Σε συνέντευξή του στο Politico, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας πιστεύει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω υπερβολική αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κινδυνεύσει με άδικη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία. Γίνεται με αργό ρυθμό.
Ο Γιάννης Στουρνάρας προέτρεψε επίσης τις δημοσιονομικές αρχές και τις αρχές του ενεργειακού τομέα να κάνουν περισσότερα για να διατηρήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Όπως είπε σε συνέντευξή του, αφήνοντας την ΕΚΤ μόνη στον αγώνα της κατά του πληθωρισμού κινδυνεύει «τα επιτόκια να εκτοξευθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα» και «το κόστος της παραγωγής θα είναι πολύ υψηλότερο».
Η ΕΚΤ συνέχισε να σφίγγει τη νομισματική πολιτική με πρωτοφανή ρυθμό, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον Οκτώβριο. Όμως ο κ. Στουρνάρας ήταν υπέρ της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, όπως ανέφερε. «Προσωπικά, θα προτιμούσα μια πιο σταδιακή αύξηση των επιτοκίων».
Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, σε ορισμένα συνέδρια υποστήριξε ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς, ιδίως λόγω της τιμής της εισαγόμενης ενέργειας και ότι η νομισματική πολιτική θα έχει μικρό αντίκτυπο. Οι δευτερογενείς επιπτώσεις στους μισθούς και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι επίσης υποτονικές, πρόσθεσε.
Ο Στουρνάρας είπε ότι η πιο απότομη από την αναμενόμενη άνοδος του πληθωρισμού στο υψηλό ρεκόρ του 10,7% θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δικαιολογεί την επιθετική σύσφιξη, αλλά έχει επίσης επισημάνει η πρόσφατη πτώση των τιμών της ενέργειας. ενδιαφέρον.
«Προσωπικά αισθάνομαι ότι ο πληθωρισμός το επόμενο έτος θα είναι κάτω από το 5,5% που υπολογίζουμε στο βασικό μας σενάριο», είπε ο Stunaras.
Γενικότερα, καθώς η ζώνη του ευρώ είναι ένας μεγάλος καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, η νομισματική πολιτική «αντιμετωπίζει ένα σοβαρό δίλημμα στην προσπάθειά της να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο», ενώ η επιθετική σύσφιξη είναι πιθανό να οδηγήσει σε ανάπτυξη. Αποψη.
“Η ενεργειακή κρίση θα έχει ισχυρό υφεσιακό αντίκτυπο στην οικονομία. Η αποδυνάμωση της οικονομίας μας, όπως και των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της ζήτησης”, είπε ο Στουρνάρας. «Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος η οικονομία της ευρωζώνης να διολισθήσει σε ύφεση», είπε.
Ανέφερε επίσης μια σειρά παραγόντων, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 0,2% το τρίτο τρίμηνο και η απότομη επιδείνωση των δεικτών του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που τεκμηριώνονται σε σχετικές έρευνες.
Η οικονομική πραγματικότητα είναι επομένως πιο κοντά στο πιο απαισιόδοξο σενάριο της τελευταίας μακροοικονομικής πρόβλεψης της ΕΚΤ. Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,9% το 2023. Ακόμη χειρότερα, αυτή η προβλεπόμενη συρρίκνωση συμβαίνει στην Ευρωζώνη χωρίς τις βασικές παραδοχές της πρόβλεψης. είπε ο κ. Στουνάρας. «Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί, δεν βλέπω τρόπο ανάκαμψης της οικονομίας», είπε.
Στουρνάρας είπε επίσης ότι, κατά την άποψή του, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα είναι συνδεδεμένη με την τιμή του φυσικού αερίου. «Γιατί να παραμείνουμε σε αυτό το μοντέλο όταν η Ρωσία χειραγωγεί τις τιμές του φυσικού αερίου;» αναρωτήθηκε.
Αντίθετα, η Ευρώπη θα μπορούσε να τιμολογήσει την ηλεκτρική ενέργεια με βάση τη μέση τιμή όλων των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η προσέγγιση θα μειώσει τις τιμές της ενέργειας και τον συνολικό πληθωρισμό. «Δεν είμαστε αναγκασμένοι να σφίξουμε τόσο πολύ τη νομισματική πολιτική για να επηρεάσουμε τις προσδοκίες και τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό», είπε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να αναπτύξει ένα εναλλακτικό μοντέλο, λέει ο Στουρνάρας, σύμφωνα με τον κορυφαίο εμπειρογνώμονα της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας. «Πρέπει να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία», είπε ο Στουρνάρας.
Ο Στουρνάρας συνέστησε επίσης μια προσεκτική κίνηση σχετικά με τις επερχόμενες περικοπές ομολόγων της τάξης των 5 τρισ. Το ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ στον ισολογισμό της. Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συζητήσουν «βασικούς κανόνες» για τη μείωση του μεγέθους του ισολογισμού στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής τον Δεκέμβριο.
«Οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να ληφθεί προσεκτικά και σταδιακά, καθώς οποιαδήποτε ποσοτική σύσφιξη θα εντείνει τις αυξήσεις των επιτοκίων σε όλη την καμπύλη αποδόσεων», είπε ο Stunaras. Επικαλείται ένα πρόσφατο έγγραφο εργασίας της Τράπεζας της Ελλάδος που αναφέρει ότι οι μαζικές αγορές ομολόγων από κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα περιορίσουν τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων για κρατικούς εκδότες με αξιολόγηση ΑΑΑ παγκοσμίως στις 330 μονάδες βάσης, με μέγιστο τις 800 μονάδες βάσης. Ανακάλυψα ότι Οι κρατικοί εκδότες αξιολογήθηκαν κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
“Η μείωση του μεγέθους των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών στα επίπεδα πριν από την κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη άνοδο των αποδόσεων των παγκόσμιων κρατικών ομολόγων και σε διεύρυνση των περιθωρίων σε ευάλωτες χώρες, με σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις οικονομικές προοπτικές. Υπάρχει “.
Η συναίνεση που επιτεύχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι να μειωθεί το μέγεθος του χαρτοφυλακίου αφού η κεντρική τράπεζα ολοκληρώσει έναν κύκλο ανόδου των επιτοκίων, είπε ο Στουρνάρας.
Είπε ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν ένα νέο εργαλείο διαχείρισης κρίσεων, το Μέσο Προστασίας Μεταφοράς, για να αντισταθμίσουν τις «ατίθασες εξελίξεις στην αγορά της ευρωζώνης που απειλούν τη μετάδοση της εθνικής νομισματικής πολιτικής».
Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε τον Ιούλιο αφού οι αυξανόμενες προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων ώθησαν τα spread μεταξύ των γερμανικών και ιταλικών 10ετών κρατικών ομολόγων πάνω από τις 250 μονάδες βάσης, εγείροντας ανησυχίες για μια ανανεωμένη κρίση δημόσιου χρέους. Αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα ορισμένων χωρών μελών υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Ο Στουρνάρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα επηρεαζόταν λιγότερο από την αντιστάθμιση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και πληθωρισμού, καθώς οι οικονομικές προοπτικές παρέμειναν λαμπρές. «Η Τράπεζα της Ελλάδος πίστευε ότι θα αυξηθεί κατά 3,2% φέτος, αλλά τώρα το αναθεώρησε στο 6% λόγω της σημαντικής αύξησης των τουριστικών εισπράξεων», είπε η Pandemic.
Τα πρώην «προβληματικά παιδιά» της Ευρώπης αναμένεται να ξεπεράσουν άλλες περιοχές τα επόμενα χρόνια. «Δεδομένων των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ το 2021 και το 2022, δεν είναι απίθανο να δούμε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3% κατά την περίοδο της ανάκαμψης και των εγκαταστάσεων ανθεκτικότητας. [της ΕΕ]».
Ένα δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία, με την ευρωζώνη να διολισθαίνει σε βαθιά ύφεση, δεν προμηνύει ύφεση στην Ελλάδα.
Πηγή: magnesianews.gr