Αντικατάσταση καυστήρων, αυτόνομη θέρμανση διαμερισμάτων, μείωση χρόνου θέρμανσης, ρύθμιση θερμοστάτων, προβλήματα που διέπουν τη γενική συνέλευση των πολυκατοικιών χωρίς να βρίσκουμε συνεχώς κοινές συστάσεις.
Η κατάσταση που αποκαλύφθηκε στην «πρεμιέρα» της χειμερινής σεζόν της 14ης Οκτωβρίου ήταν αρκετά διαφορετική από ό,τι περίμεναν τόσο η αγορά όσο και η κυβέρνηση όταν καταρτίστηκε η πολιτική μπόνους στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν 26 σεντς ανά κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τους επίσημους καταλόγους των εταιρειών, αλλά αυτό επηρεάστηκε από τις τιμές της αγοράς που εκτινάχθηκαν στα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο. Ήδη από τον Οκτώβριο η τιμή είχε πέσει σχεδόν στα 20 λεπτά, αλλά η λιανική τιμή «βγήκε» σχεδόν στα 11 λεπτά την κιλοβατώρα, αν αναλογιστεί κανείς την οριζόντια επιδότηση των 9 λεπτών από τη ΔΕΠΑ. Μάλιστα, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν ακόμη πιο έντονα από τον Οκτώβριο. Μια απότομη πτώση την Παρασκευή οδήγησε την τιμή κάτω από τα €140. Αυτό είναι επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο. Επομένως, εάν η πολιτική μπόνους της ΔΕΠΑ παραμείνει αμετάβλητη τον Νοέμβριο (9 σεντς ισχύουν μέχρι τέλος Οκτωβρίου), η λιανική τιμή μπορεί να πέσει κάτω από τα 10 σεντ.
Η διανομή κηροζίνης ξεκίνησε στα μητροπολιτικά κέντρα από 1,31-1,38 ευρώ, αφού τα διυλιστήρια και οι εμπορικές εταιρείες αποφάσισαν να παρέχουν πρόσθετες επιδοτήσεις στην τιμή του λίτρου. Δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου πάνω από την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών που θα τεθεί σε ισχύ. Επιπλέον, οι πολιτικές επιδότησης για τα διυλιστήρια και τις εμπορικές εταιρείες έχουν ημερομηνίες λήξης (31 Οκτωβρίου και 21 Νοεμβρίου, αντίστοιχα), επομένως τα νοικοκυριά που επιθυμούν να αγοράσουν θα πρέπει να περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η τιμή της αγοράς και ποια θα είναι η τιμή. πίεση προθεσμίας χωρίς να γνωρίζουμε αν πρόκειται να πέσει. Επέκταση της πολιτικής μπόνους.
Το πετρέλαιο θέρμανσης επιτρέπει το «κλείδωμα» της τιμής στο τρέχον επίπεδο (εφόσον αγοραστούν επαρκείς ποσότητες) και αποφεύγεται ο κίνδυνος αυξήσεων τιμών εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, ενώ το φυσικό αέριο δεν επιτρέπει τέτοια δυνατότητα. Οι καταναλωτές υποχρεούνται να συμμορφώνονται με την τρέχουσα τιμολογιακές πολιτικές.
Ανεξάρτητα από το πώς συγκρίνετε το φυσικό αέριο με το πετρέλαιο (και το ηλεκτρικό καθώς πολλοί θέλουν να στραφούν στον κλιματισμό), ένα πράγμα είναι αλήθεια. Όλες οι πηγές ενέργειας είναι πολύ πιο ακριβές από πέρυσι.
Η κηροζίνη αυτή τη στιγμή διατίθεται μεταξύ 1,31 και 1,38 ευρώ ανά λίτρο. Η περσινή σεζόν ξεκίνησε από 1,15€.
Μπορεί το φυσικό αέριο να επιδοτήθηκε στα 11 σεντς, αλλά οι τιμές καταναλωτή ήταν κάτω από 7 με 8 σεντ πέρυσι, αλλά ορισμένες εταιρείες πιέζουν τα 5 σεντ ανά κιλοβατώρα.
Το πραγματικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων όλων των προσαυξήσεων) είναι υψηλότερο από 22-23 λεπτά (ή υψηλότερο για μαζική κατανάλωση), και μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο οι καταναλωτές χρεώνονταν λιγότερο από 20 λεπτά.
Όλα αυτά σημαίνουν περισσότερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας φέτος, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει συσσώρευση χρέους κοινής ωφελείας ή συγκρούσεις μεταξύ ενοικιαστών διαμερισμάτων.
Πηγή: magnesianews.gr