Ένας νέος κατώτατος μισθός, μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης πριν από τις εκλογές, πρόκειται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στις 3 Μαρτίου, μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου, και το κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση. ποσό αύξησης.
Η εφαρμογή των νέων μισθών δεν απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, αρκεί πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Στο μεταξύ, οι εταιρικοί λογιστές θα πρέπει να προσαρμόσουν το σύστημα έτσι ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί στον ιδιωτικό τομέα από την 1η Απριλίου.
Ωστόσο, το ΚΕΠΕ έχει προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου για να υποβάλει στον υπουργό Εργασίας σχέδιο συμπερασμάτων αφού εξετάσει τα μνημόνια συνεργασίας όλων των οργανισμών. Πληροφορίες αναφέρουν αύξηση από 5% (εκτιμώμενος ρυθμός πληθωρισμού το 2023) σε 7,75%, που είναι το ποσοστό αύξησης των συντάξεων. Ωστόσο, δεν αποκλείει την κυβέρνηση να λάβει οριστική απόφαση για αύξηση του ποσοστού.
Στην πράξη πρόκειται για ένα σενάριο όπου ο νέος κατώτατος μισθός, με μικτό περιθώριο επί του παρόντος στα 713 ευρώ, ανέρχεται στα 752 ευρώ (+ 5,5%) ή στα 768 ευρώ (+7,75%) ή στα 780 ευρώ (+ 9%). ) σημαίνει με βάση ) , άρα η αύξηση ανέρχεται από 40 έως 70 ευρώ συνολικά.
Υπενθυμίζουμε ότι το 15% (826€) προτάθηκε από τη ΓΣΕΕ, ενώ η εργοδοσία στο υπόμνημα πρότεινε αύξηση από 4% σε 10%.
Το Υπουργείο Οικονομικών προτείνει αύξηση 3% έως 5% και το ΚΕΠΕ προτείνει αύξηση 3% έως 4%.Το επισημαίνω. Υπάλληλος εφορίας που μέχρι σήμερα βρισκόταν εντός του εύρους της φοροαπαλλαγής.
Η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού θα μπορούσε να συνδυαστεί με την εξαγγελία περαιτέρω μειώσεων στην κοινωνική ασφάλιση, ακόμη και αν τα μέτρα εφαρμοστούν αργότερα, αλλά εντός του 2023.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προβεί σε νέα μείωση κατά 0,60% στα ασφάλιστρα στο άμεσο μέλλον εντός του 2023, ενώ περαιτέρω μειώσεις στο μη μισθολογικό κόστος θα εξεταστεί σε μια τετραετία.
Το οικονομικό προσωπικό είναι πολύ θετικό για τη μείωση των εισφορών. Αυτό ευνοεί τις νέες προσλήψεις, διευκολύνει το κόστος για τις εταιρείες και αυξάνει το τελικό αποτέλεσμα για τους εργαζομένους.
Φυσικά, καθώς πρόκειται για μέτρο μόνιμου χαρακτήρα, μέλη του οικονομικού επιτελείου έχουν σημειώσει ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Από την άλλη, υπάρχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο στη μείωση των εισφορών για την κάλυψη κρατήσεων υπέρ της ΔΥΠΑ, όπως η εκπαίδευση, η οποία σήμερα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αλλά περισσότερο από αυτό, τα περιθώρια θα είναι στενότερα καθώς ο «σκληρός πυρήνας» των εισφορών εξυπηρετεί τους τομείς της υγείας και των συντάξεων.
Ωστόσο, οι εργοδότες τόνισαν στο υπόμνημά τους για τους κατώτατους μισθούς ότι οι περικοπές στις εισφορές συνέβαλαν στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Ειδικότερα, ο ΣΕΒ αναμένεται να μειωθεί από το 5% στο 6%, με την προϋπόθεση ότι το μη μισθολογικό κόστος θα μειωθεί άμεσα κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και θα μειωθεί περαιτέρω κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες κατά την περίοδο 2024-2025 καθώς η Ελλάδα αρχίζει να πλησιάζει. μια αύξηση. Μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής τον Ιούνιο του 2020, τα ασφάλιστρα έχουν μειωθεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες (εργαζόμενοι κατά 0,42 μ.μ., εργοδότες κατά 0,48 μ.μ.) και οι εργαζόμενοι κατά τις 3 μ.μ. Τον Ιανουάριο του 2021 (εργαζόμενοι στις 1:21 μ.μ., 1:79 μ.μ.), η εισφορά στην επικουρική ασφάλιση μειώθηκε κατά 0,50% από την 1η Ιουνίου 2022. δεσμευμένος.
Πηγή: protothema.gr
Πηγή: magnesianews.gr