Φωτογραφίες στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης τράβηξε πριν λίγες μέρες η Προεδρική Φρουρά.Στο στιγμιότυπο εικονίζεται ο Λαρισαίος Κωνσταντίνος Συμεώνογλου Στο βάθος η Ακρόπολη και η Προεδρική Φρουρά.
ιστορία
Η μακρόχρονη ιστορία της Προεδρικής Φρουράς ξεκινά με τη συγκρότηση της μάχης στις 12 Δεκεμβρίου 1868, με το τελετουργικό μέρος του μόνιμου στρατού που ονομάζεται «άγεμα». Σκοπός της δημιουργίας του ήταν να προσφέρει άριστη στρατιωτική εκπαίδευση σε όσους διακρίθηκαν για τις στρατιωτικές τους αρετές, ώστε να γίνουν πρότυπο εκπαίδευσης για τον υπόλοιπο Στρατό.
Μετονομάστηκε «Παλατοφυλακή» το 1914 μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Το 1929, τη χρονιά που ξεκίνησε η κατασκευή του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, η εταιρεία Εύζωνες, με το όνομα «Προεδρική Φρουρά της Δημοκρατίας», ανέλαβε την ασφάλεια.
Με τα χρόνια, καθώς το κράτος άλλαξε, η Royal Guard Company (1940), The Unknown Soldier’s Honor Guard (1941), The Flag Guard (1942), The Royal Guard (1946) ) μετονομάστηκε επανειλημμένα. ). Ωστόσο, τα καθήκοντα σχετικά με τον Αξιότιμο Φύλακα του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη και το Παλάτι δεν έχουν αλλάξει.
Από το 1974, με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ονομάζεται πλέον «Προεδρική Φρουρά», η οποία έχει καθαρά τελετουργικό χαρακτήρα και υπάγεται στον στρατιωτικό κλάδο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αποστολή
Οι ευζώνες προέρχονται από εθελοντές πεζικού και επιλέγονται μέσα από μια επίπονη διαδικασία. Είναι οι φρουροί νύχτας και ημέρας, 24 ώρες το 24ωρο, με όλες τις καιρικές συνθήκες, τιμώντας το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και φρουρούν τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου και του Στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς.
Επιπλέον, αποδίδουν τιμές στην SA. Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ξένους αρχηγούς κρατών και σε ξένους πρεσβευτές που προσκομίζουν τα διαπιστευτήριά τους στον Πρόεδρο.
Μέρος των καθηκόντων της Προεδρικής Φρουράς είναι η έπαρση και κατέβασμα της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης τις Κυριακές και τις αργίες και η συμμετοχή των τμημάτων των Ευζώνων σε εορτασμούς της Εθνικής Εορτής και άλλες εκδηλώσεις. Ειδικότερα, στις 25 Μαρτίου, Εθνική Ημέρα Ιδρύματος, πραγματοποιούνται πανηγυρικές εκδηλώσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Κάθε Κυριακή στις 11:00 π.μ., παρέλαση Ευζώνων από το Στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για επίσημη τελετή Αλλαγής Φρουράς.
Ευζωνική στολή
Με μακρά ιστορία, η ευζωνική στολή αποτελεί μέρος της εθνικής μας ταυτότητας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.Οι ευζωνικές στολές των οπλαρχηγών και αγωνιστών που πρωτοστάτησαν στον αγώνα έχουν γίνει η επίσημη εθνική ενδυμασία.
Η στολή αξιωματικού της Προεδρικής Φρουράς παρουσιάζει μικρές διαφορές σε σχέση με τη στολή των ενόπλων των Ευζώνων. Ωστόσο, τα βασικά χαρακτηριστικά και οι συμβολισμοί τους εξακολουθούν να είναι κοινά. Όλες οι στολές είναι χειροποίητες και απαιτούν μεγάλη εμπειρία, ειδικά καθώς είναι ακριβές και χρονοβόρες.
Το κύριο χαρακτηριστικό της στολής είναι η ζώνη, που υποδηλώνει «στιβαρό» μαχητή. Φτιαγμένη από 30 μέτρα λευκό ύφασμα, η φουστανέλα αποτελείται από 400 πιέτες, όσες και επί Τουρκοκρατίας. Το λευκό του χρώμα, όπως και το λευκό του ποδαρικού (πουκάμισου), συμβολίζει την αγνότητα του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία.
Το φερμέρι, το πιο δύσκολο κομμάτι της ενδυματολογικής διαδικασίας, είναι σχέδιο παραδοσιακής και λαϊκής αξίας και είναι κεντημένο με λευκές ή επίχρυσες κλωστές, συμβολίζοντας τη θυσία και το αίμα που χύθηκαν από τους αγωνιστές στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας. , η μαύρη μεταξωτή φούντα συμβολίζει τα δάκρυα και το πένθος. Το γαλανόλευκο μεταξωτό κρόσσι στη στολή των Ευζώνων είναι σύμβολο της ελληνικής σημαίας.
Τέλος, ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα της ευζωνικής φορεσιάς είναι το πλήρως χειροποίητο τσάρχο (παπούτσια) από σκληρό κόκκινο δέρμα. Ένα ζευγάρι Τσάρχεια ζυγίζει περίπου 3 κιλά και έχει 120 πριτσίνια και πέταλα στον πάτο. Σύμφωνα με την παράδοση, η λεπίδα, χρήσιμη για μάχη σώμα με σώμα, ήταν κρυμμένη στη μεγάλη μαύρη φούντα του Tsartch.
Εκτός από την επίσημη στολή, η Προεδρική Φρουρά διαθέτει και τις ακόλουθες στολές:
Μπλε «Ντουράμα» τον χειμώνα – η στολή του Μακεδονικού αγώνα. Μεταφέρεται καθημερινά από Εύζωνες τον χειμώνα.
Καλοκαιρινό χακί “Durama” – η στολή των Βαλκανικών πολέμων. Μεταφέρεται καθημερινά από τους Εύζωνες κατά τη θερινή περίοδο.
Κρητική στολή. Φοριέται σε παρελάσεις και επίσημες πομπές.
Επιπλέον, ο ιστορικός και πολιτιστικός θεματοφύλακας, η Προεδρική Φρουρά, διατηρεί αρχείο με την παραδοσιακή ενδυμασία της χώρας, την ποντιακή στολή, την παραδοσιακή ενδυμασία του Αιγαίου Βρακοφόρου και τη Θρακιώτικη φορεσιά. Αυτά σας τα φέρνουν οι Εύζωνες κατά περίπτωση στις Ημέρες Μνήμης και Τιμής.
σάλτσα: Larissanet.gr
Πηγή: magnesianews.gr