• 21/03/2023 00:16

Σταϊκούρας: Η χώρα αναπτύσσεται έντονα το 2022, με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

ByGreeceit.gr

Νοέ 22, 2022
Ελάτε στο Viber

Σε σχέση με το 5ο Επενδυτικό Φόρουμ της Αθήνας με τίτλο «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ψηφιακός Μετασχηματισμός» που πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σε μια δύσκολη συγκυρία ότι η Ευρώπη αναπτύσσεται δυναμικά το 2022. λέγεται ότι θα δείξει ανθεκτικότητα υψηλότερη του μέσου όρου. Music και συνδιοργανώνεται από το ΤΕΕ και την Vertical Solutions.

Σημειωτέον, σύμφωνα με τον υπουργό, σήμερα η χώρα παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης 5,6%, με βάση τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, ενώ οι περισσότερες προβλέψεις είναι πάνω από 6%, διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι προβλέψεις δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη το 2023, που υπολογίζεται σε 1,8%, τριπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ο Στάκουρας σημείωσε αύξηση της κατανάλωσης και φέτος, είπε, αναμένονται νέα ιστορικά ρεκόρ για επενδύσεις και εξαγωγές. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα αναμένεται να γίνει πρωταθλητής εξαγωγών όλων των κρατών μελών έως το 2024, ήδη στο 41% ​​του ΑΕΠ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό, η συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας επέτρεψε τη διατήρηση θέσεων εργασίας και δημιούργησε πολλές νέες θέσεις εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης.

«Όλοι οι άλλοι μακροοικονομικοί δείκτες της οικονομίας βελτιώνονται», είπε, προσθέτοντας ότι «η χώρα έχει ήδη βιώσιμο χρέος, επομένως θα επιστρέψει στην ανάγκη επίτευξης υποκείμενων πλεονασμάτων μετά το 2023».

“Η πραγματική οικονομία αντέχει και τα δημόσια οικονομικά πάνε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά μπορούμε να είμαστε ρεαλιστές”, είπε. Πρόσθεσε ότι η χώρα θα βγει από το ενισχυμένο καθεστώς εποπτείας της και θα επιτύχει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 5% το 2023, ενώ η δημοσιονομική πολιτική θα γίνεται όλο και πιο συσταλτική. Ο κίνδυνος πληθωρισμού του ιδιωτικού χρέους σε μια κρίση είναι υπαρκτός, αλλά το πρόβλημα είναι να υπάρχουν ορθολογικές πολιτικές για τον περιορισμό του κινδύνου, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικούς πυλώνες της πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών. Συνετές δημοσιονομικές πολιτικές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενισχυμένη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, καθώς και ψηφιακή και πράσινη μετάβαση που αξιοποιεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Μίλησε για μια οραματική στρατηγική για τη μόχλευση των επιτευγμάτων μας με παράλληλο στόχο τη διατήρηση των περιθωρίων χρέους της Ελλάδας σε τρέχοντα και ρεαλιστικά επίπεδα.

Κλείνοντας, ο κ. Σταϊκούρας βεβαίωσε:

Πηγή: magnesianews.gr