• 07/06/2023 12:42

Τα αποκριάτικα έθιμα στη Θεσσαλία κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα

ByGreeceit.gr

Φεβ 26, 2023
Τα αποκριάτικα έθιμα στη Θεσσαλία κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα

Είναι αλήθεια ότι στα πρώτα χρόνια της περιοχής του Καραγνή στη Θεσσαλία, οι διάφορες εκδηλώσεις και εορτασμοί των καθιερωμένων μεγάλων θρησκευτικών εορτών έπαιρναν διαφορετικές μορφές και μάλιστα είχαν τον χαρακτήρα σχεδόν καθολικής συμμετοχής, δηλαδή σε χωριά, γειτονιές, οικογένειες, και ακόμη και κοινότητες σε ατομικό επίπεδο, δράσεις (έθιμα) γίνονταν μέσα από τελετουργικές διαδικασίες, έπαινο, λατρεία, πρόληψη κ.λπ. Οι ρίζες του ανάγονται στην αρχαιότητα.

Όλοι αυτοί οι σκοποί, η προστασία και η εύνοια των ανώτερων δυνάμεων για μια ασφαλέστερη ζωή, και η αύξηση των καλλιεργειών τους και η εκτροφή ζώων, συνδυάζονταν πάντα με τον απώτερο σκοπό της απόλαυσης και της απόλαυσης.

Αυτό λοιπόν συμβαίνει και στις αποκριάτικες γιορτές, από την αρχαιότητα μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, όπου ως πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Τρικάρων «Θεριστάδες», συνδυάζει και διατηρεί στοιχεία της διονυσιακής γραφής στα σημερινά δεδομένα. Στην αναγνώριση της ορθόδοξης χριστιανικής μας εκκλησίας.

Είπε ότι σήμερα στους Καραγκουνίτες, οι περισσότεροι χαρακτήρες σε εκδρομές που καταλήγουν σε κεντρικά μέρη όπου γίνονται καρναβαλικές εκδηλώσεις (κοντά χωριά και πόλεις ή ακόμα και μακρινά διαμερίσματα στις γενέτειρές τους) είναι μέρος των εορτασμών του Halloween. . Αυτά συνήθως οργανώνονται από αρμόδιους τοπικούς φορείς, σπάνια από εθελοντικές μεμονωμένες οργανώσεις, και διέπονται από τους εθιμικούς και παραδοσιακούς νόμους κάθε τοπικής κοινότητας. Εκεί συμμετέχουν ή παρακολουθούν εκπομπές που προσφέρουν άλλοι, μεταμφιεσμένοι ή όχι.

Οι κύριοι λόγοι για αυτό είναι:
1) Οι άνθρωποι στα παλιά χρόνια είχαν πολύ ισχυρότερα θρησκευτικά συναισθήματα από ό,τι σήμερα.

2) οι φυσικές αποστάσεις που χωρίζουν τις τοπικές κοινότητες και τους τοπικούς πληθυσμούς είναι πιθανό να είναι μεγάλες λόγω των σπάνιων μέσων μεταφοράς και των τρόπων μεταφοράς (με ζώα ή ακόμα και με τα πόδια) σε τέτοιους προορισμούς· θεωρήθηκε. Ως εκ τούτου, οι επιλογές ψυχαγωγίας εκείνη την εποχή ήταν περιορισμένες, οδηγώντας περισσότερα μέλη της κοινότητας σε μεγάλης κλίμακας καθολική συμμετοχή.

3) Η υποτυπώδης τεχνολογία δεν παρείχε τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών και πληροφοριών (τηλέφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) που προσφέρουμε σήμερα.

Το αποκορύφωμα του Halloween είναι πάντα η Καθαρά Δευτέρα. Τρεις είναι σήμερα οι κεντρικές εκδηλώσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν σημεία αναφοράς για τη συνοικία Καραγκούνη την Καθαρά Δευτέρα.

στο Agandello Caldica. Ένα έθιμο που ξεπερνά τις προσδοκίες κάθε επισκέπτη. Ένα τελετουργικό που συνεχίζει να βιώνεται χωρίς διακοπή για χρόνια. Σύμφωνα με τους άγραφους κανόνες που ορίζουν τα έθιμα του χωριού, η οργάνωση κάθε συμμετέχοντος ενώνεται και ενεργεί με πειθαρχία. Ακόμη και σύλλογοι χωριών και άλλες ομάδες εντάσσονται σε διάσημες ομάδες κουδουνιστών (που ονομάζονται πακέτα) των εκδηλώσεων της ημέρας ως απλοί στρατιώτες.

Οι κάτοικοι της Αγνάδερου έχουν βιώσει διαφορετικές αισθήσεις ανά τους αιώνες, συνεχίζοντας τις παραδόσεις που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Η εκδήλωση ξεκινά την Κυριακή και κορυφώνεται τη Δευτέρα. Από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, ο αξιαγάπητος ήχος της καμπάνας, ο «Μαγικός Αυλός», βαθιά χαραγμένος στο υποσυνείδητο των κατοίκων του χωριού, ηχεί το ένα μετά το άλλο σε κάθε γειτονιά του χωριού. Ομάδες υπέροχοι μασκοφόροι όλων των ηλικιών, ντυμένοι με προβιά και ζωσμένοι με κουδούνια (γδουνάδης = κουδουνιστές), κυριολεκτικά σηκώνουν το χωριό και μετά βαδίζουν από διάφορες κατευθύνσεις προς την πλατεία του χωριού, εμφανίζονται και υποδεικνύουν την παρουσία συμμετοχής. Κεντρική γενική ομάδα (μπλουκ’=πακέτο). Εκτός από τον Gudunadi, που αποτελεί το μεγαλύτερο αριθμό και δύναμη πρόσκρουσης, το πλήθος περιλαμβάνει και εκείνους που ερμηνεύουν παραδοσιακούς καραγκούνιους ρόλους γάμου (νύφη, γαμπρός, πεθερά κ.λπ., όλοι άντρες). Περιπλανηθείτε στο χωριό και αναδημιουργήστε οι στιγμές του γάμου. Την ίδια στιγμή, το Bellinger ταράζει τη γη με τον ήχο του κουδουνιού του. Η ανθοφορία και η καρποφορία είναι ένα είδος προσευχής (υπέροχη) προς τη μητέρα γη και τη φύση. Προάγγελος του ερχομού της άνοιξης. Εξ ου και το ζευγάρι των νεόνυμφων ως σύμβολο γονιμότητας και καρποφορίας.

Ο μοναδικός αυτός θίασος περιλαμβάνει επίσης ρόλους ιερέων, κουνιάδων, αστυφυλάκων, γιατρών και όλων όσων ήταν παρόντες αυτή τη στιγμή!Φτάνοντας νωρίς στήνεται ένας μεγάλος χορός μεταμφιεσμένων με συνοδεία, στημένο σε γιορτή ήχων και φωνών για να παρακολουθήσουν οι ίδιοι και το πλήθος. Παράλληλα σερβίρονται στους παρευρισκόμενους φασόλια και πολύ κρασί. Κάποια στιγμή και ενώ το γλέντι πάει καλά, ο κουδουνοφόρος εξαφανίζεται για λίγο και επιστρέφει να χορέψει. Ο ήχος των κουδουνιών τραντάζει την πλατεία, και ο κομιστής και η αρκούδα παίρνονται μαζί τους.

Το προηγούμενο όνομα του Αγνάδερου ήταν Μισδάνι. Ο Μυσδανίτης ονομάζεται επίσης «κλέφτης κλέφτης» για τους εξής λόγους: Όλοι θυμούνται τους τσιγγάνους που τους έκαναν να χορεύουν στο χωριό με αρκούδες.

Μια φορά κι έναν καιρό, μια οικογένεια τσιγγάνων με μια αρκούδα κατασκήνωσε στο Μισδάνι.

Σε ένα στοίχημα με τους Μισδανίτες ότι θα μπορούσαν να τους κλέψουν αυτό το άγριο ζώο, οι Μισδανίτες κέρδισαν. Έκλεψαν μια αρκούδα (γιατί όντως είναι τολμηροί και επικίνδυνοι άνθρωποι) και την έκρυψαν σε ένα κελί με κελιά. Εκκλησία. Οι Τσιγγάνοι αναγκάζονταν να πληρώσουν λίτρα για να το πάρουν πίσω.

Η φήμη αυτού του γεγονότος εξαπλώθηκε σε όλο το χωριό και οι Μιθδάνοι άρχισαν να το ξαναδημιουργούν και να χαίρονται για το κατόρθωμά τους. Σιγά σιγά με τα χρόνια έγινε θρύλος, μια πρακτική που ενσωματώθηκε στην εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας, η οποία τηρείται συνεχώς με θρησκευτική ευλάβεια μέχρι σήμερα.

Κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα, στα Μέγαρα Καλύβια των Τρικάλων αναπαράγεται ένας παραδοσιακός Καλακούνιος γάμος. Σατυρικά απεικονίζεται όλη η παραδοσιακή γαμήλια τελετή που γινόταν στο χωριό μέχρι τη δεκαετία του 1960.

Στην πλατεία του χωριού γίνεται κατάθεση στεφάνων και ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί του γάμου.

Όλη η διαδικασία του αρραβώνα και του γάμου παρωδείται με διάφορα λόγια και κινήσεις για να κάνει τον θεατή να γελάσει (συχνά ακατάλληλη για το ευρύ κοινό). Χαρακτηριστικό είναι ένας μοναχός με παπάγια. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας συμμετέχουμε σε ένα μεγάλο χορό που παρακολουθούν όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα σερβιριστεί και παραδοσιακή φασολάδα.

Στο Παράμα Καρδίτσας, την Καθαρά Δευτέρα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαμιχαήλ, γίνεται «μουκορλούκια» (Κουρούμα) και καρναβάλι χορού και τραγουδιού όπου παρέες μασκοφόρων πλέκουν γαϊτανάκια. Ο χορός συνεχίζεται με παραδοσιακή ορχηστρική συνοδεία ενώ μοιράζονται φασόλια και λαγάνες. Όλα αυτά διαδραματίζονται στο πάρκο «Αστερίων». Την ίδια μέρα οι Παραμυριώτες πετάνε χαρταετό στους λόφους του κοντινού χωριού Μεταμόρφωση, κοντά στο Παρεκκλήσι της Μεταμόρφωσης στο Σωτήρος, δίπλα στο ομώνυμο χωριό.

Το πέταγμα χαρταετού πραγματοποιείται επίσης στη βάση του Star Mountain στην πόλη Paramus.

Επαρχία Λάρισας:
Η κορύφωση του καρναβαλιού γίνεται την τελευταία Κυριακή των Τυροφάγων και ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα με αποκριάτικη φωτιά. Τα αποκριάτικα έθιμα στην επαρχία της Λάρισας είναι πολύ διαφορετικά και παρά την εξέλιξη και τον καταναλωτιστικό μας τρόπο ζωής, μερικά από αυτά διατηρούνται ακόμη και σήμερα, ειδικά σε περιόδους πρόσφατης οικονομικής κρίσης που οι άνθρωποι αναζητούν μικρές απολαύσεις.Η μεταμφίεση ήταν μια πρακτική που παρατηρείται περισσότερο στα ορεινά χωριά του Όλυμπος και Κίσσαβος, αλλά και σε όλη την Τριωδία παρατηρήθηκε στις πεδινές περιοχές της Φάλσαλας, της Αγίας και του Τυρνάβου.Μετά από τα σχετικά πειράγματα και γλέντι αποκάλυπταν τα πρόσωπά τους, χόρευαν, έπιναν και διασκέδαζαν οικογενειακώς.

Πολλές μασκοφόροι ομάδες κουβαλούσαν όργανα για να προσθέσουν στη διασκέδαση. Το έθιμο αυτό υπήρχε κυρίως στις περιοχές της Αγίας και της Ελάθωνας και έφτιαχνε φωτιά στην Τρανή.Απόκριες, όπως έλεγαν. Το βράδυ του Χάλογουιν άναβαν φωτιές και κάθε μαχάρα προσπαθούσε να δημιουργήσει τις πιο περίεργες και εντυπωσιακές φωτιές.

Το επίσημο καρναβάλι πραγματοποιήθηκε την ημέρα του Χάλογουιν, μετά τη λειτουργία, γύρω από τη γαμήλια τελετή. Αναδημιουργούσε μέρος του γάμου με σχεδόν παραδοσιακό τρόπο και επειδή οι ηθοποιοί δεν φορούσαν μάσκες, προσέλκυσε μεγάλο πλήθος θεατών και θαυμαστών της εποχής.

Το γαϊτανάκι ήταν ένα απολαυστικό παιχνίδι που παίχτηκε στην Ελάθωνα και τον Τύρναβο, που έδωσε ιδιαίτερη λαμπρότητα μέχρι σήμερα.Ένας μπαλαράς με τεχνητή ουρά Gamira κινούνταν σαν τα περιττώματα της Gamira κάνοντας το κοινό να γελάει με αυτό το θέαμα. . Πήγαιναν κυρίως στα πεθερικά και στους παππούδες τους και έπαιζαν ένα παιχνίδι που λεγόταν «ΧΑΣΚΑ» με τα εγγόνια τους, χρησιμοποίησαν αυγά, χρησιμοποίησαν χαλβά αποκριών (στραγκίλιες και σουσάμι) και χρησιμοποιούσαν γαλοπούλες για την ημέρα. Το σέρβιρα αντί για την απόλαυση κις .

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η μέρα μετά τις Απόκριες και η πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής που ο λαός μας αποκαλεί Αρχιδεύτερα, Πρωτονιστίμη και Καθαροδεύτερα. Τα αυτοκίνητα και οι χαρταετοί που πετούν την Καθαρά Δευτέρα είναι συνέχεια των εορτασμών του Halloween. Τα κύρια στοιχεία της ημέρας ήταν η θυρεοειδεκτομή, η καυστική σάτιρα, αλλά και οι λεκέδες από βρωμιά και αλεύρι. Στα ορεινά χωριά του Ολύμπου οι μητέρες δεν έδιναν στα παιδιά τους νερό και ψωμί αν δεν έφερναν στο σπίτι δείγμα από σπουργιτοφωλιά.

Το πιο γνωστό καρναβάλι της επαρχίας μας είναι το Ταναβίτικο Καρναβάλι με το περίφημο φαγητό Borrani, που συνεχίζεται και σήμερα. Το μπουράνι είναι μια νηστίσιμη σούπα από τσουκνίδα, λαπάτα, σπανάκι και ρύζι, παλαιότερα χωρίς λάδι. Σήμερα, αρκετοί πολιτιστικοί σύλλογοι διοργανώνουν χορευτικές εκδηλώσεις και προσφέρουν φασολάδα, φακές, βραστές πατάτες και όλα τα φαστ φουντ. Έτσι εξαφανίζονται οι παλιές ιδέες του λαού με τη βλάσφημη και τολμηρή σατυρική αυτοσχέδια ποίησή τους και το γλέντι γίνεται σε πολιτιστικό πλαίσιο.Θεωρώ ότι μια τέτοια Καθαρά Δευτέρα είναι κατάλληλη να την υποδεχτούν οι Χριστιανοί, καθώς από αυτήν την ημέρα αρχίζει η Σαρακοστή.

Ελευθερία, in.gr, ΑΠΕ – BEE, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το onlarissa.gr

Πηγή: magnesianews.gr