Ψηφίστηκαν στην ολομέλεια για τον προϋπολογισμό του 2023 και την έκθεση δαπανών του 2021.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τάσλας, ο προϋπολογισμός για το 2023 αυξήθηκε κατά 2,3 εκατ. ευρώ και πλέον το κοινοβούλιο ήταν τεχνολογικά γνώστης, ενθυμούμενος ότι λειτουργούσε σε άνευ προηγουμένου συνθήκες λόγω της πανδημίας.
«Υπάρχει αύξηση 2,3 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2023, που σχετίζεται με το κόστος της ενέργειας, τις νέες κοινοβουλευτικές εγκαταστάσεις που προκύπτουν από εθνικές εκλογές και τον πληθωρισμό που επηρεάζει τόσο το λειτουργικό κόστος όσο και τα αγαθά της αγοράς. Και, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τάσλας, η αύξηση είναι ” συνδέεται τόσο με επιμέρους διαφορές όσο και με αύξηση των προϋπολογισμών δαπανών στα κοινοβουλευτικά κανάλια».
Επικαιροποίησε επίσης τη διοικητική της ιεραρχία, «με ελάχιστες εξαιρέσεις, ίσως τις δικές της, τηρώντας όλες τις διοικητικές και νομικές διαδικασίες, χωρίς τριβές και χωρίς προσφυγή στη δικαιοσύνη».
Όσον αφορά τις πολιτιστικές και κοινωνικές συνεισφορές του κοινοβουλίου, ο Τασόρας είπε ότι το κοινοβούλιο έχει συγκαλέσει σε μεγάλο βαθμό το Εθνικό Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα τελευταία χρόνια έχουμε συγκαλέσει πολιτιστικές και περιφερειακές δραστηριότητες συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, μαζί με τον τοπικό πολιτισμό, τη λαογραφία. Η Βουλή θα χρηματοδοτήσει σύντομα ένα σημαντικό έργο στο Καλπάκι, όπου «τα ονόματα των 14.000 θυμάτων του έπους του 1940 θα καταγραφούν επιτέλους και θα χρηματοδοτηθούν από το συμβούλιο στις τοπικές αρχές. Αποφασίστηκε επί προεδρίας του Dimitrios Ciufá και τώρα τίθεται σε εφαρμογή. ”
Στους «Μηχανισμούς Μνήμης και Έμφαση στη Μνήμη» που συνέβαλε το Κογκρέσο, ο κ. Τάρας συμπεριέλαβε μια σειρά από δράσεις για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Η περίοδος που προηγήθηκε ήταν μια κίνηση για να αναδειχθεί το πρώην Καπνεργοστάσιο στο Λένορμαν ως εκθεσιακός χώρος. Το «καπνεργοστάσιο» θα χρησιμοποιηθεί και για άλλες μορφές προώθησης και πολιτιστικών εκδηλώσεων και όπως αποκάλυψε ο Τασούλας, το Κογκρέσο έχει ήδη αποδεχθεί προτάσεις για τη στέγαση τέτοιων δραστηριοτήτων.
Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις ενεργειακές απαιτήσεις. Χάρη στα έργα που υλοποιήθηκαν και δρομολογήθηκαν, το Κογκρέσο το 2023 θα μπορέσει να μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα κατά 40% με 45% οικονομικό όφελος στο ενεργειακό κόστος.
Έξοδα του Κογκρέσου 2023
Με τις βουλευτικές δαπάνες που έχουν προϋπολογιστεί στα 148,9 εκατ. ευρώ για το 2023, ανησυχούμε ιδιαίτερα για:
– Παροχές εργαζομένων (εισφορές μισθών) ύψους 112,5 εκατ. €
– Κοινωνικές παροχές, δηλαδή υιοθεσία παιδιών πεσόντων στρατιωτών ή μελών των σωμάτων ασφαλείας. Το Κοινοβούλιο δαπανά μεταξύ 700.000 και 800.000 ευρώ κάθε χρόνο για τις οικογένειες των πενθούντων μελών των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας.
– Ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους το κοινοβούλιο συμμετέχει στην άσκηση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Πρόκειται για περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ.
– Αγορά αγαθών και υπηρεσιών με εκτιμώμενη δαπάνη 27 εκατ. ευρώ
– Τόκοι από δικαστική απόφαση αξίας 55.000 €
– Αποθεματικό 100.000 EUR
– Πάγιο περιουσιακό στοιχείο
– Αγορά έργων τέχνης για εμπλουτισμό των κοινοβουλευτικών συλλογών ή επαναπατρισμός σημαντικών έργων τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών από το εξωτερικό.
Όπως είπε ο Τασόρας, το Ίδρυμα του Κογκρέσου θα χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του για τον προϋπολογισμό του 2023 και δεν θα χρειαστεί να παράσχει χρηματοδότηση. Αυτό το αποθεματικό του Κοινοβουλευτικού Ιδρύματος προέρχεται από πόρους που εισπράχθηκαν λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν περάσει 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Εξαιτίας της πανδημίας, όλα αυτά τα χρήματα δεν δαπανήθηκαν, αλλά το βάρος της εφαρμογής της δράσης ανέλαβε σε μεγάλο βαθμό το Κογκρέσο.
Πηγή: magnesianews.gr