• 28/05/2023 16:29

Ποιος κυριαρχεί στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου;

ByGreeceit.gr

Σεπ 28, 2022
Ελάτε στο Viber

Η συγκέντρωση της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα χέρια πολλών ενεργειακών κολοσσών όπως η Shell και η Total Energy έχει εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων στα ύψη και, κατά συνέπεια, ο όγκος των κεφαλαιουχικών εταιρειών που πρέπει να κινηθούν για να αγοράσουν αυξήθηκε σημαντικά. Ως αποτέλεσμα, μικρές εταιρείες με λίγα κεφάλαια βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης.

Αναλυτές του κλάδου εκτιμούν ότι η κατάσταση θα παραμείνει ίδια μέχρι το 2026, όταν αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή και η προσφορά LNG και να μειωθούν οι τιμές.

Σύμφωνα με τον Jason Fehr, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων ενέργειας και μεταφορών Poten & Partners, η Shell και η TotalEnergies ελέγχουν 110 εκατομμύρια τόνους μιας συνδυασμένης παγκόσμιας αγοράς 400 εκατομμυρίων τόνων.

Οι δύο ενεργειακοί κολοσσοί έχουν αποκτήσει μονάδες LNG από την BG και την Engie και είναι εταίροι στην κοινοπραξία North Field του Κατάρ, ένα από τα μεγαλύτερα έργα υγροποιημένου αερίου. Προσθέστε σε αυτά τους 70 εκατομμύρια τόνους LNG και 30 εκατομμύρια τόνους BP που διαχειρίζεται η Qatar Energy, και θα έχετε τέσσερις μεγάλες εταιρείες που ουσιαστικά ελέγχουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας αγοράς καυσίμων. Όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά μέχρι την κρίση του φυσικού αερίου.

Η παγκόσμια αγορά LNG έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2011, καθώς δεκάδες νέες εταιρείες έχουν εισέλθει στον κλάδο. Η σημαντική ανάπτυξη που γνώρισαν αυτές οι μικρότερες εταιρείες δείχνει ότι αντιπροσωπεύουν το 20% των εισαγωγών LNG της Κίνας τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, ο διπλασιασμός των τιμών των καυσίμων τα τελευταία δύο χρόνια έχει προκαλέσει μια τεκτονική στροφή στις δραστηριότητες πολλών μικρών επιχειρήσεων. Το κεφάλαιο που απαιτείται για την εισαγωγή μιας εταιρείας στην αγορά έχει αυξηθεί δραματικά από τη στιγμή που οι τιμές του LNG εκτινάχθηκαν από το χαμηλό ρεκόρ των 2 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) το 2020 σε 57 $ ανά mmBtu τον περασμένο μήνα. αυξάνεται εκθετικά. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει κάπως από τότε, φτάνοντας τα 38 δολάρια ανά mmBtu τη Δευτέρα, αλλά παραμένουν υψηλά, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου.

Πηγή: magnesianews.gr