Ο ταχύτερος επεξεργαστής τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, που αποτελείται από οπτικούς νευρώνες και λειτουργεί με φως αντί για ηλεκτρισμό, δημιουργήθηκε από επιστημονική ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σύμφωνα με το ΑΠΘ, ο επεξεργαστής βασίζεται σε μια ιδιόκτητη αρχιτεκτονική φωτονικών νευρώνων που χρησιμοποιεί ταυτόχρονα ιδιόκτητες τεχνικές εκπαίδευσης νευρωνικών δικτύων ενώ επιτρέπει την εξαιρετικά γρήγορη υλοποίηση αλγεβρικών πράξεων.
Αυτός ο συνδυασμός οδήγησε σε πειραματικές επιδείξεις φωτονικών επεξεργαστών που λειτουργούν σε ταχύτητες έως και 50 GHz (πάνω από 25 φορές την ταχύτητα των σύγχρονων επεξεργαστών GPU), ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει 10 φορές μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μιλτιάδης Μώραλης-Πειός, μεταδιδακτορικός υπότροφος στο τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, είπε ότι καθώς η μικροηλεκτρονική τεχνολογία έφτασε στα φυσικά όρια που σχετίζονται με το μέγεθος των ηλεκτρονικών τρανζίστορ, ο υπολογισμός θα μπορούσε να γίνει με διαφορετικό τρόπο. ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια παγκόσμια προσπάθεια για την οικοδόμηση του συστήματος. Μία από τις αναδυόμενες τεχνολογίες είναι αυτή που χρησιμοποιεί φως. Ως ηλεκτρομαγνητικό κύμα, το φως ταξιδεύει ταχύτερα από τον ηλεκτρισμό και έχει μικρότερη επίδραση στα ολοκληρωμένα οπτικά κυκλώματα. Το πλεονέκτημα της χρήσης φωτός είναι η ταχύτητα και η κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με τον Μόραλη, το τρέχον στάδιο βρίσκεται σε ερευνητικό επίπεδο, αλλά η κίνηση για την εμπορευματοποίηση ενός επεξεργαστή που χειρίζεται το φως προχωρά.
Έρευνα από το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ υπογραμμίζει πώς η χρήση φωτός για την υλοποίηση πράξεων πολλαπλασιασμού και πρόσθεσης επιτρέπει στους επεξεργαστές να λειτουργούν πολλές φορές πιο γρήγορα από τις αντίστοιχες υπολογιστικές τους μονάδες σήμερα, τις GPU και τις TPU της NVIDIA. Είμαι εδώ. Google. Τελικά, το πλεονέκτημα της φωτονικής τεχνολογίας στον τομέα της επεξεργασίας πληροφοριών με χρήση νευρωνικών δικτύων είναι η χρήση δεδομένων με τη μορφή τεχνικών οπτικής και φωτονικής ολοκλήρωσης για τη δημιουργία βαθιάς νευρωνικών δικτύων που προσπαθούν να «μιμηθούν» ανθρώπινες λειτουργίες. Η μελέτη του εγκεφάλου και των ανθρώπινων νευρώνων στον τομέα των υπολογιστών, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επεξεργασία πληροφοριών.
Τον περασμένο Μάρτιο, ορισμένα από τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν μέσω τριών επιστημονικών παρουσιάσεων στο μεγαλύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο Επικοινωνιών Οπτικών Ινών (OFC) στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ. Οι τρεις βασικοί ερευνητές της παρουσίασης ήταν οι υποψήφιοι διδάκτορες Απόστολος Τσακιρίδης, Γεώργιος Γιαμουγιάννης και Χρήστος Παππάς στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, με επιβλέποντα τον Νικόλαο Πλερό, Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ. Τρεις μεταδιδακτορικοί υπότροφοι επιλέχθηκαν μεταξύ επτά φιναλίστ από τη διεθνή επιτροπή του συνεδρίου μεταξύ 350 φοιτητών από όλο τον κόσμο για το διάσημο International OFC Corning Student Award. Επομένως, τρεις από τους επτά φιναλίστ του παγκόσμιου διαγωνισμού ήταν φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: magnesianews.gr