• 27/03/2023 01:23

Ολοκληρώνεται η αναδρομική έκθεση του Ζαχαρία Καλαφέργια

ByGreeceit.gr

Οκτ 14, 2022
Ελάτε στο Viber
?????????????????????????????????????????????

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, από την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, το IMD «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», με τη συνεργασία της Σχολής Αγιογραφίας του IMD «δια χειρός». Με την ευκαιρία των εγκαινίων απονεμήθηκε ο «Χρυσός Σταυρός της Αγίας Πόλης Δημητρίου και Αλμυρού» στον διαπρεπή αγιογράφο, ζωγράφο και άνθρωπο Ζακαρία Καλαφέλγια από τον ευσεβέστερο μητροπολίτη Δημητρίου και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο. πεδίο.
Η τιμητική εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με την αφιέρωση μαθημάτων για τη νέα σχολική περίοδο της Σχολής Αγιογραφίας του IMD. Περιλάμβανε το «Δια Χείρος», και αναφορά στον Ζαχαρία Καραφέργια, που το ίδρυσε 23 χρόνια νωρίτερα και βοήθησε στην καθιέρωσή του.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με εκπρόσωπο τον τότε ΙΜΔ Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό Κιαμέτ, εκλεγμένο πλέον Μητροπολίτη των Ιερών Μητροπόλεων Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τις αρχές, τους μαθητές. το πλήθος.
Στην καταληκτική του ομιλία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και Προϊστάμενος του Μαγνήτη της Κιβωτού κ. Ιγνάτιος είπε μεταξύ άλλων:
– «Στο μέλλον, αν κάποιος ασχοληθεί με την αγιογραφία στη μητρόπολη μας, το κεφάλαιο θα έχει ως εξής: «Η εποχή του Ζαχαρία Καλαφελζία» είναι η εμφάνιση του Αυτά τα έργα προϋπήρχαν του Ζαχαρία Καλαφέργια, ο οποίος επέκτεινε την εμβέλειά του για να εργαστεί εκτός Ελλάδας, επομένως αυτά τα έργα είναι μετά. ”
Υπεύθυνη για το στήσιμο και τη λειτουργία της έκθεσης ήταν η ζωγράφος κ. Έλενα Νικηφόρου, Εκλεκτή Εθελοντής Συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Ο Ζαχαρίας Καλαφέργιας, αγιογράφος και ζωγράφος που συχνά εξισορροπεί αγιογραφικά και κοσμικά έργα ζωγραφικής, έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής του καριέρας σε σημαντικές προσωπικότητες όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκκλησία. Παράλληλα, παρουσίασε σύγχρονα κοσμικά έργα με βυζαντινές φόρμες, που ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα στο ευρύ κοινό και απέσπασαν την υψηλότερη αναγνώριση.
Ο Ζαχαρίας Καραφέργιας πρωτοστατεί στην τέχνη της ιερής αγιογραφίας με καλλιτεχνική δεξιοτεχνία και απαράμιλλη τεχνική. Βασισμένος σε στέρεες βάσεις προσωπικών αναφορών στην Ορθόδοξη πίστη, σχεδιάζει και υλοποιεί ένα εικονογραφικό πρόγραμμα που συνδέει τις εκκλησίες του ναού που καταγράφει με τις ζωντανές παραδόσεις της Εκκλησίας. Όλη η καλλιτεχνική του δραστηριότητα χτίζεται γύρω από την προσέγγιση ενός ανθρώπου προς τον Θεό, αλλά η τεχνική του χρονολογείται από τη «Μακεδονική Σχολή», ιδιαίτερα τον πιο διάσημο εκπρόσωπό της, τον Μανουήλ Πανσέληνο.
Το σύγχρονο έργο του δανείζεται στοιχεία από τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, ξυπνά προσωπικές μνήμες, είναι πρωτότυπο και φρέσκο, αλλά δονείται από ζωή και πίστη. Αποτελεί μέρος της αισθητικής παράδοσης του τόπου με τον σωστό τρόπο απεικόνισης της μελετημένης ισορροπίας και της υπέρβασης της θεματολογίας.
Η προσέλευση στην έκθεση διατηρήθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο εβδομάδων, τόσο από το φιλότεχνο κοινό όσο και από μαθητές της αγιογραφικής σχολής «Δια Χείρος».
Ο ζωγράφος και αγιογράφος Ζαχαρίας Καλαφέργιας γεννήθηκε στον Βόλο τον Δεκέμβριο του 1938. Από μικρός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα την αγιογραφία.
Σπούδασε ελεύθερα ζωγραφική για 10 χρόνια στο εργαστήρι του ζωγράφου Daniel Daniel’s.
Στην εικονογραφία σπούδασε κοντά στον διαπρεπή αγιογράφο Κ. Γεωργακόπουλο για 20 χρόνια, την αγιογραφία πολλών εκκλησιών στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων η Κοίμηση της Παναγίας της Ηλιουπόλεως, ο Άγιος Δημήτριος Βύρωνας, ο Άγιος Θεράποντος ο ζωγράφος και η Παναγία Γλυκοφυλλούσα που συνεργάστηκα μαζί του. Η Μεταμόρφωση του Λουτράκη και του Σωτήρος Κιάτου, είχε σχέσεις και με τον Φώτη Κόντογλου, δάσκαλο του Κ. Γεωργακόπουλου, και όταν πέθανε ο μεγάλος καλλιτέχνης ολοκλήρωσαν την αγιογραφία του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Ακάρνου.
Στον Βόλο και την περιοχή αγιογράφησε πολλές εκκλησίες. Ευαγγελιστής Ν. Ιερός Ναός Ιωνίας, Άγιος Παντελεήμονας, Άγιος Θεόδωρος, Ιερός Ναός Αναλήψεως Βόλου Αγίας Αικατερίνης, Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου Βόλου, Παρεκκλήσιο Νέου Αποστόλου Βόλου, Αγία Παρασκευή, Αγ. Ιερός Ναός Αθανασίου Σταγιατών, Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Αγριάς, Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρινίτσας Πηλίου, Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Άνω Βόλου, Νάρτεξ Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων του Νέου στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου ( σε φωτογραφικό υλικό μιας παλιάς εκκλησίας που καταστράφηκε από σεισμό αλλά σώθηκε από την κάμερα του Κ. Ζήμερη), και πολλών άλλων εκκλησιών.
Δεν φιλοτέχνησε μόνο το τέμπλο του Αγίου Κωνσταντίνου Βόλου, αλλά και πολλές φορητές εικόνες, εικόνες και τέμπλα.
Το 1986 αγιογράφησε την εκκλησία του επισκόπου Αγίου Ειρηναίου του Λούγκδον στην πόλη της Μασσαλίας ως φιλοξενούμενος της εκεί ελληνικής κοινότητας.
Το 2006, ως καλεσμένος της Ελληνικής Κοινότητας Ζάμπια-Αφρικής και στη συνέχεια Μητροπολίτης Ιωακείμ, αγιογράφησε το Παρεκκλήσι (Γέννηση της Θεοτόκου) στη Μητρόπολη της Ζάμπια.
Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις σε Βόλο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Έχει συμμετάσχει σε τέσσερις πανελλήνιες εκθέσεις στο Ζάππειο, πολλές ομαδικές εκθέσεις και μπιενάλε θρησκευτικής τέχνης στη Φότζια της Ιταλίας και του Ισραήλ.
Το έργο του μπορεί να δει κανείς σε δημόσια κτίρια, υπουργεία πολιτισμού, ιδιωτικές συλλογές και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Από το 1972 είναι μέλος του ΕΠΕ και μέλος της επιτροπής κρίσης και κατάταξης νέων μελών του Επιμελητηρίου.

Ολοκληρώνεται η αναδρομική έκθεση του Ζαχαρία Καλαφέργια

Ολοκληρώνεται η αναδρομική έκθεση του Ζαχαρία Καλαφέργια
?????????????????????????????????????????????

Πηγή: magnesianews.gr