Στο Περού, ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο παραπέμφθηκε λίγες ώρες αφότου προσπάθησε να διαλύσει το κοινοβούλιο, και έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία.
Ορκίστηκε την Τετάρτη (7/12) η πρώην αντιπρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε μετά από μια δραματική μέρα στη Λίμα. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Πέδρο Καστίγιο είπε ότι θα διαλύσει το Κογκρέσο και θα το αντικαταστήσει με μια «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης».
Ο Καστίγιο καθαιρέθηκε από την προεδρία μετά από μόλις 17 μήνες με ψηφοφορία στο Κογκρέσο, προτού συλληφθεί από τις αρχές μια ημέρα πολλών δραματικών ανατροπών σε μια χώρα συνηθισμένη σε πολιτικές κρίσεις. Μια τρίτη διαδικασία με στόχο την αναστολή του κ. Καστίγιο, ο οποίος χθες ανακοίνωσε τη «διάλυση» του κοινοβουλίου που ετοιμαζόταν να τον απομακρύνει από τα καθήκοντά του, στέφθηκε με επιτυχία.
Η 53χρονη πρώην εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούλιο του 2021 έχει «συλληφθεί», δήλωσε στον Τύπο η εισαγγελέας Μαρίτα Μπάρετ. Μια καρέκλα περικυκλωμένη από εισαγγελείς και αστυνομικούς.
Μια δικαστική πηγή είπε ότι ο Καστίγιο ερευνάται για «στάση» εναντίον του καθώς προσπαθούσε να διαλύσει το Κογκρέσο. Αυτό προστίθεται σε άλλες έξι έρευνες για διαφθορά ή επιρροή εναντίον του, στις οποίες εμπλέκονται μέλη της οικογένειάς του και πολιτικοί κύκλοι.
Η αναστολή του για «ηθική ανικανότητα» εγκρίθηκε από 101 από τα 130 μέλη της Βουλής σε τηλεοπτική ψηφοφορία που μεταδόθηκε ζωντανά, 80 εκ των οποίων προέρχονται από τη δεξιά αντιπολίτευση. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια αναστολή της τελευταίας στιγμής, ο πρώην πρόεδρος αποφάσισε ώρες νωρίτερα να «διαλύσει» το Κογκρέσο, εμποδίζοντάς το να συνεδριάσει.
Σκόπευε επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση «εθνικής έκτακτης ανάγκης», να προκηρύξει εκλογές και να διασφαλίσει ότι θα αναδυθεί ένα «νέο κοινοβούλιο» το συντομότερο δυνατό». το Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο και το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η επιχείρηση αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία υποστήριξη ή αποτέλεσμα και σύντομα καταγγέλθηκε ως «πραξικόπημα». Ο πρόεδρος προσπάθησε να πραγματοποιήσει ένα «πραξικόπημα του 20ού αιώνα» χωρίς «νομική βάση», αποφάνθηκε ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου Φρανσίσκο Μοράλες ότι κανείς δεν πρέπει να υπακούει σε μια κυβέρνηση που «καταλαμβάνει την εξουσία». Πρόσθεσα όχι. Ο Μπεναβίντεζ απέρριψε την «παραβίαση της συνταγματικής τάξης».
Ο πολιτικός αναλυτής Augusto Alvarez είπε ότι ο Castillo τέθηκε σε αναστολή αφού “παραβίασε το άρθρο 117 του (περουβιανού) συντάγματος” και ως εκ τούτου προσπάθησε να πραγματοποιήσει “παράνομα” ένα “πραξικόπημα”. Η Ντίνα Μπολουάρτε μίλησε επίσης για το «αποτυχημένο πραξικόπημα» του Πέδρο Καστίγιο όταν έλαβε και φόρεσε την προεδρική κορδέλα κατά την τελετή ορκωμοσίας μπροστά στην Εθνοσυνέλευση, και έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Περού. Ούτε σε δημοκρατικό θεσμό ούτε στο δρόμο. “
«Θα αναλάβω (την εξουσία) από αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το σύνταγμα του Περού», πρόσθεσε ο 60χρονος δικηγόρος που εξελέγη αντιπρόεδρος στο πλευρό των εξτρεμιστών μέχρι τον «Ιούλιο του 2026», όταν λήγει η θητεία του Καστίγιο. Leftist Peruvian Libre («Ελεύθερο Περού»). Εν τω μεταξύ, το κόμμα έχει αποστασιοποιηθεί από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.
διεθνής αντίδραση
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βουλή και η ατμόσφαιρα ήταν συγκρατημένη.
Αντίθετα, κάποιοι υπερασπίστηκαν τον Πέδρο Καστίγιο και ζήτησαν «σεβασμό στη λαϊκή ψήφο». Για παράδειγμα, ο Σίσι, ένας 51χρονος αξιωματούχος της πόλης, αποφάσισε ότι “ο πρόεδρος τον ταπείνωσε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Δεν το ανέχτηκαν”. Η επαρχία έγινε πρόεδρος». Ένας δάσκαλος που εργάστηκε στο κράτος για 24 χρόνια ήταν αρχάριος στην πολιτική. Η ανάπτυξη στο Περού προκάλεσε διεθνή αντίδραση, ειδικά στην Αμερική.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν γρήγορα σαφές ότι δεν θεωρούν τον Πέδρο Καστίγιο νόμιμο πρόεδρο και επαίνεσαν τον ρόλο του Κογκρέσου. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε αντισυνταγματική ή δημοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είπε ότι είναι «λυπηρό που ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος είχε τόσο καλή τύχη», αλλά τελικά «τα πάντα Λουίς Αλμάγκρο, γενικός γραμματέας Εξωτερικών της Ισπανίας και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), καταδίκασε τον Πέδρο Καστίγιο για «παραβίαση της συνταγματικής τάξης» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποκατάσταση της ομαλότητας.
Ο Πρόεδρος του Μεξικού Andrés Manuel López Obrador τόνισε ότι η βασική αρχή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του είναι η μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και ο σεβασμός της αυτοδιάθεσης άλλων χωρών, δηλώνοντας ότι «προς το συμφέρον της οικονομίας, να το αποκάλεσε «κρίμα». Και η πολιτική ελίτ από την αρχή (…) Ο Πέδρο Καστίγιο αντιμετώπισε ένα κλίμα σύγκρουσης και εχθρότητας, με αποτέλεσμα μια απόφαση που διευκόλυνε τους αντιπάλους του να τον εκδιώξουν».
Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Αρς είπε επίσης: «Από την αρχή, η δεξιά πτέρυγα του Περού επεδίωξε να ανατρέψει κυβερνήσεις που εκλέγονται από τον λαό, την εργατική τάξη, να τερματίσει τον αποκλεισμό τους και να επιδιώξει την κοινωνική δικαιοσύνη». Ο προκάτοχός του, Έβο Μοράλες, υπερέβαλε, τονίζοντας ότι « η περουβιανή ολιγαρχία και η αμερικανική αυτοκρατορία δεν θα ανεχθούν συνδικαλιστές και ιθαγενείς να αναλάβουν τη βασιλεία».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής, όπως και η διπλωματία της Κόστα Ρίκα, κατηγόρησε τον Πέδρο Καστίγιο για παραβίαση της «συνταγματικής τάξης». Αντίθετα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ονδούρας ξεκαθάρισε ότι βλέπει τις εξελίξεις στη Λίμα ως «πραξικόπημα» κατά του Καστίγιο.
Ο Καστίγιο είχε ήδη ξεπεράσει δύο προηγούμενες προσπάθειες του Κογκρέσου να τον κατηγορήσει για «ηθική αδικία» — τον Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι (δεξιά) το 2018 και τον Μαρτίν το 2020. Μια παρόμοια διαδικασία που έδιωξε δύο προκατόχους ονόματι Βισκάρρα (μέση) — πιο πρόσφατα τον Μάρτιο. Αντιμετώπισε μια καταιγίδα κρίσεων και ίδρυσε τέσσερις κυβερνήσεις σε οκτώ μήνες, μια άνευ προηγουμένου περίοδο στο Περού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: magnesianews.gr