Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητά από την Ελλάδα να τερματίσει τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, τα οποία θα ισχύουν μέχρι το τέλος του 2023, αλλά η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό νήμα για τα νοικοκυριά μας.
Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε ενεργειακή φτώχεια αυξάνεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τις γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις, δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και το χρέος προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάσσεται στα ύψη.
Ταυτόχρονα, ο ενεργειακός τουρισμός από προμηθευτές σε προμηθευτές αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, εντείνοντας την πίεση για χαμηλότερα τιμολόγια από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.
Μάλιστα, πολίτες και επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και έτσι έχουν καταφύγει στα καταφύγια της Καθολικής Εκκλησίας. Εκεί, εκτός από άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κρυψώνες βρίσκουν και επαγγελματίες απατεώνες.
Προμηθευτές καθολικών υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας είναι όσοι υποχρεούνται (σύμφωνα με το Ν. 4001/2011) να προμηθεύουν μικρούς πελάτες, οικιακούς πελάτες ανεξαρτήτως ηλεκτρικής ενέργειας και μη οικιακούς πελάτες με ισχύ παροχής έως 25 kVA.
Ακόμη και τώρα, με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν πέσει στα επίπεδα του 2021, οι καθυστερήσεις εξακολουθούν να εκρήγνυνται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται. Οι λογαριασμοί που έχουν καθυστερήσει 45 ή περισσότερες ημέρες είναι πιο προβληματικοί, καθώς το 45% των λογαριασμών παραμένει σε καθυστέρηση, σε σύγκριση με λιγότερο από 20% πριν από ένα χρόνο.
Με άλλα λόγια, περίπου ένας στους δύο καταναλωτές αδυνατεί ή δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε καθυστέρηση καταναλωτικού χρέους προς τους προμηθευτές, ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης στην αγορά ενέργειας.
Πηγή: magnesianews.gr