Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 είναι μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ενός ασταθούς, υψηλής αβεβαιότητας, αυξανόμενων κινδύνων, νέων απειλών και ενός εξαιρετικά ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος. Επηρέασε και την Ελλάδα, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 202.
Ο υπουργός είπε ότι οι βασικές προτεραιότητες του νέου προϋπολογισμού είναι αφενός η συνέχιση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας και αφετέρου η επίτευξη της δημοσιονομικής ισορροπίας και η διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας. Συγκεκριμένα ανέφερα τις εξής προτεραιότητες:
Πρώτη προτεραιότητα: υλοποίηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πολυεπίπεδης κρίσης. Συνολικά, όπως είπε, οι πρόσφατες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ενεργειακού κόστους ανεβάζουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στα 12,4 δισ. ευρώ το 2022. Οι δαπάνες αυτές του προϋπολογισμού ανέρχονται σε 4,7 δισ. ευρώ. Από το συνολικό ποσό παρέμβασης, τα 9,5 δισ. ευρώ, ή το 80% αυτού, στοχεύουν στην επιδότηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Από αυτά, τα 3,5 δισ. ευρώ αφορούν τα νοικοκυριά και τα 6 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Συνεχίζεται η υλοποίηση παρεμβάσεων ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Δεύτερη προτεραιότητα: Συνέχιση και ενίσχυση των φορολογικών περικοπών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος, η φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων θα μειωθεί κατά 4% το 2021 σε σύγκριση με το 2019. Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ. Ως εκ τούτου, η συνολική απασχόληση αναμένεται να φτάσει τα 4,9 εκατομμύρια το 2023, επίπεδο ρεκόρ για ολόκληρη την περίοδο των διαθέσιμων δεδομένων από το 1995.
Τρίτη προτεραιότητα: Διασφάλιση υφιστάμενων οικονομικών δεσμεύσεων. Το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να είναι 1,7% του ΑΕΠ το 2022 και τα δημόσια οικονομικά αναμένεται να επιστρέψουν σε περιβάλλον πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2023, είπε ο υπουργός. Επιπλέον, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, για να παραμείνει σχεδόν σταθερό. 160% του ΑΕΠ το 2023.
Τέταρτη προτεραιότητα: στήριξη και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών με νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, σημαντική και μόνιμη αύξηση των συντάξεων και αναμόρφωση των ειδικών αμοιβών των γιατρών του Ε.ΣΥ. και άμεση λύση στις σταθερές μισθολογικές απαιτήσεις των στρατιωτικών.
Πέμπτη Προτεραιότητα: Επιπλέον 2,3 εκατομμύρια πολίτες, χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι, δικαιούχοι επιδομάτων με αναπηρία, μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ Εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών με την υποστήριξη των πιο ευάλωτων.
Έκτη Προτεραιότητα: Βέλτιστη και θετική χρήση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης και Ανάκαμψης με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής δομής της οικονομίας.
Έβδομη Προτεραιότητα: Ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας αυξάνοντας τις δαπάνες για φυσική προμήθεια οπλικών συστημάτων.
Πηγή: magnesianews.gr