Η μεταρρύθμιση των εισφορών αλληλεγγύης, η νέα αύξηση των συντάξεων για το 2024 και τα μεγάλα δεινά των ατομικών διαφορών είναι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τα εισοδήματα των συνταξιούχων.
Νέες προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο πλαίσιο της Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια δείχνουν ότι η ανάπτυξη αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί φέτος, με το υπόλοιπο της αύξησης του 2023 να καταβάλλεται το 2024. Και για τους δύο λόγους, οι αυξήσεις εμφανίζονται σε να είναι ακόμα πιο ψηλά. Ο ρυθμός αύξησης το 2024 θα κινηθεί στο 4,5%, που μαζί με το υπόλοιπο 0,5% της φετινής αύξησης θα φέρει τη συνολική αύξηση των συντάξεων κατά 5% την επόμενη χρονιά. Η συνταγή για την ανάπτυξη το 2024 είναι η ίδια με τη φετινή, λαμβάνοντας υπόψη το διπλάσιο άθροισμα του πληθωρισμού και της ανάπτυξης το 2023.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το καθαρό εισόδημα των συνταξιούχων αναμένεται να είναι: πρώτον, όσοι έχουν μηδενική μεταβλητότητα φέτος θα δουν ακόμη μεγαλύτερα καθαρά κέρδη το 2024, σημαίνει ότι μπορείτε με κάποιο τρόπο να μειώσετε το επίδομα συνταξιοδότησης. Οι μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης μπορεί να είναι ακόμη και μηδενικοί.
Παράλληλα, όσοι εξακολουθούν να έχουν ατομικές διαφορές μετά το χαράτσι θα λάβουν επιδόματα ίσα ή μεγαλύτερα από τα 200, 250 και 300 ευρώ που δίνονται φέτος. Μετά το 2024, υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιούνται 100.000 έως 150.000 συνταξιοδοτήσεις κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα μια καθαρή αύξηση με μηδενική ατομική διακύμανση.
Ο σκοπός του φόρου αλληλεγγύης είναι να μειωθούν οι τρέχουσες κρατήσεις για να υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση της σύνταξης. Στο πρώτο σενάριο, οι εισφορές αλληλεγγύης παραμένουν ως έχουν, δηλαδή η πλήρης σύνταξη, αλλά ορίζεται στο μισό ποσοστό κάθε κλίμακας (1,5% αντί 3% στην πρώτη κλίμακα και 3% αντί). 6% για το δεύτερο, 3,5% για το τρίτο αντί για 7%, κ.λπ.). Στο δεύτερο σενάριο, δεν υπόκειται σε κράτηση ολόκληρη η σύνταξη, αλλά η διαφορά έναντι του πλαφόν των 1.400 ευρώ. Για παράδειγμα, εάν ένας συνταξιούχος λαμβάνει πρόσοδο 1.800 ευρώ, το ποσό άνω των 1.400 ευρώ, δηλαδή 400 ευρώ, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 6%. Με αυτόν τον τρόπο ο συνταξιούχος θα έχανε 24 ευρώ το μήνα αντί για 108 ευρώ.
Πηγή: magnesianews.gr