Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ. ΚΑ).
Ο φάκελος θα υποβληθεί στην τελική του μορφή στις αρχές του 2023 αφού αξιολογηθεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Φάση 1 και υποβληθούν σχόλια. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα ανακοινωθούν το επόμενο καλοκαίρι. .
Οι υποψήφιοι της Olympus υποβλήθηκαν στη δοκιμαστική λίστα υποψηφίων το 2014, επομένως η υποβολή του αρχείου είναι αποτέλεσμα μακράς διαδικασίας.
Στην Ελλάδα σήμερα, μόνο δύο περιοχές, τα Μετέωρα και το Άγιο Όρος, είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο των πολιτιστικών και φυσικών χώρων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος:
Ο κατάλογος περιέχει 1.155 μνημεία από όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνονται ένα σύνολο κριτηρίων που σχετίζονται με στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τα γεωλογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, την πλούσια βιοποικιλότητα και την παρουσία σημαντικών οικολογικών και βιολογικών διεργασιών για την εξέλιξη της ζωής.
Η ένταξη μιας περιοχής στον κατάλογο μνημείων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της UNESCO είναι σημαντικός πολλαπλασιαστής για την τοπική κοινωνία, σε συνδυασμό με την αυξημένη προβολή και τον τουρισμό, ενώ υπάρχουν αυστηροί κανόνες για την προστασία και διαχείρισή της, με εμπορικό όφελος. .
Με ύψος 2.918 μέτρα, ο Όλυμπος, η υψηλότερη κορυφή της χώρας, έγινε το πρώτο εθνικό δάσος της Ελλάδας το 1938 και αποτελεί καταφύγιο βιόσφαιρας της UNESCO από το 1981. Το 2021 χαρακτηρίστηκε εθνικός δρυμός με εκτελεστικό διάταγμα.
Η περιοχή του Ολύμπου θεωρείται «ο παράδεισος των βοτανολόγων», με 1.700 είδη και υποείδη φυτών που αποτελούν το 25% της χλωρίδας της Ελλάδας. Ο αριθμός των 26 ενδημικών φυτών του Ολύμπου είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ενδημικών φυτών που βρέθηκαν σε οποιοδήποτε άλλο ελληνικό βουνό.
Ο Όλυμπος είναι σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Ένα από τα πιο γνωστά συμβολικά ονόματα διεθνώς, ο Όλυμπος συνδέεται με τη μυθολογία των 12 Ελλήνων θεών και ξεχωρίζει για την πολύτιμη βιοποικιλότητά του. Είναι ένας ιδανικός συνδυασμός φύσης, μυθολογίας και ιστορίας. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προωθούμε την ένταξη του Ολύμπου στα φυσικά τοπία της UNESCO, γεγονός που συμβάλλει τα μέγιστα στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας».
Ο Γιώργος Αμυράς, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε: «Πέρυσι εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα για την προστασία και διαχείριση της φύσης και του τοπίου του Ολύμπου. Τώρα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μυθικό Βουνό θα αναγνωρίζεται από UNESCO Κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για να αναγνωριστούμε παγκοσμίως και να γίνουμε ισχυρό σύμβολο της βιώσιμης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της χώρας».
Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαλερίδης δήλωσε: της περιοχής.
Πηγή: magnesianews.gr