• 30/11/2023 20:04

Σε ποιους απευθύνονται τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ;

ByGreeceit.gr

Μάι 16, 2023
Ελάτε στο Viber

Ενώ η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να σηματοδοτήσει όχι μόνο τη στήριξη της μεσαίας τάξης αλλά και τη δημοσιονομική ευθύνη μέσω των προγραμμάτων της, ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει σε πολιτικές όπως έλεγχοι ακρίβειας, αυξήσεις μισθών και μέτρα κοινωνικής πολιτικής και είναι ένα παράθυρο Το κόστος παραμένει δωρεάν.

Όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι είναι αγαπημένοι στόχοι και των δύο πλευρών. Η ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε να δαπανήσει 500 εκατ. ευρώ για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για τη δημιουργία νέου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, σχεδόν τριπλάσιο από το κόστος του 1,3 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους συνταξιούχους μια θεσμοθετημένη αύξηση, ίση με τον μέσο όρο του πληθωρισμού και της αύξησης του ΑΕΠ, η οποία θα κοστίσει 1,1 δισ. ευρώ το 2026. Υπολογίζεται ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να πληρώσει αναδρομικά υπερδιπλάσιο ποσό σε τρεις δόσεις. (συνολικό κόστος 2,5 δισ. ευρώ, ετήσιο κόστος 830 εκατ. ευρώ), 830 εκατ. ευρώ για τη 13η σύνταξη και 600 εκατ. ευρώ για την αύξηση της σύνταξης (η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος θα είναι 1,1 δισ. ευρώ λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες προϋποθέσεις: λέγοντας) Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν λαμβάνονται υπόψη ατομικές διαφορές).

Σημείο συμφωνίας των δύο μερών είναι και η κατάργηση του ψευδούς φόρου. Τα άλλα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης είναι σχετικά περιορισμένα σε κόστος, αν και συνεχίζουν να προστίθενται νέες διατάξεις όπου νομίζαμε ότι έγιναν με ανακοινώσεις. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα δύο προκλήσεις. Το ένα είναι η μείωση κατά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα (η κυβέρνηση ορίζει το κόστος στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ) και μια μείωση κατά 960 εκατομμύρια ευρώ στον ΦΠΑ των τροφίμων (η κυβέρνηση τον ορίζει σε 1,50 εκατομμύρια ευρώ). Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επικρίνει αυτά τα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι τα περισσότερα από τα οφέλη χάνονται στην αλυσίδα εφοδιασμού, όχι στον καταναλωτή, και ότι τα μέτρα δεν στοχεύουν να ωφελήσουν τόσο τους πλούσιους όσο και τους φτωχούς.

«Καταλαβαίνω ότι πολλοί άνθρωποι λένε πράγματα για τις εκλογές που δεν θα συμβούν, γιατί αν εκτιμήσεις τι ακριβώς λέγεται, ξεπερνάς πολύ τον δημοσιονομικό σου χώρο», είπε ο Στουρνάρας σε συνέντευξή του. Την περασμένη εβδομάδα η Imeritia κάλυψε μια σαφή προειδοποίηση για υπερπληρωμή.

Υπολογίζεται ότι το νέο σύμφωνο σταθερότητας θα απαιτεί σίγουρα πρωτογενές πλεόνασμα 2%, αν όχι 2,3% έως 2,4% του ΑΕΠ. Το σχέδιο σταθεροποίησης που κατέθεσε η κυβέρνηση, εκτός από 500 εκατ. ευρώ (ούτως ή άλλως επιβάλλεται από το νόμο) για νέους μισθούς και αυξήσεις των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων (και η ΝΔ περιέλαβε και στην ανακοίνωσή της) Χωρίς δράση θα οδηγήσει: Το δημοσιονομικό πλεόνασμα κυμαίνεται μεταξύ 2% και 2,3% του ΑΕΠ. Τα μέτρα της ΝΔ μετά βίας «ταιριάζουν». Και σε καμία περίπτωση δεν είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αν αυτά περιορίζονταν στα 5,6 δισ. ευρώ, θα επιστρέψαμε στα υποκείμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και οι προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους θα ήταν εντελώς άγνωστες.

Πηγή: magnesianews.gr