Όλο και περισσότεροι δανειολήπτες θέλουν να προχωρήσουν άμεσα στη ρύθμιση των δανείων με ένα από τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να διατηρήσουν τα χρέη τους σε καλό δρόμο.
Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια είναι πιθανό να πιέσει για πιο άμεση ρύθμιση και οι δανειολήπτες αναμφίβολα ανησυχούν για το αύριο και τα τελικά επίπεδα των επιτοκίων δανείων.
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες και οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών φαίνεται να θέλουν να αντιστρέψουν την πορεία τους και να κεφαλαιοποιήσουν αυτή τη θετική δυναμική, διευκολύνοντας τους δανειολήπτες να ζητήσουν συμπερίληψη είτε σε εξωδικαστικούς διακανονισμούς είτε σε διμερείς συμφωνίες.
Αυτό αποδεικνύεται από τα διαθέσιμα στοιχεία που δείχνουν εκθετική αύξηση των πληρωμών της τάξης των 700-800 εκατ. σε μηνιαία βάση. Περίπου 250 εκατομμύρια από αυτές τις υποθέσεις διευθετούνται εξωδικαστικά και άλλες 450-550 διευθετούνται μέσω διμερών συμφωνιών μεταξύ τραπεζών, υπηρεσιών εξυπηρέτησης και οφειλετών.
Τα εξωδικαστικά μέτρα επιτάχυναν τον ρυθμό
Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο Μάιος σημείωσε τον υψηλότερο αριθμό διακανονισμών οφειλών και τελικών υποβολών αιτήσεων τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του οργανισμού.
συγκεκριμένα:
Τον Μάιο του 2023 ολοκληρώθηκαν 805 ενοποιήσεις οφειλών και υποβλήθηκαν 1.996 αιτήσεις οριστικού διακανονισμού. Συνολικά 5.435 ρυθμίσεις χρέους έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου 2023, που αντιπροσωπεύουν ένα αρχικό χρέος 1,83 δισ. ευρώ.
Μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις στους εξωδικαστικούς μηχανισμούς, ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην πλατφόρμα αυξήθηκε τον Μάιο του 2023, φτάνοντας τις 4.243.900 περισσότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων έξι μηνών. Ο αριθμός των τελικών υποβολών αιτήσεων αυξήθηκε επίσης κατά 50% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Είναι επίσης σημαντικό να διατηρηθεί ένα υψηλό ποσοστό έγκρισης συμφωνιών από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το οποίο κυμάνθηκε στο 72% τους τελευταίους έξι μήνες.
Όπως σημειώνεται, «Το Υπουργείο Οικονομικών και το Ειδικό Γραφείο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα παρακολουθούν στενά την πρόοδο της εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, θα συνεργάζονται εντατικά με όλους τους αρμόδιους φορείς και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κυβέρνηση. Οι επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να αντιμετωπίσουν το κρίσιμο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. “
Οι υποβολές αιτήσεων έχουν ψηφιοποιηθεί
Εν τω μεταξύ, από τον επόμενο μήνα, θα εισαχθεί μια νέα πλατφόρμα που θα επιτρέπει στους οφειλέτες με επισφαλείς απαιτήσεις να υποβάλλουν ψηφιακά αιτήσεις εξυγίανσης οφειλών. Πρόκειται για ένα σύστημα που βασίζεται στο ότι οι τράπεζες και οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης ανταποκρίνονται ταχύτερα σε αιτήματα οφειλετών ενώ ταυτόχρονα δικαιολογούν πιθανή απόρριψη αιτημάτων.
Με αυτόν τον τρόπο, η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί να παρακολουθεί τις ρυθμίσεις για επισφαλείς απαιτήσεις και την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας που πρέπει να τηρούν όλοι οι πιστωτές που έχει θεσπίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή τόσο η εταιρεία διαχείρισης όσο και η τράπεζα.
Με αυτόν τον τρόπο ο Εμπορικός Σύλλογος προσπαθεί να επιβάλει μια ενιαία διαδικασία με επίκεντρο την εταιρεία διαχείρισης που έχει τα περισσότερα παράπονα. Ο Περιφερειάρχης Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος, ενώ ελπίζει ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας θα τηρηθεί και από τις εταιρείες διαχείρισης.
Ο κύριος στόχος, ο οποίος πιθανότατα θα λάβει τη μορφή νομοθετικής παρέμβασης από την επερχόμενη κυβέρνηση, θα είναι οι καλύτερες και ταχύτερες εταιρικές απαντήσεις σε αιτήματα ή ερωτήσεις οφειλετών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΕΒ
Πηγή: magnesianews.gr