Τα υψηλά ποσοστά αποδοχής της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής (21 Μαΐου 2023) θα αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες επιστροφής της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία μετά τις νέες εκλογές στα τέλη Ιουνίου, σημειώνει στην ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s.
Η Moody’s πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου σημαίνει ότι θα υπάρξει συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, κάτι που θα είναι θετικό για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Όπως σημειώνει, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.
Η έκθεση ανέφερε, «Ο συνδυασμός της δέσμευσης για δημοσιονομική προσαρμογή με την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας διατηρώντας τις τρέχουσες δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές της. Λέγεται ότι θα γίνει.
Η Moody’s εκτιμά ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί από 171,3% του ΑΕΠ το 2022 σε κάτω από 150% το 2025, χάρη στην προοπτική σημαντικά υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας την Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο Αναμένουμε ελάφρυνση του χρέους.
Σημείωσε επίσης ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε έντονα μετά την πανδημία, με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 5,9% το 2022 και 8,4% το 2021 μετά από πτώση 9% το 2020.
Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλός για τις επόμενες δεκαετίες,
Σύμφωνα με τον Moody’s, το μερίδιο της Ελλάδας στο ΑΕΠ θα παραμείνει πολύ υψηλό για τις επόμενες δεκαετίες, χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων από την ευρωζώνη και τη μαζική ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές της.Το χρέος έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο, είπε. Εισήλθε στην Ευρωζώνη το 2017.
Η Βουλή των Κοινοτήτων σημειώνει ότι σχεδόν το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης οφείλει σε ιδρύματα της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.
Ως αποτέλεσμα, οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως μερίδιο των κρατικών εσόδων είναι χαμηλές και θα παραμείνουν χαμηλές για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και η επιστροφή στις τακτικές εκδόσεις στις κεφαλαιαγορές.
Στο 5,5% έως 6%, η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της παραμένει ισχυρότερη από της Ιταλίας, ανέφερε η Βουλή των Κοινοτήτων.
Πηγή: magnesianews.gr