• 29/11/2023 03:12

Παιχνίδια, νέα σοβαρή ψυχική ασθένεια – που επηρεάζει τις ηλικίες 12 έως 25 ετών

ByGreeceit.gr

Δεκ 13, 2022
Ελάτε στο Viber

Μια νέα, σοβαρή και μεγάλης κλίμακας ψυχιατρική διαταραχή που συνδέεται άμεσα με το Διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχει εντοπιστεί και τεκμηριωθεί, κυρίως στην παιδική ηλικία.

Είναι μια ασθένεια που ονομάζεται «διαταραχή ηλεκτρονικών παιχνιδιών» και σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, επηρεάζει την ηλικιακή ομάδα 12 έως 25 ετών παγκοσμίως.

Τα στοιχεία και τα αίτια αυτής της πολύ σοβαρής ψυχικής νόσου παρουσίασε σε πρόσφατη ημερίδα στη Λάρισα η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εκπαιδευτική Διεύθυνση Θεσσαλίας.

Όπως εξήγησε ένας παθολόγος και παιδοψυχίατρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Σιώμος, τα διαγνωστικά κριτήρια για τη διαταραχή αφορούν επίμονες ή τακτικά επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, αλλά υπάρχουν ορισμένα διακριτά παθολογικά στοιχεία.

Ο Σιώμος είπε ότι τα κριτήρια ήταν: α) μείωση του αυτοελέγχου όσον αφορά το gaming γ) η συνέχιση του παιχνιδιού παρά την εμφάνιση αρνητικών συνεπειών.

«Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι αυτό το πρότυπο συμπεριφοράς πρέπει να είναι αρκετά σοβαρό ώστε να επιβάλλει σημαντική επιβάρυνση σε προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό επίπεδο ή σε άλλους σημαντικούς τομείς λειτουργίας», είπε ο Σιώμος, προσθέτοντας: Συνεχές (δηλαδή συνεχίζει χωρίς διακοπή) ή προσωρινό και επαναλαμβανόμενο (π.χ. όταν ένας γονέας αφαιρεί όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια από το σπίτι και διαφορετικά δεν μπορεί να αυτοέλεγχεται, το παιδί χρειάζεται πειθαρχία). υπάρχει).

Η συμπεριφορά πρέπει να είναι παρούσα για τουλάχιστον 12 μήνες για να γίνει διάγνωση, αν και η διάρκεια μπορεί να είναι μικρότερη εάν υπάρχουν όλα τα διαγνωστικά κριτήρια και τα συμπτώματα είναι σοβαρά.

Μεταξύ άλλων, ο Σιώμος είπε ότι η ομάδα υψηλού κινδύνου ηλικίας και φύλου για εθισμό στα παιχνίδια είναι μεταξύ 12 και 25 ετών. Σημείωσε επίσης ότι αν και έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στο ποσοστό των κοριτσιών που παίζουν συχνά ηλεκτρονικά και διαδικτυακά παιχνίδια, φαίνεται να είναι λιγότερο εθισμένα στο gaming από τα social media, ενώ τα αγόρια φαίνεται να ασχολούνται κυρίως με τα διαδικτυακά παιχνίδια.

“Τα αγόρια τείνουν να παίζουν πιο έντονα παιχνίδια δράσης και παιχνίδια ρόλων στα οποία οι ομάδες δημιουργούν έντονες αλληλεπιδράσεις και πολύ ανταγωνισμό μεταξύ τους. Τα κορίτσια τείνουν να συμμετέχουν σε πιο κοινωνικά, λιγότερο έντονα παιχνίδια. Ναι”, είπε ένας γιατρός από το Πανεπιστήμιο του Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας. Σχετικά με τα αίτια αυτών των εθισμών, είπε ότι αν και αυτός ο εθισμός είναι συμπεριφορικός, υπάρχει και βιολογικό υπόβαθρο στην ανάπτυξή του.

“Το βιολογικό πλαίσιο σχετίζεται με την απελευθέρωση της ντοπαμίνης από τον επικλινή πυρήνα στο πλαίσιο των άμεσων ανταμοιβών που παρέχονται από διαδικτυακά παιχνίδια ή δραστηριότητες”, είπε. Είναι η ορμόνη της ευφορίας. Οι άνθρωποι αισθάνονται καλά όταν είναι ενεργοί και αισθάνονται λιγότερο επιβαρυμένοι όταν σταματούν, οπότε τα παιδιά αναζητούν τρόπους να νιώσουν ξανά όμορφα.

Αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης, ώστε να μπορεί να επιστρέψει στα ηλεκτρονικά του και να νιώσει καλύτερα. Γι’ αυτό και το φαινόμενο αυτό παρατηρείται με τέτοια ένταση και εμβέλεια. “

Τέλος, ο Σιώμος είπε ότι ένας άλλος σοβαρός παράγοντας έχει να κάνει με τη διάγνωση μιας διαταραχής «επικίνδυνου παιχνιδιού».

Αυτή είναι μια ακόμη νέα διάγνωση που δείχνει ότι το πολύ συχνά παιχνίδι, το παιχνίδι για εξαιρετικά μεγάλες χρονικές περιόδους, η παράβλεψη βασικών σωματικών αναγκών ή η επικίνδυνη συμπεριφορά μπορεί να θέσει τα παιδιά σε κίνδυνο για σωματική ή πνευματική αναπηρία. Σχετίζεται με παιχνίδι (π.χ. η κατανάλωση ουσιών για να διατηρεί την προσοχή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα).

“Αυτή η κατηγορία προστέθηκε μετά από ορισμένα ακραία περιστατικά, ειδικά στην Άπω Ανατολή, όπου οι παίκτες πέθαναν τραγικά μετά από πολλές ημέρες αδιάκοπου διαδικτυακού παιχνιδιού. Σχετικά, έχουν αναφερθεί δύο κλινικές περιπτώσεις αυτοτραυματισμού εφήβων.

Προφανώς, αυτή η διάγνωση προτιμάται γιατί εγκυμονεί κινδύνους, αλλά είναι μια ακραία μορφή διαταραχής του ηλεκτρονικού παιχνιδιού», είπε ο Σιώμος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: magnesianews.gr