«Δεν βλέπουμε καμία επίδραση του SVB στις τράπεζες της ευρωζώνης και φυσικά στις ελληνικές τράπεζες», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε δήλωσή του στην Kasimerini, λέγοντας ότι το SVB «αποτελεί ειδική περίπτωση». Ένα μοντέλο λειτουργίας που δεν φαίνεται στην Ευρώπη.
Ο Στουρνάρας είπε ότι οι αρχές των ΗΠΑ έσπευσαν να εξασφαλίσουν τους καταθέτες παρόλο που οι καταθέσεις της SVB υπερέβαιναν το όριο εγγύησης καταθέσεων (που ισχύει στην ΕΕ και στις ΗΠΑ), δηλώνοντας ότι «η αντίδραση ήταν πολύ έντονη. Ήταν γρήγορη και αποτελεσματική, για να εξαλειφθεί η πιθανότητα πρόκλησης πανικού .»
Οι εκτιμήσεις από τις τραπεζικές μας πηγές είναι επίσης καθησυχαστικές για τον αντίκτυπο μιας παρόμοιας υπόθεσης πτώχευσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με τη SVB να είναι μια μη συστημική τράπεζα των ΗΠΑ με πολύ συγκεκριμένη και μοναδική δομή ισολογισμού. Εξηγείται ότι υπάρχει Επενδύσαμε σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, επιχειρηματικά κεφάλαια και ιδιωτικά κεφάλαια, με το μεγαλύτερο μέρος της καταθετικής μας βάσης (περίπου 87%) να υπερβαίνει το όριο εγγύησης καταθέσεων. Να γιατί:
Πρώτον, επειδή η SVB ήταν μια ειδική τράπεζα που έκανε ορισμένες τραπεζικές δραστηριότητες σχετικά με επιχειρηματικά κεφάλαια, είχε πολύ συγκεντρωμένο κίνδυνο ισολογισμού, σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνει ο Caravias. Λιανικές και επιχειρηματικές πιστώσεις για μεγάλες, μικρές, μεσαίες ή μικρές επιχειρήσεις.
Δεύτερον, η αναλογία των ομολόγων προς τις καταθέσεις που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες είναι περίπου 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη αναλογία του SVB 80%. Εκτός από τη συντηρητική έκθεσή της σε κρατικούς τίτλους που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, ο ισολογισμός της προστατεύεται από κανόνες αντιστάθμισης κινδύνου που ισχύουν για το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της. Αυτή είναι μια δυνατότητα που δίνεται από τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS) όπως εφαρμόζονται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε αντίθεση με τα λογιστικά πρότυπα των ΗΠΑ (GAAP). σε μη συστημικές τράπεζες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ως αδόμητη τράπεζα, η SVB εξαιρέθηκε από ορισμένους ρυθμιστικούς περιορισμούς στη ρευστότητα, τον κίνδυνο επιτοκίου και το κεφάλαιο.
Τρίτον, οι τράπεζες εμπορικών συστημάτων στην Ευρώπη πρέπει να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και να υποβάλλονται σε τακτικές προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων στη δομή του ισολογισμού τους όσον αφορά τη ρευστότητα και τις εκροές καταθέσεων, τον κίνδυνο επιτοκίου και το εποπτικό κεφάλαιο. Έχουν επίσης πολύ διαφορετικές βάσεις καταθέσεων και μείγματα περιουσιακών στοιχείων. Ειδικά οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ισχυρή και αποκεντρωμένη καταθετική βάση λιανικής, με την πλειοψηφία των καταθέσεων εντός του ορίου εγγύησης των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχετικά χαμηλούς δείκτες δανείων προς καταθέσεις, κοντά στο 61% σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έναν από τους πιο υγιείς δείκτες στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, το δανειακό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών είναι κυρίως κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ οι καταθέσεις υπόκεινται και σε κυμαινόμενο επιτόκιο, του οποίου το επιτόκιο προσαρμόζεται σύμφωνα με την πολιτική της ΕΚΤ. Ως εκ τούτου, ο διαρθρωτικός ισολογισμός είναι πολύ πιο ισορροπημένος από την SVB, η οποία είχε καταθέσεις κυμαινόμενου επιτοκίου αφενός και πάγια στοιχεία από την άλλη. Ως εκ τούτου, από την πλευρά του ενεργητικού, η SVB κατείχε μεγάλο όγκο επενδύσεων με χαρακτηριστικά που δεν ταίριαζαν με τα προφίλ ρευστότητας και επιτοκίων των καταθετών.
Ένας εξίσου σημαντικός τέταρτος παράγοντας είναι το γεγονός ότι η ΕΚΤ διαθέτει ήδη ιδρύματα που αποδεδειγμένα παρέχουν ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για τον μηχανισμό ELA (Emergency Liquidity Assistance) και όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Eurobank, «οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τη ρευστότητά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης παρά τις μαζικές εκροές καταθέσεων». Ως αποτέλεσμα, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη και ακραίες συνθήκες όσον αφορά τα σενάρια ρευστότητας.
Πηγή: magnesianews.gr