Στις παγκόσμιες αγορές, οι τιμές για τα σιτηρά, τα φυτικά έλαια, τα γαλακτοκομικά και άλλα βασικά προϊόντα έχουν μειωθεί από τα υψηλά όλων των εποχών που σημειώθηκαν το 2022, αλλά η πτώση δεν έχει φτάσει ακόμη στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση. Υποφέρουν από μια κρίση ακρίβειας . σε μια γενιά.
Οι τιμές των τροφίμων στην ΕΕ αυξήθηκαν 16,6% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, διπλάσιος από τον ονομαστικό πληθωρισμό 8,1%, σύμφωνα με τη Eurostat. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των βασικών τροφίμων, με τα αυγά να αυξάνονται κατά 22,7%, το νωπό γάλα να σημειώνει άνοδο 25% και τη ζάχαρη κατά 54,9%.
Ποια προϊόντα πληρώνουν περισσότερο οι Έλληνες;
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από ό,τι στην ευρωζώνη, οι τιμές ορισμένων προϊόντων έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ασκώντας πίεση στα εισοδήματα. Το εισόδημα αυξάνεται, αλλά όχι αρκετό, ειδικά για τους πιο ευάλωτους.
Ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα ήταν 11,2% χαμηλότερος τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο (14,1%), ενώ ήταν σημαντικά υψηλότερος στην ευρωζώνη στο 15,1%, από 17,9% τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). ορυζώνα. Μάρτιος.
Ωστόσο, οι τιμές 10 από τα 25 είδη που απαρτίζουν τον δείκτη τροφίμων της Eurostat είναι υψηλότερες στην Ιαπωνία από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Ειδικά οι Έλληνες πληρώνουν περισσότερα για αυγά, ψωμί, μοσχάρι, χοιρινό, βούτυρο, λίπη, καφέ, μπύρα και κρασί.
Συγκεκριμένα, οι τιμές των αυγών σε ετήσια βάση τον Απρίλιο του 2023 αυξήθηκαν 17,8% στην Ελλάδα έναντι 16,7% στην Ευρωζώνη και το ψωμί αυξήθηκε 17% έναντι 14,6% στην Ευρωζώνη.
Πολύ μεγαλύτερη ήταν η απόκλιση για το βούτυρο, με ετήσια αύξηση 16,8% στη χώρα μας, αλλά μόλις 6,1% στην Ευρωζώνη.
Η διαφορά στις τιμές του βοείου κρέατος είναι εξίσου μεγάλη. Στην Ελλάδα σημείωσε άνοδο 15,2% τον Απρίλιο του 2023, ενώ στην Ευρωζώνη σημείωσε άνοδο 8,6%.
Ταυτόχρονα, οι τιμές του χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 14,1% μέσα σε ένα χρόνο, έναντι 10,6% στην ευρωζώνη και οι αυξήσεις των τιμών των φυτικών ελαίων έφθασαν το 14,8% τον Απρίλιο, έναντι 5,2% στην ευρωζώνη.
Στην πραγματικότητα, όσον αφορά το ψωμί και το βόειο κρέας, οι ελληνικές τιμές σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ήταν σταθερά υψηλότερες τους τελευταίους 12 μήνες.
Αντίθετα, οι τιμές για τη ζάχαρη, το αρνί και το κατσίκι, τις πατάτες και το τυρί, που ήταν επίσης πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης για αρκετούς μήνες το 2022, έχουν μειωθεί από την αρχή του έτους.
Οι υψηλότερες τιμές εισαγωγής για το αλεύρι και τα δημητριακά που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές εξηγούν εν μέρει τις υψηλές τιμές στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά εκπρόσωποι ομάδων καταναλωτών της Γηραιάς Ηπείρου δήλωσαν: Υποστηρίζει ότι ορισμένες αυξήσεις τιμών είναι αδικαιολόγητες και καλεί τις κυβερνήσεις: «Λάβετε ισχυρά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την εκτίναξη των τιμών».
Κυβερνητικές παρεμβάσεις σε όλη την Ευρώπη
Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων ωθούν τις κυβερνήσεις σε ολοένα και πιο μη παραδοσιακές παρεμβάσεις, επιδιώκοντας να κατευνάσουν την οργή των καταναλωτών, χτίζοντας παράλληλα ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πιο ευάλωτους. Σημειώστε ότι δεν υπήρξε καμία γενική προσπάθεια ελέγχου των τιμών στις δυτικές οικονομίες από τη δεκαετία του 1970.
Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα επηρεαστούν περισσότερο από τον πληθωρισμό. Η Ουγγαρία και η Κροατία κινήθηκαν για να περιορίσουν τις τιμές των βασικών αγαθών για να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους, οι οποίοι τείνουν να ξοδεύουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα.
Στην Ουγγαρία, τα σούπερ μάρκετ άρχισαν να περιορίζουν τις αγορές, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να επισκέπτονται και να ψωνίζουν σε πολλά καταστήματα κάθε μέρα.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση μείωσε τα περιθώρια κέρδους των λιανοπωλητών για να διατηρήσει τις τιμές χαμηλά.
Στις πλουσιότερες οικονομίες, η Γαλλία έχει πιο επιεικές συμφωνίες με τα σούπερ μάρκετ, προσφέροντας μεγάλη γκάμα προϊόντων στις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Αξιοσημείωτο είναι ότι η γαλλική κυβέρνηση ζητά την επανέναρξη των ετήσιων διαπραγματεύσεων μεταξύ λιανοπωλητών και προμηθευτών για μείωση των τιμών των τροφίμων. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Μπρούνο Λε Μαρί, αυτό σημαίνει ότι η «πληθωριστική σπείρα» θα μπορούσε να σπάσει μέχρι το φθινόπωρο.
Η Ισπανία είναι μία από τις πολλές χώρες που έχουν μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα. Άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, δέχονται επίσης πιέσεις να περιορίσουν τις τιμές σε καλούδια όπως τα ζυμαρικά.
σάλτσα: ΟΤ
Πηγή: magnesianews.gr