• 27/03/2023 00:45

Περιφερειακός Κόμβος Καινοτομίας Επικεντρωμένος στο Υποθαλάσσιο Μουσείο Σποράδων

ByGreeceit.gr

Φεβ 7, 2023
Περιφερειακός Κόμβος Καινοτομίας Επικεντρωμένος στο Υποθαλάσσιο Μουσείο Σποράδων

«Η περιοχή της Θεσσαλίας είναι καινοτόμος τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στην εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος Blue Culture Technology Hub σήμερα στη Λάρισα, εισάγοντας την πρώτη τεχνολογία για τον μπλε πολιτισμό. Οδηγώντας στη δημιουργία του Hub of Excellence , 14 Ευρωπαίοι εταίροι εντάσσονται και ηγούνται της περιφέρειας Θεσσαλίας. “Αυτό είναι”, είπε ο περιφερειάρχης για ένα μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα που στοχεύει στη διατήρηση, την ανάδειξη και τη δημιουργία υποβρύχιων μουσείων πιο προσιτά στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon χρηματοδοτείται από την Ευρώπη 2021-2027 με 5 εκατομμύρια ευρώ, το έργο αφορά όχι μόνο με την καταγραφή των επισκέψιμων υποβρύχιων χώρων της Ελλάδας, τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, αλλά και με την κατασκευή ενός φυσικού διαστημικού κτιρίου Επισκεφτείτε τους χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία, συστήματα τρισδιάστατης απεικόνισης και άλλα.

Περιφερειακός Κόμβος Καινοτομίας Επικεντρωμένος στο Υποθαλάσσιο Μουσείο Σποράδων

Με αιχμή τον «Παρθενώνα των Ναυαγίων», το κλασικό ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο και ένα ολοκληρωμένο υποθαλάσσιο πάρκο επισκέψιμων υποθαλάσσιων αρχαιολογικών χώρων που διαθέτει η Θεσσαλία στις Σποράδες και στον Δυτικό Παγατικό, καθιερώνουμε ένα νέο τουριστικό προϊόν στον παγκόσμιο χάρτη », υπογράμμισε ο περιφερειάρχης. «Έχουμε φτάσει σε δημιουργικά επιτεύγματα και αυτό έχει αναγνωριστεί από την Ευρώπη, η οποία μας έχει απονείμει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτομίας ECTN για τον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό. Τα οφέλη από τη λειτουργία της θέλησης εισρέουν στην κοινωνία και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. είναι έργα στα οποία επενδύουμε συνεχώς, διατηρούμε και αναπτύσσουμε με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται για μια περιοχή αναγνωρισμένη από την Ευρώπη, γι’ αυτό αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας αποτίουν φόρο τιμής σήμερα, συμμετέχοντας στην εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος », πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Κόμβος καινοτομίας για την μπλε κουλτούρα

Ένα φιλόδοξο έργο στην περιοχή της Θεσσαλίας, που ξεκίνησε το 2016, θα δημιουργήσει επισκέψιμα υποθαλάσσια ερείπια στα νερά των Σποράδων και του Παγασητικού μετά το European Blue Med, προσφέροντας στην παγκόσμια κοινότητα αυτοδυτών την ευκαιρία να τα επισκεφθεί. Το πρόγραμμα και η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 θα συνεχιστεί δυναμικά. Μετά από μια πρόσφατη συστηματική πρωτοβουλία που ανέλαβε η περιφέρεια Θεσσαλίας για τη δημιουργία ενός επισκέψιμου πανοράματος ναυαγίων για το ευρύ κοινό, σε συνεργασία με 14 ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι Ευρωπαϊκοί Υποθαλάσσιοι Αρχαιολογικοί Χώροι και βρισκόμαστε σε διαδικασία ενοποίησης του υποθαλάσσιου μουσείου. Στον τουριστικό κλάδο, ίδρυσε για πρώτη φορά Blue Culture Technology Hubs στη Θεσσαλία, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία. Αυτοί οι κόμβοι υποστηρίζουν τη βιώσιμη διατήρηση, αποκατάσταση, αξιοποίηση, διαχείριση, προσβασιμότητα και προώθηση της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς με νέες και καινοτόμες λύσεις και προϊόντα.

Περιφερειακός Κόμβος Καινοτομίας Επικεντρωμένος στο Υποθαλάσσιο Μουσείο Σποράδων

Η κύρια καινοτομία αυτού του έργου είναι η ικανότητα ενίσχυσης και διατήρησης της έρευνας και της καινοτομίας (R&I) της Blue Culture Technologies μέσω της ανάπτυξης του πρώτου σταθερού και μόνιμου τεχνολογικού και επιχειρηματικού πλαισίου στον κόσμο (BCT Hub).

Το κλασικό ναυάγιο της Περιστέρας στα ανοιχτά της Αλοννήσου, και άλλα έξι αρχαία και νεότερα ναυάγια σε τέσσερις τοποθεσίες στα νησιά των Σποράδων και στον Δυτικό Παγατικό, θα είναι το επίκεντρο για την Ελλάδα των ειδικών επιστημόνων που συμμετέχουν στο έργο. για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση 5 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Horizon Europe 2021-2027, με κύριο εταίρο το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στην πρώτη πολυεθνική συνάντηση του έργου στη Λάρισα συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου ΙΚΕ, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Αρχαιολογίας, η «Atlantis» Consulting SA και Δύτες. Alert Network Europe Foundation (Μάλτα), Superintendence of Culture Heritage-Sovrintendenza Tal (Μάλτα), Institute of Tourism Studies (Μάλτα), Aquabiotech Limited (Μάλτα), Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (Βουλγαρία), Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (Βουλγαρία) , Fondatsiya Balkansko Nasledstvo (Βουλγαρία), Aqua Prom Ltd (Βουλγαρία), 3D Research Srl (Ιταλία) και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Stefan Weiers Policy Officer, ΓΔ Έρευνας και Καινοτομίας· Διευθυντής), Διευθυντής έργου Costanza Conte και στέλεχος REA, Eve Sostra Financial Manager Project, Στέλεχος REA.

Πηγή: magnesianews.gr