Στην εκδήλωση του Economist μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επτά σημεία που διασφαλίζουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι από το στάδιο της εκδήλωσης Economist, η χώρα μας έχει γυρίσει σελίδα με επιτυχία σε ένα ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε επτά σημεία για να επιβεβαιώσει την αλλαγή.
– Μεγαλώνοντας πέρα από τις προσδοκίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι θα είναι διπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο έως το 2022 και ακόμη υψηλότερος μέχρι το 2023.
– Η σύνθεση του ΑΕΠ ως προς τις εξαγωγές και τις επενδύσεις αλλάζει, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα προσελκύσει επενδύσεις μεταξύ 2022 και 2024. Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αυξάνονται έντονα. Εν τω μεταξύ, η χώρα διαθέτει σήμερα έξι κατηγορίες εξαγώγιμων προϊόντων, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1% του ΑΕΠ.
– Η ανεργία μειώθηκε στα επίπεδα του 2010 και η απασχόληση αυξάνεται.
– Στον τραπεζικό κλάδο σημειώθηκε σημαντική πρόοδος με μείωση των επισφαλειών και αύξηση των καταθέσεων.
– Σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει τη σημαντικότερη δημοσιονομική προσαρμογή.
– Το δημόσιο χρέος έφτασε σε ιστορικό χαμηλό, μειώθηκε κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες σε τρία χρόνια.
– Προωθήθηκαν και εφαρμόστηκαν μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Σταϊκούρας προς οικονομολόγους: «Μεγάλο πρόβλημα το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων»
Στη συνέχεια ο Στάκουρας μίλησε για το ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον (υψηλές τιμές ενέργειας, πίεση στα νοικοκυριά κ.λπ.) και τόνισε τη σημασία της διατήρησης συνεκτικής δημοσιονομικής πολιτικής τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Είπε ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο και μειώνεται αλλά παραμένει υψηλό και το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι μεγάλο πρόβλημα.
Και επανέλαβε τις επτά προτεραιότητες που έχει θέσει η χώρα. Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών (όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας), ενίσχυση του τραπεζικού τομέα με μείωση των κρατικών επενδύσεων, διατήρηση των προσπαθειών για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και δομές κινήτρων για τη νέα οικονομία.
Πηγή: magnesianews.gr