει με κάρτα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 38% για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Αντίθετα, οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών απομακρύνονται από τις χρεωστικές κάρτες (11%) και ακόμη λιγότερο από τις πιστωτικές κάρτες (7%), αλλά χρησιμοποιούν ψηφιακές. Χρησιμοποιώ πορτοφόλι. Το ίδιο και οι λύσεις που προτείνουν οι παραδοσιακές ανταγωνιστικές τράπεζες όπως η Revolut. Για παράδειγμα, οι κάρτες της Revolut που «υπόσχονται» συναλλαγές χωρίς χρέωση προτιμώνται από το 10% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών και όσοι είναι άνω των 65 ετών έχουν ελάχιστη ή καθόλου επιθυμία να χρησιμοποιήσουν τέτοιους τρόπους πληρωμής.
Εν τω μεταξύ, τους τελευταίους μήνες, εταιρείες όπως η Cosmote και το Viber έχουν μπει στον διαδικτυακό χώρο πληρωμών, λανσάροντας τα δικά τους ψηφιακά πορτοφόλια για να αντικαταστήσουν πιο παραδοσιακές μεθόδους πληρωμής. Καθώς όμως πρόκειται και για νέες υπηρεσίες, η διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά εξακολουθεί να είναι χαμηλή. Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες προτιμούν συστηματικά δύο διαφορετικούς τρόπους πληρωμής όταν ψωνίζουν, με το 48% να προτιμά τις χρεωστικές κάρτες και το 40% να προτιμά μετρητά. Οι πληρωμές μέσω e-banking είναι επίσης πολύ δημοφιλείς, με το 30% των Ελλήνων να προτιμά το e-banking και το 15% να χρησιμοποιεί ψηφιακά πορτοφόλια. Το 5% επιλέγει την κάρτα Revolut και το 2% προτιμά συστηματικά την εφαρμογή Cosmote payzy.
Οι Έλληνες γνωρίζουν σχεδόν τις μισές μεθόδους πληρωμής που είναι διαθέσιμες στην αγορά, αλλά καταλήγουν να χρησιμοποιούν το ένα τρίτο των διαθέσιμων μεθόδων πληρωμής, με τις χρεωστικές κάρτες και τα μετρητά/αντικαταβολή να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Φυσικά, οι προτιμώμενοι τρόποι πληρωμής ποικίλλουν ανάλογα με το τι θέλει να πληρώσει ο καθένας. Για παράδειγμα, η πληρωμή λογαριασμών μέσω e-banking είναι πολύ συνηθισμένη για το 44% των ερωτηθέντων και το 30% χρησιμοποιεί e-banking για να πληρώσει για συνδρομές υπηρεσιών. Ένας στους δύο ανθρώπους χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα για να ψωνίσει στα σούπερ μάρκετ και το 44% πληρώνει για ρούχα, αξεσουάρ και άλλα είδη με κάρτες. Τα μετρητά/αντικαταβολή χρησιμοποιούνται στο 60% για την αγορά υπηρεσιών και ακολουθούν οι χρεωστικές κάρτες (30%).
Πηγή: magnesianews.gr