• 06/06/2023 05:00

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί έως το 2050 – Ελληνικές εκτιμήσεις

ByGreeceit.gr

Φεβ 27, 2023
Ελάτε στο Viber

Ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά με όλο και πιο αργό ρυθμό. Συγκεκριμένα, το πάντα απρόβλεπτο «μεσαίο» σενάριο. Η ανάπτυξή του επιταχύνθηκε τους τελευταίους δύο αιώνες, καθώς διαφορετικές περιοχές έχουν εισέλθει σε μια διαδοχική δημογραφική μετάβαση, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται σε μια εποχή που τα ποσοστά γονιμότητας ήταν ακόμη υψηλά σε όλες τις χώρες του Νότου (5 έως 7 (μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα), αν και η θνησιμότητα έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται.

Αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνονται στο 44ο τεύχος της σειράς «DemoNews» με θέμα «Παγκόσμια Πληθυσμός και Κίνα στον Ορίζοντα του 2050», ένα ψηφιακό δελτίο από το Ινστιτούτο Δημογραφικής και Κοινωνικής Ανάλυσης (EDKA) του Πανεπιστημίου του Τόκιο. Στη Θεσσαλία, οι συγγραφείς (καθ. Βύρων Κοτζαμάνης και Μεταδιδάκτορας Γεώργιος Κοντογιάννης) παρουσιάζουν και σχολιάζουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης προβολής των Ηνωμένων Εθνών (2022). Αποδίδουν την επιβράδυνση της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού στο γεγονός ότι τα ποσοστά γονιμότητας άρχισαν να μειώνονται πολύ γρήγορα σε πολλές χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και στη συνέχεια μειώθηκαν με βραδύτερο ρυθμό στην Αφρική. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την ταχεία αύξηση του πληθυσμού λόγω της αδράνειας των δημογραφικών φαινομένων (όσο νεότερος είναι ο πληθυσμός, τόσο μεγαλύτερος ο συνολικός αριθμός γεννήσεων, παρόλο που τα ζευγάρια έχουν όλο και λιγότερα παιδιά). Η πορεία της Αφρικής, ιδιαίτερα της υποσαχάριας Αφρικής, έχει αποκλίνει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες από τις αντίστοιχες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, καθώς οι μειώσεις της γονιμότητας ήταν σχετικά αργές και συνεχίζονται σε μεγάλο μέρος της ηπείρου. Ο πληθυσμός είναι ακόμα πολύ νέος (η τρέχουσα διάμεση ηλικία είναι 17,6 στην Υποσαχάρια Αφρική και 18,6 στην Αφρική συνολικά, σε σύγκριση με 41,7 στην Ευρώπη). Και ο πληθυσμός της υποσαχάριας Αφρικής θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του αιώνα (από 1,1 δισεκατομμύρια σήμερα σε 2,1 δισεκατομμύρια το 2050 και 3,4 δισεκατομμύρια το 2100). Σε αντίθεση με την Αφρική, ο πληθυσμός της Ευρώπης όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά μειώνεται ακόμη και τις επόμενες δεκαετίες (από 746 εκατομμύρια έως το 1950, ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός της «Γηραιάς Ηπείρου» αντιπροσώπευε το 22% του πληθυσμού, σήμερα είναι μόνο 9,5% και μόλις 7,3% το 2050 (και αυξάνεται από 1,41% του ευρωπαϊκού πληθυσμού το 2021 σε 1,3% το 2050).

Όσον αφορά την Κίνα, ο πληθυσμός της θα αυξηθεί 2,6 φορές από 539 εκατομμύρια το 1950 σε 1.426 εκατομμύρια το 2021 και ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει αυξηθεί 3,2 φορές την ίδια περίοδο. Η Κίνα, κάποτε η πολυπληθέστερη χώρα στη Γη (22 στους 100 ανθρώπους ζουν στον πλανήτη το 1950 και 18 στους 100 σήμερα), συνεχίζει να παρουσιάζει μείωση πληθυσμού. Ως εκ τούτου, το πλεονέκτημα σύντομα θα εκχωρηθεί στην Ινδία. Ταυτόχρονα, η χώρα έχει ήδη δει μια πολύ ταχεία αύξηση του αριθμού των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω λόγω της ταχείας μείωσης της θνησιμότητας από το 1965 και της ταχείας μείωσης της γονιμότητας από το 1969-1970. Επίσης, θα συνεχίσει να αυξάνεται. Πολλά προβλήματα. , Σε αντίθεση με όσα έχουν στη διάθεσή τους οι ευρωπαϊκές χώρες και εξακολουθούν να έχουν περιορισμένο χρόνο για να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν τη γήρανση του πληθυσμού.

Ο καθηγητής Βύρων Κοτσαμάνης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «οι δημογραφικές προβλέψεις για τα επόμενα 30 χρόνια είναι σχετικά ασφαλείς, επομένως το μέγεθος του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ευρέως γνωστό. ρεαλιστικό γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι που ζούσαν εκείνη την εποχή έχουν ήδη γεννηθεί και εκτιμούμε ότι οι γυναίκες που θα κάνουν παιδιά τα επόμενα 25-30 χρόνια θα έχουν ήδη. Ο πληθυσμός του πλανήτη είναι άνισα κατανεμημένος σήμερα και θα συνεχίσει να είναι, η μόνη διαφορά είναι η ταχύτητα με την οποία μετατοπίζεται το κέντρο βάρους στην Αφρική, μια αύξηση 2 δισεκατομμυρίων στα επόμενα 30 χρόνια είναι αναπόφευκτη, αλλά το πραγματικό ερώτημα από το οποίο εξαρτάται η μακροπρόθεσμη επιβίωση της ανθρωπότητας δεν είναι τόσο οι αριθμοί, αλλά το πώς ζούμε, ακόμη και σήμερα με πληθυσμό 8 δισεκατομμυρίων . , αν όλοι υιοθετούσαν το ανεπτυγμένο παγκόσμιο μοντέλο (βλέπε κατανάλωση), οι διαθέσιμοι πόροι θα εξαντλούνταν σε δεκαετίες και η ζωή στη γη θα γινόταν μη βιώσιμη. δισεκατομμύρια κατοίκους πλούσιων χωρών το 2022). Ως εκ τούτου, πρέπει τώρα να σκεφτούμε τρόπους βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας του πληθυσμού της γης αφενός και περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον ταυτόχρονα. Μειώνοντας το οικολογικό σας αποτύπωμα, δημιουργείτε αυτή τη λίγη ευτυχία. ”

Πηγή: magnesianews.gr