Συγκεντρώνοντας 4.434 είδη τυριών από 42 χώρες σε ένα μέρος και αναζητώντας το πιο νόστιμο θα δημιουργήσετε σίγουρα μια συναρπαστική ατμόσφαιρα. Έχει όμως και πολύ έντονη μυρωδιά.
Μια διεθνής κριτική επιτροπή 250 ατόμων μύρισε, άρπαξε και δοκίμασε ένα τραπέζι γεμάτο τυρί για να αποφασίσει ποιος θα κέρδιζε το στέμμα των World Cheese Awards 2022.
Ο φετινός νικητής, ο Gruyères της Ελβετίας, επιλέχθηκε αρχικά από μια επιτροπή κορυφαίων κριτών μετά από μια διάσπαση που πραγματοποιήθηκε για να επιλεγούν οι 98 πρωταθλητές του «σούπερ χρυσού» και μετά οι κορυφαίοι 16. Ήμουν.
Η κριτική επιτροπή περιέγραψε το Le Gruyère AOP surchoix, που υποβλήθηκε από την ελβετική εταιρεία τυριών Vorderfultigen, ως ένα «πραγματικά εκλεπτυσμένο χειροποίητο τυρί» με νότες από βότανα, φρούτα και δέρμα που λιώνουν στη γλώσσα. «Είναι ένα γευστικό τυρί.» Η δεύτερη θέση πηγαίνει στο Gorgonzola Dolce DOP, ένα απαλό μπλε τυρί από το ιταλικό De’ Magi.
Πώς όμως επιλέγετε το τυρί που θα κερδίσει ανάμεσα σε χιλιάδες τυριά;
Σύμφωνα με το CNN, που ήταν εκεί, η σκληρή δουλειά ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στα περίχωρα του Νιούπορτ της Ουαλίας, όταν οι κριτές μπήκαν στην κεντρική αίθουσα υπό τον ήχο μιας ουαλικής ανδρικής χορωδίας.
Αφού πέρασαν λίγα λεπτά ξεπακετάροντας και ξεπακετάροντας, καθένα από τα τραπέζια των 98 κριτών μετατράπηκε σε ένα πικάντικο και ποικίλο τοπίο. Ένα τεράστιο κεφάλι τυριού στεκόταν δίπλα σε ένα μικρό ρολό. Είχε μπλε επίπεδα κρεμ μετάλλια και μια εντυπωσιακή πλάκα από τσένταρ. Υπήρχε τυρί σε σχήμα καπέλου μάγισσας και λουλούδια, τυρί τυλιγμένο σε φύλλα τσουκνίδας ή καλυμμένο με στάχτη. Είχα απλό και απλό τυρί. Αλλά υπήρχαν και τυριά που έμοιαζαν με κέικ, διακοσμημένα περίτεχνα με φρούτα: λευκό, πορτοκαλί, μπλε, ακόμη και μοβ. Ξεχώριζε γιατί έμοιαζε σαν να το είχε ζωγραφίσει ο Αφηρημένος Εξπρεσιονιστής Τζάκσον Πόλοκ.
Τυφλή γεύση: “Καλό για ψήσιμο, αλλά όχι εκπληκτικό”
Όλα τα τυριά είχαν γεύση τυριού, αλλά από μια επιτροπή κριτών που προερχόταν από μια στρατιά τυροκόμων, πωλητών, συγγραφέων και άλλων ειδικών, πολλοί ήξεραν λίγο πολύ τι έβαζαν στο στόμα τους. Μερικά διάσημα εμπορικά τυριά μπορούσαν να βρεθούν χιλιόμετρα Μακριά.
Για παράδειγμα, στον Πίνακα 14, οι κριτές Daniel Bliss και Philippe Dumain αρχικά απογοητεύτηκαν όταν δοκίμασαν το προϊόν τύπου brie. «Είναι πολύ μονοδιάστατο», είπε ο Μπλις, μπαίνοντας στη βαθμολογία στο iPad του. “Μπορεί να είναι καλό για μαγείρεμα και ψήσιμο, αλλά δεν είναι το καλύτερο τυρί στον κόσμο. Ψάχνω για ένα τυρί που με ταξιδεύει”.
Οι κριτές έπρεπε να αξιολογήσουν καθένα από τα περίπου 50 τυριά με βάση την εμφάνιση, το άρωμα, τη γεύση και την αίσθηση στο στόμα τους. Οι καλύτεροι βραβεύτηκαν με χρυσό, ασημένιο ή χάλκινο βραβείο, με κάθε τραπέζι κριτών να επιλέγει ένα ως «σούπερ χρυσό».
Φέτα από το Ουισκόνσιν των ΗΠΑ;
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 141 κατηγορίες γαλακτοκομικών, από τις πιο γνωστές (τσένταρ και μοτσαρέλα) μέχρι τις λιγότερο συνηθισμένες όπως το μπλε τυρί και η γκοργκοντζόλα μέχρι το γιαούρτι.
Αυτό όμως που μας εξέπληξε εμάς τους Έλληνες ήταν ότι στην κατηγορία «Φέτα», με το όνομα «Οδύσσεια Φέτα», η «Φέτα» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά το Ουισκόνσιν, κέρδισε την πρώτη θέση. Η δεύτερη θέση είναι το τυρί cru, και η τρίτη το «τυρί φέτα Itaki» από το Νέο Μεξικό.
Ευτυχώς, βρήκαμε και 3 ελληνικές φέτες στη λίστα μας με τις καλύτερες φέτες. Βιολογικές φέτες Hotos παλαιωμένες σε βαρέλι και συσκευασμένες βιολογικές φέτες Hotos φτιαγμένες με Λάρισα και ιδιαίτερα φαράνι και φέτες τυρί Αρβανίτη. Εργοστάσιο στη Νεοκορούδα Θεσσαλονίκης.
Για κατηγορίες που αφορούν διαφορετικά είδη γιαουρτιού, καμία ελληνική εταιρεία δεν διαφοροποιήθηκε.
Πηγή: magnesianews.gr