Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για τα ανώτατα όρια φυσικού αερίου και έναν μηχανισμό προσαρμογής των τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά την παρουσία του στο Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
“Ο χρόνος των διαβουλεύσεων τελείωσε. Φτάσαμε στο μηδέν. Οι ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται ανήσυχοι, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη λέει ανοησίες. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι και πρέπει να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση στους μηχανισμούς διόρθωσης της αγοράς και στους κανόνες ενεργειακής αλληλεγγύης. είναι ιστορικές στιγμές και όλοι δικαζόμαστε».
Δεδομένης της διάσπασης που παραμένει πίσω και των διαδοχικών συναντήσεων της προηγούμενης ημέρας, η σύνοδος κορυφής των υπουργών Ενέργειας αυτής της Τρίτης θα καταστρέψει ένα ακόμη ναυάγιο, με το θέμα να επιστρέφει ξανά σε αυτό το σενάριο στη Σύνοδο Κορυφής: λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, όταν ο Καγκελάριος Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου στα τέλη Οκτωβρίου, τόνισε ότι η επιστροφή του ενεργειακού ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής θα ήταν αποτυχία.
η διαφωνία παραμένει
Μετά την τελευταία άτυπη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας, ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανέλθει στο τραπέζι με νέες προτάσεις για την κάλυψη των διαφωνιών. Μάλιστα, η Επιτροπή παρουσίασε στη συνεδρίασή της των Μόνιμων Αντιπροσώπων των Κρατών Μελών (COREPER) μια δεύτερη αναθεώρηση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς, όπως αποκαλείται ο μηχανισμός ανώτατου ορίου στη γλώσσα των Βρυξελλών. Στη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε ότι παρέμενε μια σημαντική διαχωριστική γραμμή.
Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μείωσε το βάρος των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας
Από τη μία πλευρά, υπάρχει ένα μπλοκ χωρών που ζητούν πιο δραστικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της υπερτιμολόγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και τον περιορισμό των γρήγορων καθημερινών διακυμάνσεων. Δηλαδή, ένα μπλοκ 14 χωρών στις οποίες η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κροατία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Σλοβακία.
Από την άλλη πλευρά, η πρώτη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλύπτεται από μια ομάδα κρατών μελών, με στόχο τη διασφάλιση των βασικών γραμμών που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής. Η Γερμανία και η Ολλανδία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της ομάδας, με την Αυστρία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ουγγαρία. Η Γαλλία, η Σουηδία και η Κύπρος παίζουν ενδιάμεσο ρόλο, αλλά δεν αποκλείουν πιο δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία πρόταση της Επιτροπής μείωσε το όριο από 275 ευρώ σε 220 ευρώ/MWh. Οι αντίπαλοι πιστεύουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές σε σύγκριση με τις προσδοκίες για διαπραγμάτευση τιμών γύρω στα 150 ευρώ την επόμενη περίοδο. , τα 220 ευρώ θεωρούνται επίσης χαμηλό επίπεδο. Διαφορές υπάρχουν και ως προς τα προϊόντα που καλύπτονται από το καθεστώς των μηχανισμών, με άλλα να θέλουν ευρύτερο πεδίο εφαρμογής και άλλα να θέλουν πιο συγκεκριμένο. Τέλος, κάποιοι ζητούν την αναστολή του μηχανισμού με πολιτική απόφαση, δηλαδή υπουργική απόφαση, ενώ άλλοι ζητούν μηχανισμό αυτόματης αναστολής με συγκεκριμένα κριτήρια.
Πηγή: magnesianews.gr