Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) μαζί με την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης (ΣΤΑΜΑ), απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, επισημαίνοντας ότι έχουν διευκολυνθεί τα μονομερή μέτρα υπέρ των ξενοδόχων. Οι νόμοι που απαγορεύουν τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις δεν είναι κανονισμοί, αλλά μάλλον μια πλήρης οικονομική ασφυξία όχι μόνο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους διαχειριστές τους, τους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους, αλλά και για τους προμηθευτές, τους επιχειρηματίες, τους καταστηματάρχες και τις κοινότητες του έθνους μας. Υπάρχει όμως και τεράστια απώλεια δημοσίων εσόδων και θα πρέπει να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι σε βάρος των πολιτών.
Οι οργανώσεις θέλουν διάλογο πριν να είναι πολύ αργά. Θέλουμε ρύθμιση που να στοχεύει στο γενικό συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας της, αντί να στοχεύει μονομερώς τα συμφέροντα των ξενοδόχων. Ο τουρισμός στη χώρα μας!
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας
Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλια
Διοικητής ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτισίλης
Εδώ στην Αθήνα, 17.11.2022
Θέμα: Όχι στα μονομερή «στραγγαλιστικά» μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις!!!
Αξιότιμοι Πρόεδροι, Υπουργοί και Κυβερνήτες
Έχοντας διαβάσει αναφορές ότι, υπό την ασφυκτική πίεση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει μέτρα για να «σπάσει» τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις ακινήτων, θεσμικό πυλώνα του τουριστικού μας προϊόντος, είναι πραγματικά κρίμα. , επιβάλλοντας περιορισμούς και φορολογικές επιβαρύνσεις που το καθιστούν μη βιώσιμο.
Όσοι προετοιμάζονται για αυτά τα μέτρα χωρίς καν να συμβουλευτούν τους ιδιοκτήτες τους έχουν επενδύσει πολλά σε αγορές, εκσυγχρονισμούς και εξοπλισμό, συχνά με μεγάλο τραπεζικό δανεισμό. Σκεφτείτε τι έχετε κάνει. Παράλληλα, αναβάθμισαν ολόκληρες συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, ανακαίνισαν κτίρια και άνοιξαν καταστήματα για να δώσουν ζωή και αξία στην περιουσία των πολιτών. Αυτό ουσιαστικά αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, και διπλασίασε την αντικειμενική αξία αυτού του χώρου!
Μια μελέτη που ανατέθηκε από ξενοδόχους σχετικά με τις λεγόμενες «εφιαλτικές» συνέπειες των βραχυχρόνιων μισθώσεων διαπίστωσε ότι οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις συνεισέφεραν το 15% των εσόδων από τον τουρισμό. Αλλά υπάρχουν μερικές πικρές αλήθειες που δεν γράφτηκαν σε αυτή τη μελέτη.
Η αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Η τεράστια χρησιμότητα του στην οικονομία και την κοινωνία των τουριστικών χωρών αμφισβητείται μόνο από εκείνους που έχουν συμφέρον να συνεχίσουν να μονοπωλούν τα έσοδα από τον τουρισμό. Σε συνδυασμό με την ευημερία αυτής της δραστηριότητας, σε συνδυασμό με το ενδιάμεσο δυναμικό των παγκόσμιων ηλεκτρονικών πλατφορμών!
Σε αντίθεση με τον ξενοδοχειακό κλάδο, ο οποίος έχει ενισχυθεί πολλές φορές με γενναιόδωρες επιδοτήσεις, χαμηλότοκα δάνεια και μη επιστρεφόμενες προκαταβολές, οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις δεν έχουν επιδοτηθεί από το κράτος, ούτε κατά τη δημιουργία υποδομών ούτε κατά τη διάρκεια του Covid. Επιδοτήσεις εργαζομένων, μια σειρά από ενοποιήσεις χρέους και ένα σωρό άλλα ευεργετικά μέτρα που χρηματοδοτούνται από τους Έλληνες φορολογούμενους!
Οι σημερινές βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ανήκουν και λειτουργούν κατά 100% από ελληνικά χέρια σε μια εποχή που τα ξενοδοχεία ανήκουν όλο και περισσότερο σε διεθνείς αλυσίδες και ξένα συμφέροντα.
Οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις κατανέμουν το εισόδημα σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Γι’ αυτό αποκαλείται και «οικονομία διαμοιρασμού», σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ξενοδοχείων να βρίσκονται στα χέρια «περιπλανώμενων» τουριστών με «βραχιόλια». , για να τα κρατάτε αποκλειστικά!
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις φορολογούνται ήδη πολύ πιο βαριά, χωρίς έκπτωση για δαπάνες με φορολογικό συντελεστή έως και 45%, σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία που φορολογούνται με 22% και με έκπτωση σε όλα τα έξοδα.
Οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις υποχρεούνται να δηλώσουν κράτηση έως τις 20 του επόμενου μήνα και υπόκεινται σε συνεχείς παραβιάσεις από τον οικοδεσπότη και τον διαχειριστή του ακινήτου, με αποτέλεσμα τσουχτερά πρόστιμα. Η Ελλάδα και η ΑΑΔΕ πρωτοστατούν στην υποχρεωτική χρήση των ΑΜΑ. Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα καταλύματα δεν έχουν τέτοια υποχρέωση!
Οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις άκμασαν στη χώρα μας τη δεκαετία του 10 σε παλιά άδεια ή εγκαταλελειμμένα σπίτια, διαμερίσματα, γραφεία και ημιτελή κτίρια. Έχουν δεκάδες χιλιάδες άδεια, ακατοίκητα ή ημιτελή κτίρια και παλιά είχα ένα εγκαταλελειμμένο διαμέρισμα. Γραφεία που προβλέπονται για ανακαίνιση και εκμετάλλευση τουριστών.
Πολλά από αυτά έχουν ανακαινιστεί ή τελειώσει και επιπλωθεί για αυτή τη χρήση και είναι εγγεγραμμένα σε διεθνείς πλατφόρμες χωρίς στην πραγματικότητα να αφαιρέσουν τα σπίτια από την υπάρχουσα αγορά ενοικίασης Εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα πρώτου ορόφου και ημιυπόγειου άνω των 50 ετών ανακαινίζονται και διαμέρισμα Οι διαχειριστές χαίρονται που μπόρεσαν να ανακτήσουν τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας αυτών των διαμερισμάτων με τα χρόνια. αύξηση.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις λοιπόν δεν είναι η αιτία της μείωσης της προσφοράς ενοικιαζόμενων κατοικιών στις κύριες κατοικημένες περιοχές, αλλά κυρίως η γήρανση του οικοδομικού δυναμικού της χώρας και η οικονομική αδυναμία των ενοικιαστών να το εκσυγχρονίσουν.
Αναφορικά με τα υπό εξέταση μέτρα επισημαίνονται τα ακόλουθα σημεία:
*Οι περιορισμοί στη διαμονή βλάπτουν το τουριστικό προϊόν της χώρας, οδηγώντας τους επιτυχημένους στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή. Θα μειώσει επίσης το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων ιδιοκτητών μικρών ακινήτων που συνεισφέρουν με διάφορους τρόπους σε άλλους τομείς, όπως οι ανακαινίσεις κτιρίων και η ανάπτυξη τοπικών επιχειρήσεων. Είναι λοιπόν λογικό να αναρωτιόμαστε πώς το Υπουργείο Οικονομικών ελπίζει να μπορέσει να αναπληρώσει όλα αυτά τα χαμένα έσοδα.
*Το δικαίωμα του δήμου να καθορίσει το μέγιστο ποσοστό βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών έχει νόημα μόνο αν ληφθούν υπόψη και οι κενές κατοικίες. Αλλά το να ομολογήσει κανείς τη βιομηχανία στη διάθεση ορισμένων τοπικών κυβερνήσεων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους…
*Το δικαίωμα της γενικής συνέλευσης της συγκυριαρχίας να αποφασίζει αν θα επιτρέψει τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις που δεν απαγορεύονται από τους κανόνες μετατρέπει κυριολεκτικά τη συνέλευση σε «ρινγκ του μποξ». Δεν είναι αυτό που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία…
* Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά γενικευμένη πανευρωπαϊκή πρακτική. Ωστόσο, σημειώστε ότι τα φυσικά πρόσωπα και οι εταιρείες διαχείρισης δεν αφαιρούν τον ΦΠΑ από τα έξοδά τους. Η επιβολή του βλάπτει το προϊόν, αλλά σας δίνει επίσης το δικαίωμα επιστροφής φόρου.
*Οι δημοτικοί φόροι μπορεί να είναι δίκαιοι υπό ένα σαφές νομικό σύστημα αφού συζητηθούν τα είδη και τα ποσά τους. Δεν είμαστε ενάντια σε αυτό, αλλά είμαστε κατά της παράνομης αναδρομικότητας αυτών των κατηγοριών. Αυτή η σαφής ρύθμιση φυσικά θα εφαρμοστεί απρόσκοπτα όταν θεσπιστούν τοπικοί φόροι, αλλάξουν τα χαρακτηριστικά των τουριστικών καταλυμάτων και των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων και θα υπάρξει συγκεκριμένη επιβολή.
προέδρους, υπουργούς, κυβερνήτες
Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι τα μονομερή μέτρα κατά των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν οδηγούν σε ρύθμιση, αλλά στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους διαχειριστές τους, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, προμηθευτές, επιχειρηματίες. το σπίτι, ο καταστηματάρχης. και των τοπικών κοινωνιών της χώρας μας. Υπάρχει όμως και τεράστια απώλεια δημοσίων εσόδων και θα πρέπει να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι σε βάρος των πολιτών.
Πριν να είναι πολύ αργά, ας μιλήσουμε όλοι για μια ρύθμιση που είναι προς το γενικότερο συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας της και όχι μονομερώς προς το συμφέρον των ξενοδόχων. της χώρας μας!
Παρακαλούμε βοηθήστε μας για αυτό το σκοπό.
Πηγή: magnesianews.gr