• 30/11/2023 20:50

Τα 10+1 «καυτά» μέτωπα της ελληνικής οικονομίας – τι θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση;

ByGreeceit.gr

Μάι 21, 2023
Την επιστροφή της Ελλάδας σε «ήρεμη οικονομική πορεία» ζητούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί

Τα «καυτά» ζητήματα είναι οι προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μετεκλογικά οι εισερχόμενοι δημοσιονομικοί υπάλληλοι, καθώς υπάρχουν πολλά σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, μερικά από τα οποία στην πραγματικότητα πρέπει να επιλυθούν γρήγορα. Το σίγουρο είναι ότι τα όποια ζητήματα θα αντιμετωπιστούν υπό το πρίσμα της επιστροφής των δημοσιονομικών κανόνων από το 2024. Αυτός ο δημοσιονομικός κανόνας έχει «χαλαρώσει» κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα παραμείνει έτσι μέχρι το τέλος του 2023. Άλλωστε θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Η Επιτροπή αναμένεται να ακολουθήσει το νέο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερής Ανάπτυξης. Το μεγάλο «στοίχημα» είναι και η αύξηση του ΑΕΠ, ειδικά αφού σκιαγραφεί το αναπτυξιακό πλαίσιο για την ελληνική οικονομία.

Αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού
Οι μεγαλύτερες προκλήσεις, ειδικότερα, είναι η ακρίβεια του παντοπωλείου και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για 22 συνεχόμενους μήνες, αλλά παρέμειναν σε διψήφια επίπεδα για 13 συνεχόμενους μήνες, τρώγοντας τα εισοδήματα των ανθρώπων. Η συνεισφορά του 2022 στον πληθωρισμό (9,5%) θα μπορούσε να έχει συμβάλει σε αύξηση του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, μείωση του δημόσιου χρέους (ως ποσοστό του ΑΕΠ και όχι ως αυξημένο απόλυτο ποσό), αλλά δεν μπορεί να διατηρηθεί. Αν το επίπεδο ξεπεράσει το 4%, προκύπτουν πολλά προβλήματα.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 4,5% το 2023, με επιβράδυνση στο 2,4% το 2024 και στο 2% το 2025 και το 2026, σύμφωνα με μεσοπρόθεσμη έκθεση που δημοσίευσε η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πώς ο πληθωρισμός θα μετατοπιστεί στον πληθωρισμό. Με 4,2% φέτος και 2,4% το επόμενο έτος, εξακολουθεί να είναι πάνω από το επίπεδο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

μισθούς και το ΑΕΠ

Βασικό ζήτημα είναι η αύξηση του ΑΕΠ, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το 2% φέτος, ειδικά όταν τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό δείχνουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν από το 2022. είναι. Εκτός από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σημαντικό καθήκον είναι και η αύξηση του εισοδήματος. Οι συνεχείς αυξήσεις έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν μείωση των εισοδημάτων, όπως τεκμηριώνεται στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ. Στην Ελλάδα, οι μέσοι ονομαστικοί ακαθάριστοι μισθοί αυξήθηκαν κατά 1,5% το 2022, αλλά οι μέσοι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού 9,7%, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ. Οι Έλληνες εργαζόμενοι υπέστησαν την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών μισθών μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ πέρυσι. Την τριετία 2019-2022, η Ελλάδα ήταν μία από τις δύο χώρες του ΟΟΣΑ όπου οι ονομαστικοί μισθοί μειώθηκαν. Τα 10+1 «καυτά» μέτωπα της ελληνικής οικονομίας – τι θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση;

ιδιωτικό χρέος

Μεγάλο αγκάθι είναι η αύξηση του ιδιωτικού χρέους, που πλήττει τους μικροεπιχειρηματίες. Οι «κόκκινες» ιδιωτικές λήξεις εκτινάχθηκαν σχεδόν στα 260 δις. ευρώ αυξήθηκαν κατά περίπου 40 δισ. γιεν. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες χρωστούν στην εφορία, εκ των οποίων περίπου 2 εκατομμύρια κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενώ το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει χρεωθεί. από την τελευταία φορά.Το χρέος είναι ληξιπρόθεσμο αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ομίλου, όλες εκτός από τέσσερις στις πέντε εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες διακανονίζουν τα επισφαλή δάνειά τους «πετώντας». Επιπλέον, σημειώθηκαν 1.412.322 περιπτώσεις αναγκαστικής είσπραξης (κατάσχεση και πλειστηριασμός) και ο αριθμός των υπόχρεων που υπόκεινται σε αναγκαστική είσπραξη έφτασε τους 2.036.867. Ο αριθμός των εγγραφών αυξήθηκε κατά 104,9% σε σχέση με το 2021 (253.083).

δημόσιο χρέος

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι επίσης «όλεθρος». Η πτώση από το 193,3% στο 171,3% του ΑΕΠ το 2022 είναι θετική, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον πολύ υψηλό πληθωρισμό. Πράγματι, οι προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν ότι το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει την πτωτική του τάση, υποχωρώντας στο 160,2% του ΑΕΠ φέτος και στο 154,4% το 2024. Ωστόσο, το συνολικό ποσό του χρέους που πρέπει να αποπληρώσει και να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο (χρέος κεντρικής κυβέρνησης) αυξήθηκε κατά άλλα 36,3 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο, φτάνοντας τα 392,3 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης δεν λαμβάνεται υπόψη ως ποσοστό του ΑΕΠ οφείλεται στο ότι μέρος του είναι ενδοκυβερνητικό χρέος, δηλαδή το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης προς τους ευρύτερους φορείς του δημόσιου τομέα. Αυξήθηκαν και οι υποχρεώσεις σε αυτή την κατηγορία. Τα 10+1 «καυτά» μέτωπα της ελληνικής οικονομίας – τι θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση;

υπόλοιπο τρεχούμενου λογαριασμού

Ένα σημαντικό «ζωρί» είναι η μη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία αντανακλάται και στο υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί από το πολύ υψηλό 11,8% του ΑΕΠ το 2022 σε 9,2% φέτος και 7,8% το 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δεκαπλασιάστηκε από το 2019 έως το τέλος του 2022. Στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Μέτρα στήριξης και βασικό πλεόνασμα

Τα δημοσιονομικά ζητήματα είναι γενικά το πιο σημαντικό ζήτημα, αλλά υπάρχει κάποια αισιοδοξία ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Όπως φαίνεται από το κείμενο του δημοσιευμένου εαρινού outlook, χαρακτηριστικό της επιτροπής είναι ότι «βλέπει» τον δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετα μέτρα στήριξης από τη νέα κυβέρνηση. Μάλιστα, όσον αφορά το υποκείμενο πλεόνασμα, είναι πιο θετικό από το πλεόνασμα της Ελλάδας.

Τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να λάβει πρόσθετα μέτρα το 2023 για να βοηθήσει τους πολίτες της. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επόμενη κυβέρνηση θα έχει περιθώρια να αναλάβει δράση. Τα 10+1 «καυτά» μέτωπα της ελληνικής οικονομίας – τι θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση;

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το υποκείμενο πλεόνασμα θα φτάσει το 1,9% του ΑΕΠ φέτος, εάν ο στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας παραμείνει στο 0,7%, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών που βασίζονται στην εισαγωγική έκθεση του προϋπολογισμού του 2023. 1,1%. Αυτό θα απαιτήσει τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού χώρου λίγο πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση υπέρβασης των στόχων, αλλά αναμένεται να υποστηριχθεί από επικείμενες βελτιώσεις στον τουρισμό μετά το 2022 και πιθανώς μετά το 2021.

τιμή φυσικού αερίου

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου. Οι υπολογισμοί της επιτροπής βασίζονται στην υπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος. Ωστόσο, όχι μόνο η «διαρροή» του Υπουργείου Οικονομικών με βάση τα ad hoc στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού με αυξήσεις εσόδων, αλλά και η ραγδαία πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στα 32 ευρώ ανά MWh, μιλούν για τις ευνοϊκές συνθήκες για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας. Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% φέτος. Τα 10+1 «καυτά» μέτωπα της ελληνικής οικονομίας – τι θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε με την παραδοχή μέσης τιμής φυσικού αερίου €120/Mwh. Ωστόσο, οι τιμές έπεσαν κάτω από τα 35 €/Mwh. Όπως τονίζεται στην έκθεση της Επιτροπής, ο κίνδυνος ενεργειακής κατάρρευσης στην περιοχή λόγω των απόλυτων ελλείψεων φυσικού αερίου έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά οι εξελίξεις των τιμών παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.

Σε ένα υποθετικό σενάριο όπου η μέση τιμή του φυσικού αερίου ήταν 35 ευρώ ανά MWh φέτος, η ανάπτυξη θα αυξηθεί σχεδόν κατά άλλες 2 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τους σχετικούς παράγοντες των κυβερνητικών οικονομολόγων. Το ετήσιο κόστος των 55 εκατ. MWh φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ελλάδα αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ με 120 ευρώ ανά MWh, αλλά μειώνεται στο 1,75 δισ. ευρώ στα 35 ευρώ. Η διαφορά των 4,25 δισ. ευρώ θα προστεθεί απευθείας στο ΑΕΠ, σύμφωνα με πηγή της Γενικής Λογιστικής του Κράτους.

επενδυτικού βαθμού

Απαιτείται επίσης επανάκτηση επενδυτικού βαθμού. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που βαθμολογείται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα αφού έχασε την επενδυτική βαθμίδα πριν από σχεδόν 13 χρόνια στα τέλη του 2010 και αναμένεται να ανέβει στην επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, το θέμα αναμένεται να έχει αίσιο τέλος μέσα στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με την Alfa Bank, η έγκαιρη ανάκαμψη του δημοσιονομικού ισοζυγίου, η προοπτική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ισοζυγίου το 2023 και η ταχεία συρρίκνωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία δύο χρόνια συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό Λέγεται ότι υπάρχει Αναμένουμε να φτάσουμε σε επενδυτικό βαθμό, πιθανότατα το 2023.

στεγαστικό πρόβλημα

Η ακρίβεια των εθνικών κατοικιών είναι επίσης θέμα κεφαλαίου. Οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν, με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να δείχνουν ότι οι τιμές πώλησης κατοικιών σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκαν κατά +5,5% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2023, έναντι αντίστοιχης αύξησης 7,5% πέρυσι. . Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο για τα φτωχότερα νοικοκυριά. Τα 10+1 «καυτά» μέτωπα της ελληνικής οικονομίας – τι θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση;

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών της Ελλάδας πληρώνει το 43% (διάμεσο) του εισοδήματός του σε ενοίκιο. Ταυτόχρονα, βασικός μοχλός της αστάθειας των τιμών είναι η αύξηση των επιτοκίων στέγασης, τα οποία οι αναλυτές αναμένουν να φτάσουν στο 6% εντός του 2023, καθώς το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται. Το ίδιο και το κόστος ενέργειας.

δημογραφικά στοιχεία

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει επίσης εξαιρετικά δυσμενή δημογραφικά στοιχεία που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά της αποτελέσματα. Η Eurostat προβλέπει ότι ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας θα συρρικνωθεί σχεδόν κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2050. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τη σχετικά ασθενή μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη, την οποία προέβλεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεσή της για τη Γήρανση του 2021 κατά 1,2% από το 2019 έως το 2070.

ταμείο ανασυγκρότησης

Η κυβέρνηση έχει υψηλές προσδοκίες για τα κονδύλια από το Ταμείο Ανθεκτικότητας Ανασυγκρότησης. Ως εκ τούτου, η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να «εφαρμόσει» ορόσημα για την ταχεία ανάπτυξη πόρων προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ελλάδα αναμένεται να υποβάλει νέο επίσημο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επιπλέον δάνεια 5 δισ. έως το τέλος του καλοκαιριού. 760 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις με βάση το ευρώ και το REPowerEU. Εάν αυτό πετύχει, το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα θα αυξηθεί στα 36 δισ. δολάρια, μαζί με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. ΕΥΡΩ. 760 εκατ. ευρώ θα διατεθούν κυρίως σε επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και την παραγωγή για ιδιώτες και κατοικίες, όπως η αντικατάσταση θερμοσιφώνων σε σπίτια. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλουν σχετικά αιτήματα μέχρι το τέλος Αυγούστου.

σάλτσα: ΟΤ

Πηγή: magnesianews.gr