• 25/09/2023 08:38

Τα νοικοκυριά απέχουν από ψώνια και αποταμίευση

ByGreeceit.gr

Φεβ 4, 2023
Ελάτε στο Viber

Ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά οι καταναλωτές είναι «ομαδοποιημένοι» όσον αφορά τις νέες αγορές.

Οι Έλληνες καταναλωτές συνεχίζουν να αισθάνονται τσιμπημένοι, ανήσυχοι για την πορεία των τιμών και δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν μεγάλες αγορές τους επόμενους 12 μήνες.

Η ακρίβεια στο ράφι παραμένει επιφυλακτική καθώς ο ελληνικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 7,2% τον Ιανουάριο, αλλά ο κλάδος των τροφίμων παραμένει στο 15%. Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για τον Ιανουάριο δείχνουν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αυξήθηκε (-41,4 μονάδες έναντι -47,9 μονάδες τον Δεκέμβριο), αλλά η αβεβαιότητα παραμένει.

· Πρώτον, το μερίδιο των καταναλωτών που λένε ότι «συνεννοούνται» αυξήθηκε ελαφρά από 60% σε 61%.

Επίσης, οι προθέσεις των καταναλωτών για μεγάλες αγορές (έπιπλα, συσκευές κ.λπ.) τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησαν ελαφρά, με σχετικό δείκτη -48,0 μονάδες (από -47,4).

· Το 60% των νοικοκυριών (από 55%) ανέμενε ότι οι τιμές θα αυξάνονταν με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 17% περίμενε ότι θα παραμείνουν σταθερές. Οι δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στις +18,2 και 17,7 μονάδες αντίστοιχα. Τα νοικοκυριά απέχουν από ψώνια και αποταμίευση

κλίμα και προβλέψεις

Όπως τονίζει το ΙΟΒΕ, η προεκλογική περίοδος πλησιάζει και, ως συνήθως, οι προσδοκίες των καταναλωτών βελτιώνονται. Μέρος αυτής της βελτίωσης οφείλεται στα μέτρα οικονομικής στήριξης που εφαρμόζονται συνήθως αυτήν την περίοδο.

· Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, άλλοι πολίτες εμφανίζονται να είναι οι πιο απαισιόδοξοι στην ΕΕ. Οι Ούγγροι καταναλωτές είναι οι πιο απαισιόδοξοι, με επίπεδο δείκτη -44,7 τον Ιανουάριο. Ωστόσο, χαρακτηριστικό των πρόσφατων αποτελεσμάτων, ειδικά στις αρχές του 2022, είναι ότι καμία χώρα δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε θετικό εύρος τιμών. Τα νοικοκυριά απέχουν από ψώνια και αποταμίευση

· Οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για τα οικονομικά των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες επιβραδύνθηκαν σημαντικά τον Ιανουάριο στις -43,9 μονάδες (έναντι -51,5). Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους επόμενους 12 μήνες βελτιώθηκαν τον Ιανουάριο, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις -36,1 μονάδες από -44,4 μονάδες τον Δεκέμβριο. Το 54% (μείωση από 58%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή σημαντική επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης και το 10% (μείωση από 4%) αναμένει ελαφρά βελτίωση. Οι δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στις -12,6 και -11,1 μονάδες αντίστοιχα.

· Το 83% (από το 86%) των νοικοκυριών πιστεύει ότι είναι απίθανο να αποταμιεύσει τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 16% πιστεύει ότι είναι πιθανό ή πολύ πιθανό. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις -0,7 μονάδες για την ΕΕ και -0,8 μονάδες για την Ευρωζώνη.

· Το 58% (63%) των καταναλωτών ανέμενε ελαφρά ή σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ενώ το 20% περίμενε σταθεροποίηση. Οι δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στις -35,0 και -30,1 μονάδες αντίστοιχα.

Ο πληθωρισμός πέφτει, οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται

Τα στοιχεία Ιανουαρίου δείχνουν θετικά σημάδια εγχώριου πληθωρισμού (7,2%, από 7,6% τον Δεκέμβριο) και επίτευξης του ετήσιου στόχου κάτω του 5%. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στα τρόφιμα και η νέα άνοδος του διαρθρωτικού πληθωρισμού έχουν εγείρει ανησυχίες, εγείροντας ανησυχίες για την ακρίβεια της ολοκλήρωσης. Τον ίδιο μήνα, ο «καλός καιρός» και ο προβλεπόμενος καλύτερος χειμώνας μείωσαν την απαισιοδοξία στο οικονομικό και καταναλωτικό περιβάλλον (ΙΟΒΕ).

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στο 8,5% από 9,2% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat τον Ιανουάριο. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία, όπως δείχνει το σχήμα, είναι 7,2%, η έκτη χαμηλότερη μεταξύ των 19 χωρών. Στην Ευρωζώνη, ο διαρθρωτικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων) επιταχύνθηκε από 6,9% σε 7%. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η ενέργεια είχε τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (17,2%, 25,5% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (14,1%, 13,8% τον Δεκέμβριο). Μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,9% έναντι 6,4% τον Δεκέμβριο) και υπηρεσίες (4,2% έναντι 4,4% τον Δεκέμβριο).

ενέργεια εναντίον τροφής

Τα τρόφιμα συνεχίζουν να είναι η κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού. Έσπασε το φράγμα του 14% με ρεκόρ 14,1% τον Ιανουάριο, από 13,8% τον Δεκέμβριο. Ιστορικό ρεκόρ για τον διαρθρωτικό πληθωρισμό (εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας) που έφτασε το 7% στην Ευρωζώνη.

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατακόρυφα από τα μέσα Δεκεμβρίου. Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 50 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο κυμαίνεται μεταξύ 82 και 88 δολαρίων το βαρέλι. Το προσωπικό του Υπουργείου Οικονομικών έχει κάνει βασικές υποθέσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καταλήξει σε ένα νούμερο ότι η μέση τιμή του φυσικού αερίου το 2023 δεν θα ξεπεράσει τα 120 ευρώ.

σάλτσα: ΟΤ

Πηγή: magnesianews.gr