Τρυπάει το σύστημα ελέγχου λαθρεμπορίου και πρατηρίου υγρών καυσίμων στο κέντρο της Αθήνας, νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές Appodix έρχονται στο φως.
Οι πολίτες που ελέγχουν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις που λαμβάνουν μετά την παραλαβή της «μαϊμούς» και την παρέμβαση στην αποστολή, εφορία και τελωνείο, γνωρίζουν ότι το σύστημα εισροών/εκροών πρατηρίων δείχνει τι θέλουν οι επαγρύπνησης στον υπεύθυνο
Ήταν κοινό μυστικό στην αγορά, αλλά κανείς δεν θα μιλούσε για αυτό αν δεν μπορούσε να αποδείξει πότε και ποιος έκλεψε τον ειδικό φόρο από τα κράτη που τον εισέπραξαν αλλά και από τους πολίτες που τον πλήρωσαν.
Το χειρότερο, η καθιέρωση αυτού του συστήματος «αγίασε» τις αποδείξεις που εκδίδονται στα πρατήρια. Η δουλειά του ελεγκτή είναι ακόμα πιο δύσκολη.
Στην πραγματικότητα, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, τα συστήματα αυτά δεν είναι ούτε διεθνώς πιστοποιημένα ούτε αδιάψευστα συστήματα μέτρησης. Η λειτουργία τους βασίζεται στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας και στη μονάδα αποθήκευσης. Επομένως, είναι απλώς ένας γενικός ηλεκτρονικός υπολογιστής που δέχεται παραγγελίες από άτομα που θέλουν να μάθουν πώς να τον χειρίζονται. Έτσι, μπορείτε να μεταφέρετε λαθραία καύσιμα ή διαλύτες στις δεξαμενές των πελατών σας ή να εξαπατήσετε τις αντλίες ώστε να προσφέρουν λιγότερα καύσιμα στους καταναλωτές.
150.000 «έξυπνα» – χειριστήρια
Πριν από την ανακοίνωση κινήτρων και «μπόνους» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η εφαρμογή Appodix καθώς και ένα σύστημα επιβράβευσης πελατών σημείο προς σημείο που εφαρμόστηκε από την Αλυσίδα Καυσίμων χρησιμοποιήθηκαν από το ευρύ κοινό για την πραγματοποίηση δύο αγορών βενζίνης μέχρι στιγμής. Έγινε η αφορμή για το κλείσιμο του περιπτέρου.
Ήδη 150.000 άνθρωποι έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα και έχουν γίνει 50.000 καταγγελίες, εκ των οποίων περίπου 20.000 είναι ονομαστικά.
Τουλάχιστον δύο από αυτά έχουν πραγματοποιηθεί, αποκαλύπτοντας σε τελωνειακές και εφορίες πώς παίζεται το παιχνίδι «εισροών εξόδου». Ταυτόχρονα, υπάρχουν ανησυχίες ότι καθώς το σύστημα επεκτείνεται και βελτιώνεται, απαιτούνται πιο αυστηροί έλεγχοι.
Σε πρατήριο καυσίμων στο Χαλάνδρι εστάλη ελεγκτής μετά από καταγγελία επώνυμου και ανώνυμου καταναλωτή. Σε πρώτο βαθμό, διαπιστώθηκε ότι η καταγγελία ήταν έγκυρη και ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν εξέδωσε απόδειξη. Στη συνέχεια, ανακαλύφθηκε ότι το σύστημα εισόδου/εξόδου είχε παραβιαστεί. Τα βενζινάδικα είναι κλειστά και οι έρευνες συνεχίζονται, επεκτείνοντας όλα τα βιβλία και έγγραφα της επιχείρησης.
Πώς πιάνονται…
Είναι το τρίτο λουκέτο που μπαίνεις σε πρατήριο καυσίμων της Αθήνας μέσα σε 40-50 ημέρες από την εργασία με την εφαρμογή Appodixi. Στα τέλη Σεπτεμβρίου έκλεισε το πρώτο κατάστημα του Βύρωνα μετά από καταγγελίες ανώνυμων καταναλωτών. Και πριν από ένα μήνα, στον Αγ. Παρασκευή.
Σε αυτή την περίπτωση, ο οδηγός του οχήματος ανακάλυψε ότι καταβλήθηκαν και άλλα χρήματα και καταγράφηκαν στην απόδειξη που έλαβε, αλλά τα άλλα χρήματα κατέληξαν να καταγραφούν στο σύστημα φορολογίας επιχειρήσεων.
Όταν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πήγαν να σφραγίσουν το βενζινάδικο, οι δικηγόροι της εταιρείας επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τα πορίσματα των αποδεικτικών στοιχείων. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή ο πελάτης φάνηκε να έχει απόδειξη αξίας 63 € με ημερομηνία 1 Οκτωβρίου 2022 προκειμένου να προσθέσει πόντους από το πρόγραμμα επιβράβευσης που προσέφερε η εταιρεία. Ο ελεγκτής έλαβε την απόδειξη και ανακάλυψε επί τόπου ότι η αξία που εστάλη στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ ήταν μόνο 20 €.
όχι μόνο αυτό….
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, διασταύρωσαν τις πληρωμές με POS και διαπίστωσαν ότι είχαν παραβιαστεί άλλες 18 αποδείξεις, μειώνοντας την αξία τους κατά 90%, ή το 1/10 της πραγματικής τους αξίας!
Ωστόσο, βρήκαν και άλλες 15 αποδείξεις που εκδόθηκαν από την εταιρεία που δεν είχαν υποβληθεί στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ μέσω του συστήματος εισροών/εξόδων e-SEND.
Πηγή: https://www.newmoney.gr/
Πηγή: magnesianews.gr