Οι εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης (e-EFKA) προσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό (9,6%). Αυτό βασίζεται στις διατάξεις του Ν. 4670/, μετά από απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου. 2020,
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πλήρωνε αρχικά 449 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου και 210 ευρώ για την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, σύμφωνα με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση). Ήμουν. Ευρώ, από εδώ και πέρα θα πληρώνει 230 Ευρώ. Έτσι λοιπόν ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 30.000 ευρώ, που αρχικά πλήρωνε 674 ευρώ βάσει του νόμου Quatrgarh και περιόριζε τις εισφορές στα 210 ευρώ βάσει του νόμου Vrutis, πληρώνει τώρα και 230 ευρώ. Σημειώστε ότι πάνω από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών επιλέγουν τη χαμηλότερη κατηγορία ασφάλισης.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο νέος φόρος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023 και θα κλιμακωθεί σε έξι διαφορετικές κατηγορίες. Ο ασφαλισμένος είναι ελεύθερος να επιλέξει το είδος του ασφαλίστρου που θα καταβληθεί.
Παράλληλα, με απόφαση του διαχειριστή του ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ παρατείνεται η δυνατότητα επιλογής κατηγοριών ασφάλισης έως τις 12 Φεβρουαρίου 2023.
«Από το συνημμένο παράδειγμα, οι προσαρμοσμένες εισφορές του 2023 φαίνεται να είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που επιβλήθηκαν το 2017 με τον νόμο Qatrgarh, αλλά μετά την καταιγίδα, οι εισφορές του 2019 που καθορίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση περιλαμβάνονται επίσης στην αντίδραση που προκάλεσε ο νόμος Κατρούγκαλου. », αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Και εξηγεί ότι οι ετήσιες εισφορές πρέπει να αναπροσαρμόζονται για τους εξής λόγους:
“Πρώτον, επειδή η αγνόηση του πληθωρισμού των ασφαλίστρων είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε χαμηλότερες συντάξεις. Οι συντάξεις θα υπονομευθούν, ειδικά σε περιόδους έντονων πληθωριστικών πιέσεων όπως αυτή που βρισκόμαστε. Για το λόγο αυτό, όλα τα συστήματα ασφαλίστρων έχουν μηχανισμούς προσαρμογής που διασφαλίζουν την πραγματική τους αξία..
Δεύτερον, γιατί οι τρέχουσες συντάξεις συνταξιούχων καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από εισφορές ενεργών εισφορών. Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι pay-as-you-go, όπως συνηθίζεται στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινές συντάξεις των συνταξιούχων καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τις εισφορές των ενεργών ασφαλισμένων. Όλες οι αναπροσαρμογές συντάξεων θα πρέπει να καλύπτονται από αντίστοιχες εισφορές στο ασφαλιστικό ταμείο. Διαφορετικά, το ασφαλιστικό σύστημα θα εγκλωβιστεί και πάλι σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενων ελλειμμάτων, με σαφείς κινδύνους για τη βιωσιμότητά του.
Τρίτον, το ασφαλιστικό μας σύστημα πρέπει να λειτουργεί από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αναλογικής κατανομής των βαρών, με βάση τις δυνατότητες του κάθε ασφαλισμένου. Σήμερα οι εισφορές κύριας σύνταξης των ελεύθερων επαγγελματιών που επιλέγουν την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία (περισσότεροι από 8 στους 10 επιλέγουν αυτήν την κατηγορία) είναι ακόμη χαμηλότερες από αυτές που πληρώνουν οι κατώτατοι μισθοί. Το παράδοξο είναι ξέφρενο!Συγκεκριμένα, το 2022 η μηνιαία εισφορά προς σύνταξη και υγεία για τους αυτοαπασχολούμενους στην 1η ασφαλιστική κατηγορία ήταν 210€ μηνιαίως. Αντίστοιχα, μετά τον διπλασιασμό του κατώτατου μισθού πέρυσι, οι μηνιαίες εισφορές για τους κατώτατους μισθούς ανήλθαν σε 225,4 € (14 ημερομίσθια αφαιρέθηκαν). Με άλλα λόγια, οι εργοδότες μπορεί να πληρώνουν λιγότερα για τις δικές τους εισφορές από ό,τι για τους κατώτατους μισθούς τους!
Τσακλόγλου: Η συνεισφορά χρειάζεται εξισορρόπηση
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσάρογλου δήλωσε: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης μισθολογικής μεταβολής για το προηγούμενο έτος, ή 9,6% για φέτος.
Στον πυρήνα του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι η διανομή. Οι εισφορές πρέπει να αναπροσαρμοστούν και, αφενός, οι συντάξεις αυτοαπασχολούμενων εξασφαλίζουν αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο στο μέλλον και, αφετέρου, η δημοσιονομική ισορροπία μπορεί να διατηρηθεί λόγω της αύξησης των συντάξεων. Διαδραματίζεται 12 χρόνια μετά. “
Πηγή: magnesianews.gr