• 30/11/2023 03:50

Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κερδίζουν δυναμική

ByGreeceit.gr

Μαρ 9, 2023
Ελάτε στο Viber

Η άνοδος των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας συνεχίζεται αμείωτη καθώς οι τιμές των τροφίμων και των ειδών οικιακής χρήσης εκτινάσσονται στα ύψη και οι καταναλωτές αναζητούν φθηνότερες επιλογές.

Στην ώθηση των πωλήσεων συνέβαλαν και τα γνωστά «καλάθια οικιακής χρήσης», παρουσιάζοντας μάλιστα διψήφια αύξηση για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς η πλειονότητα των προϊόντων που περιλαμβάνονται ανήκουν στην κατηγορία private label.

Τώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, το μερίδιο αξίας των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ήταν 17,7% τον Ιανουάριο, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η Lidl, φθάνοντας σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2012 κατά τη διάρκεια της βαθιάς ύφεσης.

Παράλληλα, «συνεχίζονται» οι πωλήσεις προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε ποσοστό 21,3%. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 σηματοδότησε την πρώτη καταγεγραμμένη αύξηση στο μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας μετά από μια πτωτική τάση επτά ετών. Πρόκειται για μια εξέλιξη που σχετίζεται άμεσα με την πληθωριστική κρίση.

Ως αποτέλεσμα του τελευταίου, το 2023 ξεκίνησε επίσης με χαμηλότερους όγκους πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, οι τιμές βασικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 9,8% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ μειώθηκαν κατά 2,5% τον πρώτο μήνα του έτους, ενώ παράλληλα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7% ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των τιμών.

Η κατηγορία των τροφίμων σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στις πωλήσεις με 2,9%, ακολουθούμενη από τα είδη οικιακής χρήσης με 2,3%. Από την άλλη πλευρά, ο όγκος πωλήσεων προϊόντων προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς αυξήθηκε κατά 1,2%. Τελικώς, οι περιοχές αυτές σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων, με 12,3%, ενώ τα Τρόφιμα και τα Οικιακά Είδη σημείωσαν αύξηση πωλήσεων 5,7% και 11,9%, αντίστοιχα.

Τον Ιανουάριο, ο όγκος πωλήσεων κατεψυγμένων τροφίμων μειώθηκε κατά 8,2% σε ετήσια βάση, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μειώθηκαν 6,7%, τα συστατικά μαγειρικής μειώθηκαν κατά 5,2% και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μειώθηκαν κατά 3,2%. Τα στοιχεία της IRI έδειξαν ότι η μείωση του όγκου των πωλήσεων γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των σημαντικών αυξήσεων των τιμών στην κατηγορία, σημειώνοντας πτώση 17,7% από έτος σε έτος.

Πηγή: magnesianews.gr