Η βιολογική ηλικία του εγκεφάλου μπορεί να αποκαλύψει τον κίνδυνο ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών προβλημάτων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν την πορεία της υγείας σε σχέση με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Μάλιστα, έχουν αναπτύξει ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης. Το μοντέλο αναλύει μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου για να προσδιορίσει με ακρίβεια τα ελλείμματα στη νοητική λειτουργία που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένεια στο μέλλον.
Το σύστημα ανιχνεύει ανεπαίσθητες αλλαγές που δείχνουν αν ο εγκέφαλος είναι «μεγαλύτερος» από την πραγματική ηλικία ενός ατόμου. Εντοπίζουμε επίσης αόρατους δείκτες στην ανατομία του εγκεφάλου που συσχετίζονται με τη γνωστική έκπτωση.
«Στη μελέτη μας, αξιοποιήσαμε τη δύναμη της βαθιάς μάθησης για να εντοπίσουμε περιοχές του γερασμένου εγκεφάλου που υποδηλώνουν γνωστική έκπτωση», λέει ο Andrei Irimia:
“Οι άνθρωποι γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς, όπως και οι ιστοί βαθιά μέσα στο σώμα. Ένας εγκέφαλος 40 ετών μπορεί να μοιάζει με εγκέφαλο 30 ετών σε μαγνητική τομογραφία. Μπορεί να είστε.”
νέα έρευνα
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, συνέλεξαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 4.681 εθελοντών που είχαν φυσιολογική νοητική λειτουργία εκείνη τη στιγμή.
Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, 351 από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν γνωστική έκπτωση. Άλλοι 359 εμφάνισαν νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που υπολογίζει την αρχική βιολογική ηλικία του εγκεφάλου τους. Συγκεκριμένα, είχε προγραμματιστεί να χρησιμοποιεί μαγνητικές τομογραφίες για τη δημιουργία λεπτομερών ανατομικών χαρτών του εγκεφάλου. Αυτοί οι χάρτες αποκάλυψαν πρότυπα γήρανσης του εγκεφάλου σε μεμονωμένους συμμετέχοντες.
Με βάση αυτούς τους χάρτες, προσδιορίσαμε τη βιολογική ηλικία του εγκεφάλου κάθε συμμετέχοντα. Στη συνέχεια συνέκριναν τη βιολογική ηλικία με την αληθινή (χρονολογική) ηλικία. Αποδείχθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η διαφορά μεταξύ των δύο, τόσο χειρότερη ήταν η πνευματική απόδοση των συμμετεχόντων.
Υψηλή ακρίβεια
Στη συνέχεια, χρησιμοποιήσαμε το μοντέλο σε άλλους 1.170 εθελοντές για να επικυρώσουμε τα ευρήματά μας. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι το μοντέλο τους μπορούσε να προβλέψει την πραγματική (χρονολογική) ηλικία κάθε υγιούς συμμετέχοντος εντός 2,3 ετών. Αυτή η ακρίβεια είναι υψηλότερη από άλλα παρόμοια μοντέλα που δημιουργήθηκαν.
Νέα έρευνα έδειξε επίσης ότι ο εγκέφαλος των ανδρών γερνά διαφορετικά από τον εγκέφαλο των γυναικών.
“Η τεχνολογία μας θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την εκτίμηση του μελλοντικού κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Illimia.” Οι προστατευτικές παρεμβάσεις μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα. Το μοντέλο μας καταγράφει λεπτά και πολύπλοκα χαρακτηριστικά της γήρανσης που κατά τα άλλα δεν αναγνωρίζονται, γι’ αυτό και οι εκτιμήσεις του είναι τόσο ακριβείς. ”
Πηγή: iatropedia.gr
Πηγή: magnesianews.gr