• 27/03/2023 01:15

Θεσσαλία με υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών – αύξηση των αυτοκτονιών από το 2020 έως το 2022

ByGreeceit.gr

Ιαν 13, 2023
Θεσσαλία με υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών - αύξηση των αυτοκτονιών από το 2020 έως το 2022

Αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονιών καταγράφηκε στην Ελλάδα από το 2020 έως το 2022 και δημοσιεύτηκε από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του κέντρου πρόληψης αυτοκτονιών ΚΛΙΜΑΚΑ. Δεν εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η Θεσσαλία έχει πολύ υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών στην περιοχή. Η κυρία Δήμητρα Ζαφειροπούλου, ψυχολόγος στο κέντρο ημέρας, είπε στο Ραδιόφωνο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσέρη ότι η Θεσσαλία δεν είναι μόνο αυτοκτονική, αλλά έχει πολλές αυτοκτονίες και πολλά hot spot, ή σημεία υψηλού κινδύνου.

Τι είναι το SCALE και τι κατέγραψε;
παρατηρητήριο αυτοκτονιών

Όπως εξήγησε η κ. Ζαφειροπούλου, η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι δημόσιος φορέας, εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ημέρας Πρόληψης Αυτοκτονιών είναι ο εθνικός εκπρόσωπος που είμαι και εγώ. Οι ψυχολόγοι του Κέντρου Ημέρας λένε ότι τα αποτελέσματα των μελετών που πραγματοποιήθηκαν δείχνουν μια αυξητική τάση και σχετίζονται με το ερευνητικό σύστημα που αναπτύχθηκε από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών.
«Τα στοιχεία δεν είναι επίσημα στοιχεία, αλλά είναι κοντά στα επίσημα στοιχεία και υπάρχουν πάντα αποκλίσεις. Πρόσφατα ανακοίνωσαν έναν αριθμό θανάτων 600 ανθρώπων το χρόνο, αλλά αυτός ο αριθμός δεν είναι ο πραγματικός αριθμός, επειδή καταγράφονται παντού αυτοκτονίες. τον κόσμο, και είναι ακόμη υψηλότερο από αυτό που καταγράφεται στα επίσημα πιστοποιητικά θανάτου», είπε η Ζαφιλοπούλου.

Το 20-25% των αυτοκτονιών δεν καταγράφονται ως αυτοκτονίες

Η Ζαφειροπούλου είπε ότι υπάρχει ένα στίγμα όχι μόνο για την αυτοκτονία, αλλά και για τις ψυχικές ασθένειες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Υποστήριξε ότι πολύ συχνά η αυτοκτονία δεν καταγραφόταν ως η επίσημη αιτία θανάτου στα πιστοποιητικά θανάτου, ότι σε πολλές περιπτώσεις οι συγγενείς δεν ήθελαν να καταγράφεται η αυτοκτονία ως αιτία θανάτου λόγω στιγματισμού, και Πολύ συχνά τόνιζα ότι υπάρχει πρόβλημα. Καθορισμός εάν υπήρχε πρόθεση πριν από το θάνατο Μιλάμε για θανάτους από αυτοκτονία και θανάτους από ατύχημα, όπως πτώσεις, τροχαία ατυχήματα και δηλητηριάσεις.
“Ενώ αυτοί οι θάνατοι καταγράφονται ως τυχαίοι, έχει επανειλημμένα επιβεβαιωθεί ότι περίπου το 20-25% αυτών των θανάτων είναι στην πραγματικότητα αυτοκτονίες, αν και καταγράφονται διαφορετικά στα πιστοποιητικά θανάτου. Οι νεκροί θα λάβουν τα επίσημα στατιστικά τους από το πιστοποιητικό θανάτου”, σημείωσε ψυχολόγος στο Κέντρο Ημέρας.

Αύξηση των αυτοκτονιών τα τελευταία δύο χρόνια

Η κ. Ζαφειροπούλου σημείωσε ότι οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, με την πανδημία να φαίνεται να είναι ένας από τους παράγοντες επιδείνωσης, επικαλούμενη στοιχεία του Παρατηρητηρίου.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, αυτό που είδαμε στις αρχές της πανδημίας το 2020 ήταν μια μείωση των περιστατικών. Είναι πολύπλευρο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο σε έναν παράγοντα, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η πανδημία.
Η πανδημία έχει φέρει πολλές αγχωτικές καταστάσεις
Πράγματι, η πανδημία έχει φέρει και πολλές στρεσογόνες καταστάσεις, όπως η απομόνωση και η ανεργία. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της πανδημίας, που ακόμα μελετάμε και μελετάται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, είναι ότι η αυτοκτονία συνδέεται κυρίως με την παρουσία ψυχικής ασθένειας, επομένως δεν ξέρω πώς επηρεάζει τον κάθε άνθρωπο. Θα επηρεαστεί από στρεσογόνες καταστάσεις», εξήγησε αρχικά η κυρία Ζαφειροπούρ.
Συνέχισε λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ευάλωτοι πληθυσμοί ήταν αυτοί που υπέφεραν περισσότερο και οι ψυχολόγοι λένε ότι οι πανδημίες, όπως και οι φυσικές καταστροφές, είναι τραυματικά γεγονότα που μειώνουν δραματικά τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Είπε επίσης ότι θα τον αυξήσει στο μέγιστο από 5. χρόνια μετά το γεγονός. «Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι αυτοί οι θάνατοι θα αυξηθούν τελικά», σχολίασε η Ζαφιλοπούλου.

Η Θεσσαλία έχει υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών

Από την άλλη, η μελέτη ΚΛΙΜΑΚΑΣ διαπίστωσε ότι το ποσοστό αυτοκτονιών στη Θεσσαλία είναι περίπου το ίδιο με την Αττική και πολύ πιο μπροστά από άλλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.
Η κ. Ζαφειροπούλου είπε ότι η δυτική Ελλάδα γενικά είναι μια περιοχή όπου παρατηρούνται τακτικά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από αυτοκτονίες.
Διευκρίνισε ότι τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι για το 2019 και ότι αυτά είναι της ΕΛΣΤΑΤ. Το παρατηρητήριο θα καταγράφει δεδομένα από το 2020 και μετά.
«Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Θεσσαλία είναι μια από τις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών, αλλά ακόμη και το παρατηρητήριο, με συνεχώς ενημερωμένα στοιχεία, δείχνει ότι η περιοχή έχει υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών. Είναι εξίσου συγγενής με την υπόλοιπη Ελλάδα και Δεν βλέπω ιδιαίτερες διαφορές.

Θεσσαλία με υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών - αύξηση των αυτοκτονιών από το 2020 έως το 2022
«Στη Θεσσαλία, εκτός από τις πολλές αυτοκτονίες, υπάρχουν πολλά hot spot, ή σημεία υψηλού κινδύνου…»

Βλέπουμε ανδρική κυριαρχία και υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στους ηλικιωμένους, αλλά ακόμη και σε παραγωγική ηλικία, αυτό είναι σίγουρα ένα θέμα που παρακολουθούμε στενά», είπε η Ζαφειροπλού.
Τόνισε ότι η Θεσσαλία είναι γεμάτη από τα λεγόμενα hotspots αυτοκτονίας, μέρη όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος αυτοκτονίας. Ως επικίνδυνο hotspot νοείται κάθε μέρος, φυσικό ή ανθρωπογενές, που είναι προσβάσιμο και προσβάσιμο στο ευρύ κοινό και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τόπος αυτοκτονίας.
Σύμφωνα με τη Ζαφειροπούλου, ένα τέτοιο σημείο είναι ο υψηλού κινδύνου Πηνειός στον ποταμό Ληταίο, όπου έχουν καταγραφεί πολλές αυτοκτονίες όλα αυτά τα χρόνια.
«Ζητάμε να διεξαχθούν συγκεκριμένες ψυχανατομίες από το κράτος, και αυτή είναι η ερευνητική μας διαδικασία, ο ορυζώνα.

Επικοινωνία με τη γραμμή παρέμβασης 1018

Ταυτόχρονα, ο Zafeiropuluh αναφέρθηκε και στη γραμμή παρέμβασης αυτοκτονίας «1018», η οποία λειτουργεί από το 2007 και είπε ότι λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Χιλιάδες κλήσεις απαντώνται κάθε χρόνο από επαγγελματίες επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Από αυτούς, το 18-25% εμπίπτει στο αυτοκαταστροφικό φάσμα, όπως εκείνοι που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν ή ανησυχούν για κάποιο κοντινό τους πρόσωπο που σκέφτεται να αυτοκτονήσει. , ή όσοι επέστρεψαν αφού έχασαν τον δικό τους άνθρωπο από αυτοκτονία.
«Ειδικά τις πρώτες μέρες της πανδημίας, είχαμε πολλαπλές κλήσεις από ανθρώπους που μιλούσαν για την αβεβαιότητα και τα αδιέξοδα που βίωναν οι άνθρωποι, και έχουμε ακόμα πολλές κλήσεις. Αλλά συχνά μιλούν επίσης για το στίγμα που περιβάλλει την αυτοκτονία και τις ψυχικές ασθένειες, δυσκολία να τους πλησιάσει και να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια».

Πηγή: magnesianews.gr