«Με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου και υψηλά ποσοστά πλήρωσης στα ευρωπαϊκά θησαυροφυλάκια, είναι η κατάλληλη στιγμή να δοκιμαστούν μηχανισμοί που θα περιορίσουν την τιμή του φυσικού αερίου», τόνισε ο υπουργός. Ο Κώστας Σκρέκας Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας σε αποψινή συνεδρίαση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, προειδοποιεί ότι ο επόμενος χειμώνας (2023-2024) θα είναι πιο σκληρός.
Ο υπουργός επανέλαβε την κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι καθυστερεί να λάβει αποφάσεις –όπως τόνισε– και τώρα βλέπουμε τις συνέπειες: τελικά η κοινωνία θα υποφέρει. Υπάρχει όμως χρόνος για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις με βάση τις προτάσεις που υπέβαλε ο πρωθυπουργός τον Μάρτιο για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στην αγορά ενέργειας και της χειραγώγησης των τιμών από τη Ρωσία».
Ο Σκρέκας είπε ότι η μακροπρόθεσμη λύση τόσο για την εξασφάλιση του εφοδιασμού όσο και για τη μείωση των τιμών είναι η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γι’ αυτό οι κυβερνήσεις αναπτύσσουν τις απαραίτητες υποδομές σε επίπεδο διασύνδεσης και αποθήκευσης ενέργειας. Απώτερος στόχος μέχρι το 2030 είναι το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Είπε επίσης ότι οι αγωγοί TAP και IGB, η νέα δεξαμενή Ρεβυθούσας και η εισαγωγή νέου πλωτού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα βελτιώσουν τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην εξασφάλιση ανεφοδιασμού για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπό κατασκευή σιδηροδρομικός σταθμός Αλεξανδρούπολης.
Ο Andrew Walker, αντιπρόεδρος της American Cheniere, η οποία ασχολείται ενεργά με τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, περιέγραψε την Ελλάδα ως βασικό σημείο ανεφοδιασμού για τα Βαλκάνια, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει. Αυτό είναι ένα απρόβλεπτο επίπεδο. Ετος. Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε, η Ευρώπη στο σύνολό της μείωσε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία φέτος, ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου αερίου αυξήθηκαν κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρεκόρ. «Βοηθάμε την Ευρώπη να κρατήσει τα φώτα αναμμένα και, πάνω από όλα, τη θέρμανση», επεσήμανε.
Ο Κωστής Σιφναίος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, η οποία αναπτύσσει πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, δήλωσε ότι ο σταθμός θα λειτουργήσει τον Ιανουάριο του 2024 και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός κάθετου διαδρόμου παροχής φυσικού αερίου στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. , κλείνοντας πολλά του κενού από το ρωσικό φυσικό αέριο τη δεύτερη ώρα της Ουκρανίας. «Η Αλεξανδρούπολη έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στο επίκεντρο της γεωπολιτικής ανάπτυξης ως αξιόπιστο ηγέτη», τόνισε.
Ο συνεργάτης της Deloitte Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης μίλησε για έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα. «Μιλάμε με Έλληνες και ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται πολύ όχι μόνο για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και για συμμετοχή σε δοκιμές αγοράς και κλείσιμο της παραγωγικής ικανότητας πρατηρίων υγροποιημένου βενζίνης. Βλέπουν την Ελλάδα να γίνεται ενεργειακός κόμβος: Πριν από μερικά χρόνια μιλούσαμε μόνο για την ελληνική αγορά, τώρα μιλάμε για ευρύτερη περιοχή και πολύ περισσότερο φυσικό αέριο.
Πηγή: magnesianews.gr