Εθνικό πλαίσιο βοήθειας παρουσίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών της, οι οποίοι δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της φυσικής καταστροφής, και ενεργεί γρήγορα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας, «Τα τελευταία χρόνια οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν γίνει πιο έντονες διεθνώς, καθώς οι φυσικές καταστροφές έχουν γίνει πιο συχνές και σοβαρές.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Το φαινόμενο αυτό έγινε αισθητό και στη χώρα μας, ιδιαίτερα με τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τον μεσογειακό κυκλώνα Γιάννος τον Σεπτέμβριο του 2020 και τις μαζικές πυρκαγιές το 2021 και το 2022. Επιπλέον, μεγάλες ήταν οι ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις από τον σεισμό που σημειώθηκε σε αυτή την περιοχή της χώρας».
Staykowlas: «Σημαντική μεταρρύθμιση»
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε: Υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα που αποδεικνύεται με στοιχεία».
Πιο συγκεκριμένα, προχώρησε στη θέσπιση του νέου Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων με τον Ν. 4797/2021 μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις με όλα σχεδόν τα υπουργεία μέσω συνεργασίας με φορείς και ομάδες εμπειρογνωμόνων.Ανάφερα την όλη μεταρρύθμιση.
Αυτή είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση.
* Δημιουργήθηκε νέο ενιαίο θεσμικό πλαίσιο.
* Αντιμετώπισε τον κατακερματισμό των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων.
* Οι διαδικασίες έχουν ενοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών και έχει συσταθεί το Τμήμα Εθνικής Βοήθειας.
• Έχουν θεσπιστεί σαφείς διαδικασίες για την επιτάχυνση της χορήγησης κρατικών επιδοτήσεων.
– Διευκόλυνε τον συντονισμό των μέτρων στήριξης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
・Άμεση ανταπόκριση σε θύματα καταστροφών και επιτάχυνση των διαδικασιών.
*Ιδιωτικές πρωτοβουλίες υποστηρίχθηκαν, μεταξύ άλλων, με την παροχή κινήτρων για την ιδιωτική ασφάλιση παρέχοντας κίνητρα και οφέλη σε επηρεαζόμενες επιχειρήσεις με ιδιωτική ασφάλιση.
Όλα τα παραπάνω είναι πάντα σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Κρατικές Ενισχύσεις, σημείωσε ο υπουργός.
Οι βασικές καινοτομίες που εισάγει το νέο Εθνικό Πλαίσιο Βοήθειας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
*Δημιουργία δυνατότητας αποδοχής προκαταβολής της επιδότησης μέσω της διαδικασίας εκτίμησης ζημιών.
* Θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα παροχής Πρώτων Βοηθειών για επιδοτήσεις για άμεση βοήθεια στους πληγέντες.
・Δημιουργία δυνατότητας επιδοτήσεων όχι μόνο για τους μη τακτικούς αγρότες αλλά και για τους αγρότες.
*Καθιέρωση ειδικών διαδικασιών για την ενίσχυση των αγροτών έναντι ζημιών σε πολυετείς καλλιέργειες.
* Πρόβλεψη ότι η κρατική ενίσχυση απαλλάσσεται από φόρους, δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν είναι δεσμευτική και δεν συμψηφίζεται με επιβεβαιωμένη οφειλή προς το κράτος.
* Δημιουργία Εθνικού Λογαριασμού Βοήθειας που δέχεται δωρεές, αρχής γενομένης μετά τις πυρκαγιές του 2021, για την παροχή βοήθειας στα θύματα φυσικών καταστροφών, την αποκατάσταση μετά από καταστροφές και την πρόληψη καταστροφών.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης: Αεροσκάφη ικανά να χρησιμοποιήσουν συντονιστές (3.800.000 ευρώ) και δήμους που επλήγησαν από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές του 2021 (1.771.782 ευρώ)».
Staykowlas: «Έχουμε καθιερώσει ένα ειδικό πλαίσιο για την παροχή βοήθειας».
«Σημαντική παρέμβαση ήταν και η θέσπιση ειδικών διατάξεων για την παροχή πρώτων βοηθειών μετά την πυρκαγιά του 2021 και τον σεισμό της Κρήτης τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Χιλιάδες άνθρωποι που επλήγησαν από σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές έχουν δεχτεί με τη μορφή Ειδική εφάπαξ ενίσχυση με αντάλλαγμα επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση της ζημιάς. Χορηγήθηκε με αντάλλαγμα στεγαστικές επιδοτήσεις για ανέγερση εταιρικών εγκαταστάσεων και κατοικιών, καθώς και αποζημίωση οικιακών ειδών σε φυσικά πρόσωπα», είπε ο Σταϊκούρας.
«Επιπλέον, αναγνωρίζουμε τον έμμεσο αντίκτυπο των φυσικών καταστροφών στις τοπικές οικονομίες και έχουμε δημιουργήσει ένα ειδικό πλαίσιο για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις που υφίστανται έμμεσες οικονομικές απώλειες σε περιοχές που επηρεάζονται από τέτοια γεγονότα.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν εφαρμοστεί προγράμματα ειδικής βοήθειας όπως η Βόρεια Εύβοια και η Κρήτη, επιδοτώντας περίπου 16,4 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που διαπιστώθηκε ότι υπέστησαν οικονομικές απώλειες λόγω φυσικών καταστροφών.
Χάρη στις παραπάνω παρεμβάσεις έχει διαμορφωθεί και λειτουργήσει ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο, συνεκτικό, συνάμα ευέλικτο, διαφανές και φιλικό προς τον πολίτη θεσμικό πλαίσιο κρατικής βοήθειας. ”
Σταϊκούρας: πάνω από 191 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από φυσικές καταστροφές
Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, όπως τόνισε, «το πλαίσιο αυτό έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό».
συγκεκριμένα:
Την πρώτη θέση. Μεγάλα κεφάλαια ενίσχυσης που καταβάλλονται στους δικαιούχους.
Συνολικά, περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ έχουν χορηγηθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές σε ολόκληρη την περιοχή εντός 1,5 έτους από την εισαγωγή του νέου εθνικού πλαισίου βοήθειας.
Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του 2022 κατανεμήθηκαν τα εξής:
* 120,3 εκατ. ευρώ σε τρεις κατηγορίες δικαιούχων πρώτων βοηθειών για επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση ζημιών, στεγαστική βοήθεια και αποζημίωση για οικιακά είδη.
* 30,8 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.
* Προκαταβολή 6,4 εκατ. ευρώ.
* 33,7 εκατ. ευρώ για αγρότες και μη κατά μεγάλα επαγγέλματα για ζημιές σε πολυετείς καλλιέργειες μέσω ΕΛΓΑ.
2η θέση ταχύτητα με την οποία δόθηκε βοήθεια σε πληγέντες.
Ενώ σύμφωνα με προηγούμενα καθεστώτα, οι επιχειρηματικές επιχορηγήσεις μετά την καταστροφή θα έφταναν στους δικαιούχους μετά από 3 ή και 5 χρόνια, τώρα οι προκαταβολές ζημιών καταβάλλονται εντός εβδομάδων.
Η τρίτη. Μεγάλος αριθμός δικαιούχων που έλαβαν βοήθεια.
Συνολικά, περισσότεροι από 5.800 δικαιούχοι έχουν αποζημιωθεί και περισσότεροι από 3.500 δικαιούχοι έχουν λάβει προκαταβολές από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του 2022.
Πάνω από 5.200 δικαιούχοι αποζημιώθηκαν μόνο το 2022, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων που έλαβαν αποζημίωση βάσει του προηγούμενου πλαισίου ήταν μόλις 438 το 2020.
Τέλος, είπε, «Πρόκειται επίσης για ένα διαφανές και δίκαιο πλαίσιο με ισχυρές διασφαλίσεις που οδηγούν στον άμεσο εντοπισμό περιπτώσεων απάτης», πρόσθεσε.
«Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει αναλυτικά στοιχεία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για 38 αιτήσεις για παροχή βοήθειας για στέγαση λόγω του σεισμού της 3ης Μαρτίου 2021 στην περιοχή της Θεσσαλίας και έχει εκδώσει έκθεση ταχείας αυτοψίας και αίτηση. – η έκθεση εξέτασης που αναρτήθηκε από τον αιτούντα στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr δείχνει σημαντικές αποκλίσεις από τη συνήθη μορφή που αποσκοπεί στην παράνομη οικονομική ενίσχυση του αιτούντος.
Εάν το έντυπο που υποβλήθηκε από τον αιτούντα δεν είχε διαπιστωθεί ότι είναι αυθεντικό, το ποσό που θα είχε λάβει ανέρχεται σε 465.500 €. ”
Βεσυρόπουλος, Τριαντόπουλος, Κουλοχέρης, Πιτσιλής
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος δήλωσε: «Το θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις αποτελεί μεγάλη καινοτομία της κυβέρνησης. Τώρα, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, η κρατική βοήθεια σε πληγέντες πολίτες και επιχειρήσεις που πλήττονται Στην πράξη εκδηλώνεται πιο αποτελεσματικά, άμεσα από ξεπερνώντας όλους τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς που καταγράφηκαν στο παρελθόν».
Ο υφυπουργός Κρατικής Βοήθειας και Ανάκαμψης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του: Η ενίσχυση της κρατικής βοήθειας σε άτομα που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, επιχειρήσεις και πολίτες μέσω γενικών και ειδικών μέτρων ενίσχυσης αντικατοπτρίζεται επίσης στο έργο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικών Βοηθειών και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. ”
Ο Νίκος Κουλοχέλης, Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η δημιουργία της Πλατφόρμας Κρατικών Βοηθειών και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αναμένεται να αυτοματοποιήσουν περαιτέρω και να απλοποιήσουν τις διαδικασίες και ότι οι πληρωμές επιδοτήσεων θα γίνουν μέρος της διαχείρισης των υπηρεσιών Είναι σημαντικό όχι μόνο να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση, αλλά, πολύ σημαντικό, να έχουμε ομοιόμορφη και αποτελεσματική πληροφόρηση για τα μέτρα στήριξης και τον αντίκτυπό τους στους προϋπολογισμούς».
Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής είπε: «Στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα του Αυγούστου 2021 και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, το ψηφιακό προσωπικό της ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με ανώτατα στελέχη αρμόδιων υπουργείων, θα λανσάρουν την ψηφιακή πλατφόρμα Αρωγή. gov.gr μέσω του οποίου έχουμε βοηθήσει άμεσα τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από αυτή την πρωτοφανή καταστροφή».
Πηγή: magnesianews.gr