• 29/03/2023 03:59

Ποιος «φόρος» μειώνει τον λογαριασμό του ρεύματος;

ByGreeceit.gr

Φεβ 14, 2023
Ελάτε στο Viber

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου 10 ευρώ/MWh στην ποσότητα φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο «εκβιασμός», όπως λένε οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, έχει γίνει από τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πηγές του Energy Group, τα 10€/MWh φυσικού αερίου προσθέτουν 20€/MWh στις λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Με άλλα λόγια, φουσκώνουν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν ενεργειακή κρίση και αύξηση των καταναλωτών που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

μείωση
Σενάριο μεταρρυθμίσεων για τον ειδικό ειδικό φόρο εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και μπορεί να μειωθεί, δίνοντας μια ανάσα στον λογαριασμό του ρεύματος. Ο λόγος της χρέωσης ήταν, αφενός, όχι μόνο η ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αλλά και η προμήθεια πρόσθετων πόρων για τη στήριξη του νομοσχεδίου.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε το OT στις 26 Ιανουαρίου, το ειδικό επιτόκιο τελικά απέτυχε. Οι εγχώριοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής έχουν γίνει ακριβοί σε σύγκριση με τους αντίστοιχους στις γειτονικές αγορές. Ως αποτέλεσμα, ο αλγόριθμος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας επιλέγει πρώτα τη φθηνότερη ποσότητα εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και απορρίπτει εγχώριες μονάδες προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και οι παρακείμενες μονάδες είναι μολυσμένες με παλιά τεχνολογία.

Ως εκ τούτου, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί και η χονδρική αγορά στο σύνολό της έχει γίνει πιο ακριβής. Ποιος «φόρος» μειώνει τον λογαριασμό του ρεύματος;

Ρωσικό αέριο

Το ειδικό επιτόκιο των 10 ευρώ/MWh, σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον Ιανουάριο, πρόσφεραν άλλη μια μεγάλη ανατροπή.

Για πρώτη φορά, οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχουν πέσει στο μηδέν. Και αυτό συνέβη επειδή οι προμηθευτές φυσικού αερίου έπρεπε να περιορίσουν τις εισαγωγές καθώς η συνολική ζήτηση για το καύσιμο μειώθηκε όχι μόνο από τους μεγαλύτερους καταναλωτές (παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας), αλλά και από κατοικίες, βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Το 70% του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Η συμφωνία με την Gazprom προσφέρει ευελιξία για τη μείωση των εισαγωγών έναντι των συμφωνηθέντων όγκων, ανέφεραν πηγές της αγοράς. Επομένως, από την έναρξη του Σιδηροκάστρου τον Ιανουάριο, δεν έχει παραδοθεί ούτε μία MWh στην ελληνική αγορά.

Αντίθετα, οι προμηθευτές φυσικού αερίου δεν έχουν τέτοια ευελιξία καθώς το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προέρχεται μέσω του αγωγού TAP. Εκεί η σύμβαση είναι πιο σκληρή, με κυρώσεις για μικρές μειώσεις στις εισαγωγές.

ποσό

Οι συνολικές εισαγωγές Ιανουαρίου ήταν 5,9 TWh. Από αυτές, οι 3,9 TWh προήλθαν από τις εγκαταστάσεις του Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης ΥΦΑ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Δηλαδή περίπου το 66%. Μόλις 1 TWh φυσικού αερίου εισήχθη από το Αζερμπαϊτζάν μέσω TAP και μόλις 0,67 TWh από την Τουρκία.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 15% από τον Ιανουάριο του 2022. Οι εισαγωγές μειώθηκαν καθώς η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά περίπου 38% την ίδια περίοδο. Η κατανάλωση μειώθηκε από 6,33 TWh τον Ιανουάριο του 2022 σε 3,93 TWh.

Μεγάλα «ψαλίδια» -εκτός από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας- βάζουν διυλιστήρια και βιομηχανία. Οι μεγάλοι καταναλωτές του τελευταίου στράφηκαν στη νάφθα και το λάδι για να διατηρήσουν τις γραμμές παραγωγής σε λειτουργία για λόγους μείωσης του κόστους.

σάλτσα: ωτ. γρ

Πηγή: magnesianews.gr