• 06/06/2023 07:07

Όταν τελειώνουν οι επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα – τι γίνεται με τα σπίτια

ByGreeceit.gr

Μάι 25, 2023
Ελάτε στο Viber

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την κατάργηση των προσωρινών μέτρων για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά έως το τέλος του 2023.

Η δέσμευση δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με την έκθεση επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως αναφέρεται συνήθως, «οι αρχές σχεδιάζουν να καταργήσουν σταδιακά τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή φέτος, εκτός εάν οι τιμές του φυσικού αερίου αυξηθούν περαιτέρω».

λήξη της επιδότησης
Αυτό σημαίνει ότι τα έκτακτα μέτρα κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας δεν θα ισχύουν πλέον από το 2024.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την πτώση των τιμών από το φθινόπωρο του 2022, το τελικό κόστος των μέτρων το 2023 θα είναι 0,9% του ΑΕΠ, έναντι της αρχικής εκτίμησης 5,8%. Λαμβάνοντας υπόψη τον έκτακτο φόρο αλληλεγγύης που επιβλήθηκε στα διυλιστήρια, το καθαρό κόστος των ενεργειακών μέτρων πέφτει στο 0,2% του ΑΕΠ.

ευάλωτα άτομα
Η έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα για το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθεροποίησης επισημαίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δεν στοχεύουν σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Σημείωσε ότι, όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα πέτυχε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας έναντι των στόχων που έθεσε η ΕΕ, αλλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών έχει ωφεληθεί.

Έτσι, ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει το ερώτημα ότι μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά χρειάζονται στήριξη σε περίπτωση νέας αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Εφαρμόσιμος

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέτεινε τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για ένα σύνολο παρεμβάσεων που σχετίζονται με την επιβολή ανώτατων ορίων (μέγιστες τιμές ανά τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη συλλογή αυτών των εσόδων από τη χονδρική αγορά και τη διανομή τους μέσω του Ταμείου Μετάβασης Ενέργειας με τη μορφή επιδοτήσεων στο δίκτυο τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Θα ισχύουν επίσης ρήτρες αναπροσαρμογής παγώματος, προηγούμενη ανακοίνωση των τελών ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου μήνα από τις επιχειρήσεις και ελεύθερη κυκλοφορία των καταναλωτών.

οροφή

Το ανώτατο όριο της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί αυτόματα. Ουσιαστικά, τα μεγαλύτερα έσοδα από οποιαδήποτε τεχνολογία παρήχθησαν από τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου άνω των 100 ευρώ ανά MWh, ενώ σήμερα το TTF είναι κάτω από 30 ευρώ ανά MWh.

Από τον Ιούλιο του 2022, που καθιερώθηκε ο προαναφερόμενος μηχανισμός, έως σήμερα, τα έσοδα που διατίθενται για επιδοτήσεις θα φτάσουν τα 3,2 δισ. ΕΥΡΩ. Συνολικά, έως το 2022, μέχρι να εφαρμοστεί το ανώτατο όριο, οι επιδοτήσεις ξεπέρασαν τα 9 δισ. ΕΥΡΩ.

Από την 1η Ιανουαρίου έως σήμερα, όταν και οι τιμές έπεφταν, το ανώτατο όριο ήταν μόλις 323 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα έκτακτα μέτρα σταδιακά σταματούν φυσικά καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν.

Τι θα αλλάξει;

Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές έχουν επανατοποθετηθεί στα προ της ενεργειακής κρίσης επίπεδα με επιδοτήσεις μόλις 0,015 ευρώ ανά kWh ανά νοικοκυριό τον Ιούνιο.

Περαιτέρω μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου έχουν ωθήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών πίσω σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα, ειδικά για όλα τα νοικοκυριά. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση κατάργησε επίσης σταδιακά τις επιδοτήσεις πέρυσι, επιδοτώντας μόνο νοικοκυριά με μηνιαία κατανάλωση έως και 500 kWh και σταμάτησε να επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος για τις επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου, οι επιδοτήσεις θα σταματήσουν σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2023, εφόσον οι τιμές της ενέργειας πέφτουν.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε τη σύστασή της για παροχή στοχευμένης βοήθειας μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά, ειδικά από το 2024, εάν επιστρέψουν οι υψηλές τιμές.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τις σχετικές αποφάσεις με βάση τις συστάσεις της επιτροπής.

Αλλά μόνο εάν και όταν οι τιμές αυξηθούν ξανά στα μέσα του 2023, είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί ξανά το ανώτατο όριο στη χονδρική αγορά, που είναι η πηγή εσόδων από τις παραγωγές.

σάλτσα: ΟΤ

Πηγή: magnesianews.gr