Στο εγγύς μέλλον, η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει περίπου 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα επιπλέον αζερικού φυσικού αερίου, ανέφερε η υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Alexandra Sudkow. Η 9η Υπουργική Σύνοδος του Συμβουλευτικού Οργάνου για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, η κ. Σδούκου συμμετείχε σε συζητήσεις για την ανεξαρτησία της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και πώς οι χώρες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές, ενεργειακές και γεωπολιτικές κρίσεις που βιώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Ελλάδα μπορεί να απορροφήσει περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα
Στη συζήτηση, ο Υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (TAP), η Κασπία Θάλασσα, ιδιαίτερα το Αζερμπαϊτζάν, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως σημαντική πηγή διαφοροποίησης του εφοδιασμού. τόνισε. Όπως σημείωσε το 2020, «η Ελλάδα καλωσορίζει έναν μελλοντικό διπλασιασμό της χωρητικότητας του TAP στα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Στο εγγύς μέλλον, η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει περίπου 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα επιπλέον αζερικού φυσικού αερίου και άλλες αγορές στη ΝΑ Ευρώπη θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από την αυξημένη δυναμικότητα του TAP. Για παράδειγμα, ένας αγωγός διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας μπορεί σύντομα να εισέλθει στο στάδιο της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID) και να χρησιμεύσει ως διέξοδος για πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου. ”
Κυβερνητικό σχέδιο ενεργειακού εφοδιασμού
Παρουσίασε επίσης το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.
Παράλληλα, η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και ειδικότερα στην πρόταση της κυβέρνησης για νέο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (NECP). Το νέο NECP περιλαμβάνει φιλόδοξους στόχους για την κλιματική ουδετερότητα, τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τη μείωση της εξάρτησης από την εξωτερική ενέργεια και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης έως το 2050. ”
Τέλος, το Υπουργείο Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων έδειξε τα άλματα και τα όρια της Ελλάδας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το 2022 θα είναι έτος ρεκόρ με 2 GW νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα εγκατασταθούν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΕΠ
Πηγή: magnesianews.gr